Среща на БНР и Музикаутор в СЕМ

Ръководството на Българското национално радио (БНР) възстановява от понеделник преговорите с Музикаутор за нови условия в договора между двете страни. Сдружението Музикаутор ще изпрати до утре (6 януари) в БНР конкретно ново предложение за уреждане на авторски права.

Разрешаването на спора стана с активното участие на Съвета за електронни медии (СЕМ), който влезе в ролята на медиатор в спора.

Срещата не започна с оптимистично начало. Директорът на общественото радио Александър Велев заяви, че не желае да преговаря с Музикаутор, докато забраната за излъчване на модерна музика по БНР не отпадне. Отново стана ясно, че БНР заплаща за авторски права 1% от субсидията си и 4,55% от рекламните си приходи. Частните радиостанции отделят до 4,4% от приходите си от реклама. За 2015 г. БНР е платило 487 768 лв., а всички останали радиостанции общо – 613 084 лв.

„Ние няма да водим преговори под натиск, подчерта генералният директор на БНР Александър Велев. Това не е редно. Това е безпрецедентна ситуация в рамките на ЕС. Информирали сме колегите си от Европейския съюз за радио и телевизия и приканваме Музикаутор да оттегли нотариалната си покана.

БНР е най-изрядният платец на авторски права и смятам, че исканията на Музикаутор за многократно завишаване на таксата в проценти е неприемлива.“, каза още по време на дискусията в СЕМ генералният директор Александър Велев.

„Тези три дни, в които ние бяхме поставени абсолютно на кръста, бяха много трудни. Защото пък ние трябваше да извършим цялата логистика.- кое става, кое не става. След което да дигитализираме много от записите, които са на магнетофонни ленти“, сподели по-рано Велев пред „България он ер“.

Фондът, който националното радио поддържа е едномилионен. Но днес излъчваното музикално оформление включва единствено изпълнения, чиито автори са починали преди 1947 година, тъй като тогава правата се погасяват по давност – след като са изминали 70 години. Основно звучи класическа музика, джаз и автентичен фолклор.

„На мен лично най-страшно ми се видя на 31 декември – на 1 януари да нямаме разпознаваемост“, добавя Велев.

Всеки ден се извършва старателен подбор за утрешната мукална програма на БНР. Като всяко произведение се проверява предварително от музикалните редактори. Не са малко обаче българските изпълнетели, които даряват своите права безвъзмездно, за да се обогати музикалното звучене.

„Непрекъснато получаваме обаждания от композитори, които са готови да ни предоставят безвъзмездно временно своите произведения, които да бъдат пускани по радиото, за което много благодаря“, коментира Велев.

От своя страна Музикаутор първоначално зае твърда позиция и неотстъпчивост от нотариалната забрана. Изпълнителният директор на сдружението монополист на авторските права Иван Димитров каза пред СЕМ, че щом е възможно в непроменения бюджет на БНР да се намерят нови 500 хил. лева за охрана, може да се намерят и за авторски права. Той повтори за пореден път, че в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си и посочи, че процентът в Румъния е 3,25%, в Естония – 4,5%, в Италия – 5%, в Гърция – 2,2%, в Испания – 3,6%, в Дания – 3,5% .

„Нека „Музикаутор“ оттегли нотариалната си покана, да не ощетяваме аудиторията от музика, която се продуцира от Музикаутор, и да седнем на масата, и да преговаряме в нормален диалог”, постави като акцент шефът на БНР Александър Велев.

Междувременно известни български изпълнители отстъпиха безвъзмездно авторските си права на БНР

Фронтменът на група „Сигнал“ Данчо Караджов, естрадната легенда Мая Нешкова и композиторите Кирил Икономов и Милен Врабевски с продуцираните от него 43 албума, станаха първите изпълнители, които предоставят безплатно творчеството си на Българското национално радио за определен срок.

„Министерството на културата счита, че трябва да се проведат разговори между „Музикаутор“ и БНР за тарифата за авторските права, която медията заплаща. От министерството сме изпратили писмо и до двете страни, в което казваме, че за нас въпросът е висящ и даваме срок от две седмици те да постигнат съгласие“, каза пред „Стандарт“ Георги Дамянов, който е шеф на Дирекция „Авторски права“ в Министерство на културата. Георги Дамянов заяви, че действието на нотариалната покана за спиране използването на репертоара на „Музикаутор“ трябва да се прекрати „на момента“, за да може БНР да работи нормално. Според Дамянов е нарушен общественият интерес. „Не може едно национално радио, което е най-големият платец в страната, което има няколко програми, регионални станции, да бъде спряно да използва музиката. Абсолютно неоправдано е и представлява злоупотреба с положението на „Музикаутор““, твърди той. Според него от компанията поставят неизпълними условия. „Казват: Ако вие не ги изпълните, ние ще ви спрем музиката. Е как ще стане?“, коментира Дамянов.

Въпреки забраната от началото на годината БНР е пуснало над 50 произведения, които са част от представлявания от „Музикаутор“ репертоар, обявиха от сдружението. До момента „Музикаутор“ е сигнализирало за 20 от тях Съвета за електронни медии. Сдружението твърди, че БНР е нарушило чл. 35 от Закона за авторското право, според който произведенията следва да се използват само след предварителното съгласие на автора.

Изпратените сигнали до СЕМ са придружени от молба да се приемат „само за информация“ с оглед преговорите с БНР, но след това сдружението ще изисква стриктно спазване на ЗАПСП. Ръководството на БНР подвежда аудиторията, като казва, че музиката, която излъчва, е с уредени или погасени авторски права, твърди „Музикаутор“.

По темата:

БНР и „Музикаутор“ – кой краде и кой рекетира, дискусия по bTV

Мая Нешкова: „Музикаутор“ не представлява всички! – интервю за България он ер

Мая Нешкова подари песните си на Националното радио

Иван Димитров, изп. дир. на „Музикаутор”: Авторските права се смятат за бутикова тема в съда – интервю за вестник „Монитор“

БНР срещу Музикаутор – Александър Велев и Ясен Козев в студиото на „Денят започва с култура“ по БНТ

Калфин обвини „Музикаутор“ в рекет на данъкоплатците

Графики: Музикаутор

Частично по инфо на СБЖ

 
По темата: ,