Стари хора умират бездомни след измама – „Темата на Нова“


Неделя, 5 октомври, 19:45 ч.
тема: Сделка с мафията – 2 част
автор: Диляна Гайтанджиева

Преди два месеца „Нова телевизия” показа как 40 души, повечето от които възрастни, болни и инвалиди, живеят на улицата в Бургас, след като жилищата им са заграбени от местни богаташи, недосегаеми за правосъдието.

Седем от жертвите на жилищната мафия вече са мъртви. Труповете им са намерени на улицата, в мазета и тавани.

Във втората част на „Сделка с мафията” екип на „Нова ТВ” провери какво са направили институциите, ангажирани с проблема, два месеца след като „Темата на Нова” показа схемата за жилищни измами в Бургас.

Ще ви разкажем историите на останалите живи жертви на жилищната мафия и абсурдите на местното правосъдие.

Семейство възрастни хора продължават да са без дом и очакват зимата на улицата. Изхвърлена от къщата, в която е преминал живота й, е и 81-годишната старица. Болната от Паркинсон жена е осъдена, че е „нокаутирала” новия „собственик” на дома й и му е нанесла тежък побой. Набитият се оказва собственик на общо 53 имота, въпреки че е безработен.

„Нова телевизия” търси отговор от прокуратурата и Инспектората на Висшия съдебен съвет защо нито една от институциите в държавата, призвани да пазят човешкия живот и сигурност, не се ангажира с тези случаи. Защо престъпниците са привилегировани и защо правораздавателните органи вземат тяхна страна? Какво очаква жертвите на жилищната мафия и защо никой не се ангажира да им помогне?