След 6 години ровене: БНТ пуска филм за покушението над Папата!

„Операция папа“ 30 години след покушението

На 13 май се навършват 30 години от покушението, когато куршуми пронизват Главата на римокатолическата църква. Това престъпление поразява милиарди хора по света. Извършителят е турски терорист, който твърди, че е само изпълнител на мокра поръчка. Зад атентата всъщност се крият българската Държавна сигурност, която е дългата ръка на съветското КГБ. Тази версия звучи правдоподобно в разгара на Студената война. До ден днешен „българската следа” е най-популярната теза, свързана с покушението срещу Йоан Павел ІІ. Наистина ли следите на това престъпление водят към България? Соц-лагерът ли е поръчителят на Али Агджа?

Мария Стоянова търси отговори на тези въпроси в архивите на ЩАЗИ в Берлин и на Държавна сигурност в София. Доказателствата, които открива, са повече от красноречиви. 6 години кореспондентът на БНТ в Германия събира данните и фактите за този филм, който зрителите на БНТ ще видят в събота, от 17.55 ч. в рубриката „В кадър”.

Филмът е реализиран от екип: автор – Мария Стоянова, оператор – Венцизар Миленков, режисьор – Соня Христова, монтаж –  Цветослав Юруков и редактор – Цветелина Йорданова.

Запис от филма ще откриете тук