Снимки на Мастър Шеф Петър Михалчев като дете

Chef Петър Михалчев допусна екипа на „Преди обед” по bTV до най-скъпите си спомени в поредицата „Албумът”, за да докаже, че любовта му към храната датира още от първите му стъпки.

Ексцентричният кулинар и жури в MasterChef призна, че още от ранна детска възраст е обръщал съществено внимание на сладките изкушения и крайчетата на хляба. Но тортите и тулумбите са само допълнение към цветните спомени за обелени колене и лакти, колела и черно-белия телевизор „Тракия”. Петър показа своя колоритен характер, който още от ранна възраст е изразен чрез дълга коса, артистично позиране и лудо каране на триколка – предшественик на ценните му в днешно време пистови мотори. С чувство за хумор кулинарният експерт призна, че като дете е бил силно впечатлен от полицаите и прасетата в зоологическата градина и именно като такъв се е виждал в мечтите си. По-късно е започнал да готви вторите…

Гледай видео запис от предаването онлайн

Chef Михалчев признава, че преди първото си посещение в Япония е чел много за мечтаната дестинация, но когато е стъпил в Страната на изгряващото слънце е осъзнал, че е напълно неподготвен за различния свят, в който попада. Воден от любовта и любопитството към храната, той често посещава източната страна, от която черпи вдъхновение, автентични предмети и продукти за своя ресторант. В ритуал е превърнал задължителното плуване в Тихия океан, което е сред първите неща, който прави на японска територия. Задължително похапва и от отровната риба фугу, за която разказа, че е опасна само при приготвяне в домашни условия. В ресторантите е традиция Chef-готвачът да опита ястието преди своите гости, за да гарантира безопасността им. Друга интересна подробност е, че задължително в ястията с рибата балон се оставя малка част от отровата, която придава парещ, високоадреналинов вкус.

Chef Михалчев разказа на репортера на „Преди обед” Венета Георгиева, че е преживял тайфун в Йокохама и се е качил до 70-тия етаж на Yokohama Landmark Tower за 40 секунди с един от най-бързите асансьори в света. За хобито си на две гуми, Петър сподели, че го интересува най-вече техниката, а скоростта е по-скоро удоволствие. Радост му доставя и градинарството, което неизменно носи японски елемент. Изкуството да се отглеждат умалени копия на дървета и храсти – бонсай – изисква много време, но тригодишните му постижения – черен бор, японски клен и витошка папрат, доказват таланта му и в тази област. Според него тайната се крие в ограничаването на растежа на корена, подобно на крачетата на гейшите. Петър не крие, че сам отглежда и подправките, които използва в ресторанта си и затова се надява на хубав дъжд, без град, който да благоприятства реколтата.

Петър Михалчев сподели радостта си от цветните участници в третия сезон на MasterChef, новия регламент, който ще направи шоуто още по-вълнуващо, а на зрителите на bTV обеща изненади и нови техники от журито и приятели.