Стенли: Музикална академия смърди, интрига с Етиен и Поли

Загадъчно задкулисие държи в напрежение зрители и участници в „Музикална академия“

„Добре че беше тази музика, да те видим малко да се раздвижиш“ – тази реплика на Люси Дяковска жегна Стенли в директния ефир на „Музикална академия“ в петък вечер. Настроението в шоуто се обърна на 180 градуса.

„Мила моя, в моята музика, която правя, циркът е забранен… Аз не правя цирк на сцената. Благодаря.“ – отвърна Стенли.

„Имаме някакъв проблем“ – отбеляза водещият Андрей.

След още няколко разменени реплики, Стенли понечи да си тръгне от сцената без да изчака водещите да обявят телефона, на който зрителите да подкрепят изпълнението му. Когато го върнаха, музикантът заяви – „Искам да си ходя вкъщи. Смърди ми жестоко вече“.

„От кое ти смърди?“, попита Андрей, а Стенли отвърна – „От много неща“.

Андрей даде шанс на Стенли да сподели директно в ефир какво го притеснява, но певецът хладно отвърна – „Казах достатъчно“. Вероятно клаузи в договорите на звездите пречат на Стенли да разкрие детайли от „несправедливостите“ зад стените на общежитието и/или на сцената на „Музикална академия“.

Още в предишни епизоди на формата Стенли намеква, че определени изпълнители – например Поли Генова, разполагат с по-добри хореографи, а балетите тренират допълнително в подкрепа на част от участниците. Дичо пък изрази хипотеза, че балетът, който излиза на сцената на „Музикална академия“ работи с Поли Генова още преди началото на шоуто, ходили са заедно по участия и затова тя получава най-добрите и впечатляващи идеи.

Още една не по-малко скандална интрига лъсна в последните минути на „Музикална академия“ от петък, 22 ноември.

След живия концерт режисьорите направиха пряко включване от общежитието, докато текат финалните надписи. Така в полезрението на обективите се озоваха Етиен Леви и Поли Генова. В национален ефир прозвуча как преподавателят обяснява на певицата: „Играят в страхотни пиеси, правят музикални театри, има… много хубави неща правят“.

Поли: „Знам, много ми се иска“…

Етиен: „Казвам ти го съвсем… аз още в понеделник, тръгвайки си от тука, там ще я намеря Роси кога идва, ако я няма ще й оставя бележка, ще й звънна по телефон, по всичко, ще направим каквото трябва. И това, дето се казва може да стане, защото е започнал този семестър, свършваме на януари месец – 23-ти, 24-ти“.

Поли: „Да, и без това аз да подновя този, който започнах миналата година, аз това направих и пак не…“.

Етиен: „Е чакай, ти, от НАТФИЗ признават ли ти в Нов Български…?“.

Поли: „Да“.

Етиен: „Коя година сега си?“.

Поли: „Сега трябва да съм трета – режисура“.

Етен: „Паралелно с това нещо, можеш да запишеш освен режисура, да запишеш… Имаш право при висок успех, поначало имаш право към департамента да запишеш и втора специалност без да плащаш двете. Имаш право на две специалности на цената на една. Разбираш ли?“.

Поли: „Е да де, ама аз не знам сега какъв успех ще имам, нямам идея.“.

Етиен: „Чакай сега, сега ще го уредиме това нещо. Искам да ти кажа, че е страхотна Роси…“.

Поли: „Ще се радвам. Много ми се играе. Ама знам, че имам да уча…“.

Остава отворен въпросът как се „урежда това нещо“ без Поли Генова дори да знае какъв успех ще има.

Това не е първият случай, в който самият Етиен говори за някакъв вид „задкулисие“ във връзка с уреждане на студенти, които да следват в университета.

В началото на формата доцентът призна в жив ефир, че майката на непокорния татуиран Любо е ходатайствала, за да момчето учи при Етиен. По-подробно обяснение даде и в нарочно интервю (виж втори въпрос от линка). Дали именно благодарение на тези „контакти“ или не, Любен е бил част от студентите на Етиен Леви.

Редно и в рамките на нормалното ли е случващото се в университета? Това ще се разбере по (без)действията на ръководството в контекста на репликите и признанията, прозвучали в национален ефир.

Самият Стенли, от своя страна обвини Етиен, че още преди години е взел хляба на по-кадърни певци. „Ти не можеш да пееш, навремето си взе хляба на някой истински певец, като са те приели в Консерваторията“, каза в прав текст Стенли. Леви обаче отвърна, че е бил приет с най-висок успех и първи сред момчетата.

Етиен Леви е преподавател от 1998 година в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, широко известна и с предишното си име Българска държавна консерватория. От 2000 г. е хоноруван преподавател в НБУ. От 2001 г. става и хоноруван преподавател по пеене в СУ „Климент Охридски“. От февруари 2006 г. е щатен преподавател към департамент „Музика“ в НБУ.

Всички „спорни събития“, за които прозвуча в национален ефир, се разиграват в НБУ. Дали обаче и в Консерваторията важат същите задкулисни схеми и връзките са от основно значение – ефирни доказателства няма, но преценката на ниво манталитет остава за зрителите. Защото частните университети имат свое право на подбор, ала когато се намеси понятието „държавна поръчка“ – тогава се сещаме и за типа упреци, изказвани от Стенли.

Дичо, Стенли и Прея на елиминации в  МУЗИКАЛНА АКАДЕМИЯ

Калки бе разпънат на кръст

Зрителите изпратиха Дичо  на елиминации , а той взе със себе си Стенли, на когото това е първото номиниране  от началото на шоуто. Журито посочи Прея като най-слаб изпълнител на вечерта, като имаше леки колебания между нея и Георги. Тримата ще се явят на сцената и един от тях ще се прибере вкъщи, а другите двама ще продължат битката за 100 000 лева.

Според журито Дичо  беше по-добър от Джон Траволта при изпълнението на парчето „You are the only one that I want” от мюзикъла Брилянтин, но явно публиката мисли по съвсем различен начин и му даде само 6% от гласовете си.  Той пя в дует заедно с Катето Евро  парчето „И замирисва на море”, по време на което тя артистично събу обувките с високи елегантни токчета  и така освен, че  отговори на ръста на Дичо се почувства удобно  боса.

Стенли пя, докато Калки умираше разпънат на кръст на “Jesus Christ Superstar”.  

Актрисата Стефания Колева се присъедини към него за второто му изпълнение на Лили Иванова „Без радио не мога”.

Прея  извиси глас на “Mamma mia”,  но  според Фънки доста фалшиво. За изненада  на всички не Дичо, а тя пя едно от най-популярните парчета на Д2 ”Аз и ти” в дует с Александър Сано-Среброто.

Поли Генова  отново се представи блестящо и публиката я класира на първо място за 4-ти път в шоуто, което я превръща в един от най-сериозните кандидати за наградата от 100 000 лева. Първото й изпълнение бе на класиката на Burlesque “Something’s got hold on me”, а  второто й парче бе песента на Васко Найденов- „Бързаш, няма време”  в дует с актьора Станимир Гъмов.

Георги Кючуков се опита да „танцува под дъжда”, изпълнявайки Бродуей класиката „Singin’ in the rain”, но според журито не му се получи. Заедно с Валя Войкова изпяха “Ближи си сладоледа”, а в залата бе авторът на песента Момчил.

Кичка Бодурова   отново размени “мили” думи с  хореографката Галя/от Сатен/, от които стана ясно, че трудно  работят заедно, но им се налага заради шоуто. Появата на актьора Славчо Пеев внесе хумор в изпълнението на «Свако Цако» , песен изпълнявана от великия Велко Кънев.  Журито коментира, че изпълнението е неритмитчно, но много сладко. А Кичка изпя със замах и с къси червени чорапки думите “Майната й на Швейцария”.

Етиен Леви бе аплодиран от Фънки за изпълнението му на  Moulin Rouge – “Roxane”. В дует той пя с  Жени Калканджиева песента на Диана Експрес „Наследство”. От изпълнението им стана ясно, че Жени не може да пее, но всички аплодираха желанието и ентусиазма й на сцената.

Кой ще напусне шоуто и кой ще продължи до финала предстои да видим на концерта за елиминации във вторник в ефира на TV7.

Гледай видео запис от предаването в петък вечер, „интересната“ част е след 29-ата минута: