София и Банкя посрещат богатия арт фестивал „Водна кула“ (програма)

Международен арт фест Водна кула – 25 – 30 юни

В петък, 25 юни, от 18:30 часа, стартира международният арт фестивал Водна кула. Тазгодишното издание (четвърто подред) ще се проведе между 25 и 30 юни в три паралелни локации – Водната кула в кв. Лозенец, Старата баня и поляната около ротондата в центъра на град Банкя и в подземието на бившия магазин София (срещу централни Хали), където са запазени останки от крепостта Сердика. Програмата на целия фестивал е с вход свободен.

Международен Арт фест Водна кула се провежда в изоставени градски пространства с архитектурна стойност, с цел да привлече вниманието на обществеността към тяхната съдба. Тазгодишното издание кани международно признати чуждестранни артисти, работещи в сферата на експерименталните визуални изкуства – видео арт, фото и видео инсталации, саунд инсталации, скулптурни инсталации, за да запознае българската публика с тенденциите в съвременните визуални изкуства.

Целта на фестивала е да повдигне дебата за стопанисването и използването на изоставени сгради с архитектурна стойност като Старата баня в Банкя, Захарна фабрика, Водната кула в Лозенец, бивши фабрики и халета, с цел създаване на публично-частни дружества, които да се ангажират с тях.

Програмата на фестивала ще представи нови тенденции в експерименталните видео, фото, аудио и пърформанс изкуства от цял свят в алтернативни градски пространства. Ще бъдат показани инсталации и работи на артисти от Швеция, Финландия, Франция, Испания, Великобритания, Армения, Австрия, САЩ, Бразилия и България.

На откриването на 25 юни, петък, ще бъдат инсталирани видео, фото, саунд и светлинни инсталации на артисти от България, Швеция и Франция. През цялото време ще има музикална програма, арт маркет на открито, а в по-късните часове – видео прожекции на открито, селекция на Том Кърк от Великобритания.

На 26 юни фестивалът ще посети старата Баня, където ще бъдат изложени преобладаващо чуждестранни инсталации – видео, фото, скулптура, сайт спесифик. Американката Аника Уешенски ще направи специален физически пърформанс. За добро настроение ще има  музика на открито, а в по-късните часове – концерт на групите Попара и Help me Jones, а зад пулта ще е Мишо от Artmospheric.

На 27 юни програмата на фестивала продължава в Подземието на Сердика, където от 17 часа ще има предимно филмови прожекции на арт филми и селекция късометражно кино. Ще бъде представен филма на Армандо Константино – Trilogy Room 237. Шведите Арни Гудмундсон, Кристиян Риелоф и Юха ван Инген ще направят интерактивна саунд инсталация с публиката. Ще има и две видео инсталации. Там всеки ден от 17 до 20 часа ще има различни прожекции на късометражни филми.

Паралелно с експозиционната програма, на 28 юни във Водната кула се организира открит дебат на тема: Алтернативни градски пространства, с акцент  върху занемаряването на сгради с архитектурна стойност и липсата на устойчив арт център в София, за който са поканени представители на местната власт. Ще бъдат представени добри европейски практики. Поканени са представители на български арт сдружения, артисти на свободна практика, общинари, представители на бизнеса и граждани, които да намерят съвместен диалог по темата. Модератори на дебата са Милена Делева и Юрий Вълковски.

По време на фестивала ще има арт маркет, на който бг артисти ще предлагат свои авторски произведения на изкуството – бижута, аксесоари, предмети. Ще има и два безплатни уъркшопа – един по фотография и един за деца от 8 до 11 годишна възраст.

Официална програма:

  • откриване на Водната кула – 25 юни, петък, 18:30 часа – инсталации, видео, арт маркет, видеопрожекции на открито
  • целодневна програма в Банята в Банкя – 26 юни, събота, 14-22 часа – инсталации, пърформанси, уъркшопове, открита музикална сцена, арт маркет
  • Подземието на Сердика – 27 юни, неделя, 17 – 24 часа – видео прожекции, видео и саунд инсталации
  • дебат – 28 юни, понеделник, Водна кула, Лозенец, 13-18 часа

вход свободен.

Някои от звездите на фестивала:

Формверк/ Formverk

Швеция

http://www.formverk.se/

Формверк са Стина Персдотер и Никлас Халберг, които през 2004 година основават едноименен център за съвременни изкуства и място за срещи между чуждестранни артисти и съвместни инициативи близо до Стокхолм. Обичат да работят с чуждестранни артисти и да се включват и курират групови проекти по цял свят.

Kuten – Cristian Rieloff, Árni Gudmundsson & Juha van Ingen

Финландия / Швеция
www.kuten.net
www.juhavaningen.com

Те могат да правят всичко, свързано с визия – от рисуване, през видео, до скулптура и инсталации. Портфолиото им е изпълнено с разнообразни проекти, а мейлите с предложения за международни участия в групови и самостоятелни изложби. Разчитат на собствения си импулсивен порив да творят, независимо от формата и медията. За тях вдъхновението е навсякъде, а провокацията търсен ефект.

Клаус Меринг

Австрия

http://www.klaus.maehring.at/

Клаус е идеолог и създател на On the road productions – проект с главен герой голям яко екипиран автобус – едновременно подвижна фотографска лаборатория, галерия и платформа за мултимедийни проекти. С него в последните години Клаус и приятели обикалят из Европа и не спират да се вдъхновяват от своите преживявания и да експериментират в местни условия и общности. Автобусът е техният дом, студио и сцена, а отскоро си има и малка сестра каравана. Те им дават възможност да напуснат добре познатия си свят, с цел постигането на автентични представи, които не са базирани на познати мислени модели и системи, а на непосредственото докосване на чистия ум, мотивирано от любопитството и вдъхновено от реалността.

Product of Boy – Линдси Дънкансон & Марек Габриш

Великобритания

http://www.productofboy.net/

Линдси Дънкансон е независим фотограф и видеоартист, който обича да експериментира с идеи и среда. Има десетки изложби в Северната част на кралството. През последните години организира творчески работилници по фотография с различни професионалисти и ентусиасти. Марек е саунд и медия артист. В момента се е фокусирал върху проекти, включващи органични и неорганични инструменти, и ръчно изобретени електроники и сензори. По време на фестивала той ще направи саунд инсталация, а Линдси ще проведе творческа работилница с деца на тема Проницателност.

АКОС – Макъртич Тоноян, Арпин Токмаян, Врюр Тизиян и Вахрам Костанян

Армения

http://www.acoss.org/

Макъртич Тоноян пристига у нас от далечна Армения. На 16 годишна възраст вместо да влезе в местния арт колеж, където е приет, той е принуден да замине на фронта и взима участие във войната в Карабах. След срещата със смъртта и унищожението, Макъртич се съвзема и се отдава на своята стара любов – изкуството. Влага всичките си усилия в развитието на съвременната арменска арт сцена, като създава и оглавява неправителствената организация Akos, покрай която създава резидентна програма за обмен на артисти и център за социални науки. С удоволствие прави инсталации, рисува и скулптурира както в Армения, така и по покана на международни изложения и мероприятия. У нас пристига с артистите Арпин Токмаян, Врюр Тизиян (скулптур) и Вахрам Костанян (дизайнер – флорист).

Йохан Уолтер

Франция /Дания

http://www.yohann-walter.com/

Йохан е визуален артист, с интерес към новите медии. Макар и роден във Франция, той живее и работи в Дания. Неговите работи широко изследват пейзажа, заобикалящата ни среда и ролята на разказването, поставянето под въпрос и заиграването с нейната приложимост, въздействие и упадък. От фотографии и филми, до инсталации и звук, неговият чувствителен подход предлага разходка през символи и извиква съзерцателност. Отделно Йохан е и илюстратор и режисьор на клипове. Работи с много групи, артисти и културни и младежки организации на доброволни начала.

Международни участници в дебата:

Тера Бадия, Барселона, Испания

директор на Хангар (www.hangar.org) – център за изкуства и изследвания в тази област, основан от Каталунската асоциацията за Визуални изкуства през 1997 година в Барселона. Центърът осигурява работна среда и подкрепа за артисти и дизайнери и предлага всякакво оборудване за развитие на различни артистични практики. Той се помещава в реновирани индустриални помещения в един от кварталите на Барселона, с обща площ 1800 кв. метра, включващи 15 самостоятелни студия, медиалаборатория, 2 филмови зали, техника под наем, техническа и консултативна помощ. Центърът предлага резидентни програми на чуждестранни артисти, грантове за местни проекти и уъркшопове за артисти. Финансира се от Каталунското местно правителство и кметството в Барселона и се управлява от фондация, създадена към Каталунската асоциацията за Визуални изкуства.

Корина Букея, Румъния

Фабрика де Пенсуле, град Клуж (http://www.fabricadepensule.ro/) – независим културен център – колективно пространство за създаване и представяне на съвременно изкуство. Проектът е иницииран от група артисти, куратори, културни мениджъри и продуценти от Клуж, вярващи, че изкуството може да оказва голямо влияние върху развитието на общността. Центърът се намира в бивша фабрика за бояджийски четки и събира на площ от 2000 квадратни метра 29 арт пространства: артистични студия, галерии, и офиси на културни сдружения и организации, работещи в сферата на визуалните изкуства, съвременен танц и театър.

Уъркшопи (работилници за изкуство):

Безплатен уъркшоп с Линдси Дънкансън за деца между 8 и 11 год.

Тема: Проницателност

Уъркшопът е предназначен за деца между 8 и 11 години и има за цел да ги въвлече в творческия процес на разказване, описване и рисуване на техни мечти и дежавюта с помощта на дигиталната техника. Всички деца ще направят свои хартиени инсталации под формата на къщички, които ще бъдат осветени отвътре. На финала всички инсталации ще бъдат обединени в една обща голяма. В процеса на работа децата ще се запознаят с фотографията, принципите на проектране на изображения чрез проектор и с магията на въображението.

Линдси Дънкансън има богат опит в работата с деца. На място тя ще има асистент, който ще помага в общуването с децата на български.

кога: 26 юни, 14 часа

къде: около старата Баня в Банкя

кога: 25 юни, 14 часа

къде: поляната пред Водната кула в Лозенец

вход за фестивала: СВОБОДЕН

повече за фестивала на: www.wotertowerartfest.com
организира: сдружение ИМЕ: www.imebg.org

Програма

Водна кула арт фест

25-30 юни

25  юни, 18:30 часа
Водната кула, кв. Лозенец

Инсталации

видео и фото
Формверк,
Швеция

видео
Бензо
България

мултимедия
Линдзи Дънкансон
Великобритания

видео селекция
Би Шийс
Франция

саунд инсталация
Роко
България

Светлинна инсталация

Киино на открито
селекция
Том Кърк
Великобритания

музика
Дичев и Мънси

Арт маркет
бг артисти

26 юни, 14-22 часа
Старата баня, Банкя

видео инсталация
Формверк
Швеция/Финландия

видео, саунд и сайт
спесифик инсталации
Акос
Армения

фотоинсталация
Арни Гудмундсон
Кристиян Риелоф
Юха ван Инген
Швеция/Финландия

сайт спесифик инсталация
Йоан Кливо де Лима
Гилем Дельом
Франция/Бразилия

видео
Ягама
България

видео инсталация
Ния Пупкарова
Боно
България

сайт спесифик инсталация
Маркос Видал
Испания

звукова инсталация
Марек Габриш
Велкобритания

пърформанс
Аника Уешенски
САЩ/Турция

фото инсталация
Клаус Меринг
Австрия

сайт спесифик инсталация
Румен Димитров – Попа
България

Отворена музикална сцена
Дичев
Попара
Help me Jones
DJ Misho (Artmospheric)

Арт маркет
Творческа работилница с деца
8-11 г. с Линдси
Дънкансон (UK)

27 юни, 17 – 22 часа
Подземие Сердика

интерактивен саунд
пърформанс Скандинавика
Арни Гудмундсон
Кристиян Риелоф
Юха ван Инген
Швеция/Финландия

сайт спесифик
инсталация
Йохан Уолтър
Франция/Дания

инсталация
Ефросина Пенева
България

видео арт
Любомир Драганов
България

Прожекции

18:00ч
Мари Лосие
Франция

19:00ч
Мат Хълс
Великобритания

20:00 – 21:00ч
селекция късометражни филми
от европейски фестивали,
Нина Боянова

21:00 – 22:00ч
Trilogy Room 237,
реж. Армандо Константино
www

Прожекции на входа

17:00 – 22:00 ч
селекция късометражни филми
от европейски фестивали
Нина Боянова

28 юни

Подземието Сердика

18:30ч.
Second Nature, 8мин30сек
реж. Любомир Драганов

17:00 – 20:00 ч
селекция късометражни филми
от европейски фестивали,
Нина Боянова

29 юни

подземието Сердика

18:30ч
Dandelio,17мин
реж. Игор Христов

17:00 – 20:00ч
селекция късометражни филми
от европейски фестивали,
Нина Боянова

 
По темата: ,