Спират торент сайтове на кило! Холандия падна, да се готви ЕС!

Международна анти-пиратска акция спря 51 торент сайта

Предстоят действия срещу подобни платформи в над 10 европейски страни

Дузина торент сайтове в САЩ и 39 в Холандия бяха спрени в следствие на анти-пиратска акция.

Международните действия срещу нелегалното разпространение на защитено съдържание бяха съвместни между холандската анти-пиратска организация BREIN (http://www.anti-piracy.nl) и Американската филмова асоциация MPAA (http://www.mpaa.org/). В резултат 12 американски сайта (чиито имена не се споменават) и 39 холандски вече са офлайн и са принудени да преустановят действието си. Торент страниците са свалени от техните хостинг компании, след действията на двете организации. Според информация на BREIN, подобни действия предстоят и срещу подобни сайтове в 11 страни, по-голямата част от които в Европа.

През 2010 г. партньорството между холандската и американската организации доведе до затварянето на 39 пиратски сайта, а през ноември Министерството на вътрешната сигурност на САЩ спря над 70 подобни платформи.

Над 1000 пък са блокираните от BREIN уебсайтове до момента. „Може би на мястото на тези сайтове ще се появят нови, но нашата цел е да реагираме бързо, за да не могат те да се разраснат. Нашите действия ще помогнат на потребителите да намират по-лесно легалните онлайн платформи за предлагане на защитено съдържание”, каза директорът на холандската анти-пиратска организация Tim Kuik.

„2011 г. започна с целенасочени действия срещу торент сайтовете и други подобни на тях, обвинявани в масово нарушаване на авторските права”, коментира британското издание MusicWeek.  Преди седмици китайските власти започнаха масово да затварят сайтове, предлагащи нелицензирано съдържание, а Google премахна от своята „autocomplete” форма за търсене думи като torrent, p2p и др.

Миналата седмица пък финландски съд обяви трета присъда лишаване от затвор за последните четири месеца срещу интернет пиратство, както и нареди обезщетение от 820 хил. евро за двама собственици на DC хъб.

Според различни проучвания, проведени през 2010 г., между 89 и 99 % от торент връзките водят до нелегално разпространение на защитено съдържание.

Според доклада на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) (http://www.ifpi.org/), най-засегнати от интернет пиратството са новите изпълнители и групи, които не успяват да намерят нужните инвестиции за създаване на нови творби.

 
По темата: