Софиянски и СДС нещо не се харесват!

Софиянски: ГЕРБ претопи СДС. Не искам да претопи и нас!

Интригата около предстоящите президентски избори продължава да се заплита. В студиото на „Свободна зона” по ТВ+ лидерът на ССД и бивш кмет на София Стефан Софиянски отговори на желанието на кандидата за президент, издигнат от СДС Румен Христов, десните партии да се саморазпуснат и отново да се влеят в СДС. Софиянски подчерта, че в случая става дума за принципи и идеология.

Той попита къде да отиде ССД – „в ниските позиции, да се отиде в неясната политика?”.

Лидерът на свободните демократи поясни, че СДС няма ясна позиция по отношение на управляващото мнозинство, както и ясни политики.  „Ако се влеем обратно в СДС, там ГЕРБ ще ни претопи, както е претопило самото СДС”, каза Софиянски. „Ние сме ясна опозиция. Ние не одобряваме начина, по който се управлява държавата. Малки сме, но имаме сериозни хора с обществено положение”, добави той.

В течение на раговора в „Свободна зона” стана ясно, че партията на Софиянски е изпратила покана за среща към СДС, но не по повод коалиране, обратно вливане и т.н., а във връзка с тежкото икономическо състояние на страната. Това се случило преди месеци, а все още не бил получен отговор.

Що се отнася до кандидатурата на Румен Христов, който ССД на този етап подкрепя, Софиянски каза: „Най-важното за мен в кандидатирата му е професионалната му автобиография. Христов трябва да има ясни виждания, алтернативни на тези на Първанов и на тези на Борисов. Ако ли не, ще търсим този, който ги има”.

В ефира на ТВ+ Софиянски призова към формирането на извънпарламентарна дясна опозиция, към която да се присъедини и Синята Коалиция, разграничавайки се тотално и ясно от управлението.

За Синята Коалиция стана дума и в разговора на Коритаров с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Партията му изпратила писмо до Коалицията с искане да се даде повече яснота по въпроса какви са намеренията на двете партии с тези вътрешни избори –  дали това е въпрос, който касае само вътрешната им политика или става дума за силна дясна кандидатура, която има нужда от дясна подкрепа. „Ако има идея – защо и ВМРО да не участва в тези вътрешни избори?”, попита лидерът на воеводите. Той добави, че в момента тече дискусия във ВМРО по места дали и как партията може да се включи в президентската надпревара, както и кои да са нейните кандидати.

Междувременно на 10 май гост в студиото на „Свободна зона” по ТВ+ ще бъде Цветомир Паунов, заместник- председател на предизборния щаб на ГЕРБ, който ще коментира темата Има ли ГЕРБ политическа концепция за президентските избори. Във втората част журналистът Момчил Инджов ще разкаже за българската книга, излязла в Бразилия, за държавния глава Дилма Русеф. За бъдещи и настоящи президенти – ТВ+, „Свободна зона”, 18:40 часа.