Спас Кьосев от БНТ печели награда за изгряваща звезда

Награди за екипа на Българска национална телевизия

На 9-ти май, на официална церемония във Френското посолство дългогодишният международен редактор в новинарския екип на Българска национална телевизия Зорница Венкова бе удостоена с високото отличие „Кавалер на националния орден  на Франция за заслуги”. Орденът на Зорница Венкова, която в момента работи в централата на НАТО в Брюксел, се присъжда за репортажите й, посветени на Франция, френската култура и Европейския съюз.

Популярният водещ на „По света и у нас“ Спас Кьосев също бе отличен с международната награда. Тя е за изгряваща звезда и за най-добри постижения в областта на телевизионното творчество на Асоциацията на Европейските телевизии СИРКОМ. Призът му бе връчен на официалното награждаване в началото на месец май, в Тимишоара – Румъния., в конкуренция със 157 програми от 21 страни. 14 членното международно жури, в което няма българско участие, присъди награди в 9 категории, като сред спечелилите има и 4 екипа на ББС.

Спас Кьосев започва професионалната си кариера в БНТ като новинар в сутрешния блок. Само половин година по-късно, едва 21-годишен вече е най-младият водещ на централни новини в историята на Националната телевизия, като партньор на Радина Червенова. Истински любимец на публиката става и като водещ на БНТ Такси – едно от предаванията с най-висок рейтинг в БНТ 1. За 3 години Спас е реализирал близо 500 броя на предаването, като до момента е направил интервюта с над две хиляди и петстотин души.

Наградата „Изгряваща звезда” на Асоциацията на Европейските телевизии СИРКОМ е нова категория за телевизионни професионалисти на възраст до 30 години. Тя е учредена в памет на известната румънска журналистка Ванда Кондураче, която бе убита при трагични обстоятелства преди три години. Според председателя на международното жури надпреварата е била много оспорвана, защото участниците са много талантливи.