Смъртоносни миниоктоподи с премиера по Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – програмни акценти през януари 2014 г.

“Животното в теб” през януари

Ловци в небето
ПРЕМИЕРА
Неделя, 05 януари 2014 г. в 21:00 часа

Те кръжат над езера и басейни, населяват бреговете на реки и потоци. С блестящите си метални цветове и уникален начин на летене те са истинско въздушно бижу. Този филм ни представя водните кончета по напълно нов начин.

Изумителните снимки от близко разстояние ни отвеждат в света на тези древни насекоми, които населяват Земята още от ерата на динозаврите. Зрелищните силно забавени кадри и професионалната компютърна анимация ни показват за първи път как морските кончета улавят плячката си, летейки с мълниеносна бързина, и как се чифтосват във въздуха. Подводните снимки показват развитието на хищните им ларви, а забавената поредица от снимки показват процеса на превръщане в развито възрастно насекомо.

Но, тези яркоцветни летящи акробати са застрашени. Предпочитаните местообитания на водните кончета – в и около водни площи, бързо намаляват. Само в Европа около 80 вида са доведени до ръба на изчезването.

Страховити чудовища
ПРЕМИЕРА
Неделя, 12 януари 2014 г. в 21:00 часа

Потокът Лембех в северната част на индонезийския остров Сулавеси е място, уникално със своето биологично водно разнообразие. Безчет удивителни същества населяват подводния пейзаж около острова. В продължение на четири години една двойка фотографи с интерес към дивата природа прекарва много месеци в региона, за да заснеме стотици часове от водния живот и неговите прояви, повечето от които – непознати до момента.

Уникалното поведение на животните, уловено от фотографите, включва спираща дъха сцена на агресия, в която морски дявол поглъща риба-скорпион. Елегантните морски кончета, острозъбата скарида-богомолка и смъртоносните миниоктоподи са само някои от забележителните същества, традиционно пренебрегвани от филмите за морската фауна. Тъй като по-голямата част от разиграващата се подводна драма остава скрита за погледа ни, само революционната макрофотография е в състояние да покаже величието и красотата на живота в морето от страховити чудовища.

Патилата на совата
ПРЕМИЕРА
Неделя, 19 януари 2014 г. в 21:00 часа

Когато старият изоставен хамбар, обитаван от една женска забулена сова е разрушен, совата е принудена да си търси нов дом. По пътя си, прелитайки над гори и мочурища, тя среща повечето видове от семейството на кукумявките, типични за Централна Европа: дългоухата и късоухата кукумявка, малката и светлокафявата кукумявка и бухала, като с някои от тях води мирно съществуване, а други трябва да избягва, поради опасността да стане тяхна плячка.

По време на пътуването на совата ще разберем защо кукумявките летят така безшумно и ловуват толкова успешно, с какво ги свързват хората от древни времена и как живеят в днешно време покрай нас. Филмът ще ни обясни и защо, макар и несправедливо, те са свързвани със смъртта.

Накрая нашата кукумявка намира нов дом като гостенка в Семейството на забулените сови точно навреме, за да види как новоизлюпените млади кукумявки се отправят след майка си на първия си величествен полет.

Птицечовка – най-странното животно
ПРЕМИЕРА
Неделя, 26 януари 2014 г. в 21:00 часа

Когато над девствените австралийски гори пукне зората, една женска птицечовка се гмурва в реката и започва да се храни. Със своята уста, подобна на клюн на патица и с ципестите си крака, тя изглежда като фантастично същество, сглобено от части на тялото на няколко животни. Миниатюрните датчици по протежение на човката й улавят електрическите сигнали, генерирани от мускулната дейност на плочката й – скариди и водни бръмбари. Мъжката птицечовка има отровни шипове на задните си крака. Списъкът на нейните особености е толкова дълъг, че птицечовката занимава умовете на учените от откриването й преди два века до днес.

Нина Коп и Маркус Утех са прекарали два сезона в пустошта на остров Тасмания, опитвайки се да разберат как се размножава птицечовката и как отглежда своите малки. Използвайки най-модерна технология, те са проследили кърмещите женски до местата на размножаването им, където внимателно са монтирали в дупката миниатюрни камери, за да наблюдават поведението на младото поколение по време на развитието му.

Птицечовката и нейната братовчедка – ехидната, са единствените живи бозайници, които снасят яйца. Изследователи като Пеги Рисмилър са толкова очаровани от ехидните, колкото други – от птицечовките. Пеги се натъква на първата си ехидна в природата преди 14 години по време на размножителния сезон с надеждата да научи повече за новоизлюпеното потомство и неговата природа.

Рожденият ден на Шерлок Холмс (6 януари 1854 година)

Въпроси от науката – Как науката разкрива престъпления
Понеделник, 6 януари 2014 г. в 19:30 часа

„Въпроси от науката” запознава младите зрители с науката с помощта на приключения, представяйки широк диапазон от теми, които със сигурност ще провокират въображението на децата. Кой би могъл да остане равнодушен към възможността да научи повече за бъдещия живот под водата? Питали ли сте се някога как действа магията на филмовата индустрия? Или какво прави детективът, когато разследва едно местопрестъпление?

В този епизод нашите детективи отиват на проверка в едно училище за следователи на местопрестъпления. Тяхната задача е да научат всичко, което могат, за работата на детективите, преди да ги извикат да арестуват престъпниците. Кой пръв ще разкрие престъплението?

Нашите ученици от училището за следователи на местопрестъпления научават, че полицейската работа включва много повече от това, което виждаме в криминалните филми, показвани по телевизията. На първото си местопрестъпление те научават основното. Как да се обличат за разследването, така че да не замърсят мястото на произшествието? Какви доказателства да търсят? Как да ги събират?

Пола открива пръстови отпечатъци. Но каква е ползата от тях, ако не можеш да ги вземеш от мястото на престъплението и да ги изследваш в лабораторията? Не съществуват два еднакви пръстови отпечатъка, дори при близнаците. Но, пръстовите отпечатъци не са единствените улики, оставяни от небрежните престъпници. Както научава Андрю, походката на човека говори много за него, както и обувките, които носи. Освен това, имаме и ДНК, която присъства във всяка клетка на тялото ни и която е едно от най-добрите научни средства за идентифициране на хората. Къде можете да намерите ДНК?

Първите Зимни олимпийски игри (25 януари 1924 година)

Фактология – Спорт
Събота, 25 януари 2014 г. в 19:30 часа

Светът около нас е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и интелекта да достигне до същността на нещата. Малко нещо детектив, малко нещо смахнат учен, Харисън набира деца от Канада, които да му помагат в разследванията като асистенти в студиото и репортери на терена. Никой въпрос не е прекалено труден или прекалено смахнат за Харисън и неговите другари. Откривателската дейност представлява съчетание на хумор, наука и интелект, необходими за да се види дали истината не се крие някъде наблизо, а процесът на откривателството винаги е придружен от забавления.

Харисън прави задълбочен преглед на спорта – от прецизната конструкция на различните топки през специалното облекло до значението на тренировките. В спорта има много наука; Харисън установява, че дори окуражителните викове за любимия отбор оказват благотворен ефект!

За голямото предизвикателство – установяване на най-бързия слепшот (най-силния удар в хокея – Бел.пр.), Харисън използва радарна пушка, която му помага да разбере кой играч е бил най-бърз!

На терена Харисън изпробва възможностите си, за да види дали може да хвърля топката като професионален питчър, да тича по-бързо от един олимпиец и дали притежава необходимите качества, за да участва в състезание с инвалидни колички.

Китайската Нова година

Компас на времето – Древен Китай – Части 1 и 2
Петък, 31 януари 2014 година в 20:30 часа

Много отдавна китайците са забелязали, че светът е изграден от много различни неща и че всяко нещо има своята противоположност. Те са започнали да гледат на природата,„ като на нещо, което се намира „в равновесие“ – хармония на различни противоположни сили. Например, ако на едно място е студено, това е така, защото на друго място е топло; ако съществува земята, това е защото съществува и въздухът; ако слънцето грее през деня, то луната свети през нощта; мъжете имат ‘мъжка’ енергия, жените имат ‘женска’ енергия; противоположности, но в равновесие. Тези наблюдения за заобикалящата ги природа са станали основа на една философия, с която китайците са изградили велика цивилизация, просъществувала много хиляди години.

През 551 година пр.н.е., докато Китай се намира в средата на Епохата на воюващите държави, се ражда един много специален човек, наречен Конфуций. С течение на годините той си спечелва репутацията на велик мъдрец, чиито учения формират доктрина, характеризираща китайската култура, която е широко използвана и до днес – 1500 години по-късно. Тази доктрина се нарича конфуцианство и тя не е единствената в Древен Китай. Освен нея, съществуват таоизмът и будизмът. Всеки човек има правото да избира и практикува свободно своите убеждения. Основното и за трите доктрини е търсенето на вътрешната хармония, която е в пряко взаимодействие с хармонията в природата.

Вижте как този иновативен анимационен стил кара както децата, така и възрастните да обикнат историята. „Компас на времето“ представя значителни исторически събития по забавен и разбираем за децата начин. Основаващ се на поредица от книги, „Компас на времето“ дава възможност на децата да пътуват във времето, без да загърбват комедията, драмата и интереса в своето ежедневие. От Древен Египет през Класическа Гърция до Индия…. Преоткрийте невероятната история на тези държави по вълнуващ начин. Помогнете на историята да не потъне в забрава, като останете с „Компас на времето“!