Спорът Музикаутор – БНР отива в КЗК

Музикаутор кани на среща Обществения съвет на БНР

Изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров покани членовете на Обществения съвет на БНР на среща, на която да бъдат обсъдени ситуацията между Музикаутор и БНР, рисковете за всички заинтересовани страни и намиране на балансирано решение.

Това става ясно от писмо, изпратено на 16 януари 2017 г., в отговор на декларацията на Обществения съвет, публикувана от БНР в края на миналата седмица.

В писмото се подчертава, че ръководството на БНР подвежда обществото и дискредитира обществената медия, като „тенденциозно се нарушават законите, игнорират се принципи като плурализъм и равнопоставеност“.

„Мотивите да не предоставят безвъзмездно своята музика на БНР например на Митко Щерев, Тончо Русев, Кирил Маричков, Живко Колев и т.н. не са ли от значение за обществото?“, пита реторично изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.

До Обществения съвет на БНР той пише: „Много хора гледат субективно и едностранно на проблема, изразяват позиции, които не отчитат широкия спектър от факти, като формално „санират“ една политика, която по своята същност е изключително тенденциозна и неправилна.“

В тази връзка Музикаутор намира, че именно личностите в Обществения съвет на БНР биха могли да използват своите натрупани знания, опит и житейска мъдрост при решаването на възникналата ситуация между Музикаутор и БНР.

Писмото можете да прочетете ТУК.

БНР сезира Комисията за защита на конкуренцията за нарушение на „Музикаутор“

Българското национално радио изпрати до Комисията за защита на конкуренцията искане за образуване на производство за установяване на нарушение и налагане на санкция срещу „Музикаутор“ заради злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Сдружението за колективно управление на права прекрати едностранно договора с БНР и забрани в ефира да звучи музика, чиито авторски права се държат от „Музикаутор“.

В искането, подадено на 16 януари от генералния директор на БНР Александър Велев, се излагат фактите по казуса.

„Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя Българското национално радио в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии. Възползвайки се от по-силната си позиция, „Музикаутор“ едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения само от Българското национално радио.

Сдружението изисква неколкократно повишаване на заплащаното от Радиото възнаграждение без ясни мотиви и икономическа обосновка и се възползва от по-силната си позиция, като се опитва да принуди БНР да приеме неизгодни условия.

КЗК вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. „Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР.

Пълния текст на искането за образуване на производство за установяване на нарушение и налагане на санкция можете да видите на: http://bnr.bg/post/100784123/bnr-sezira-komisiata-za-zashtita-na-konkurenciata-za-narushenie-na-muzikautor.

 
По темата: