Супер науката в Азия – погледни в бъдещето с Viasat Explorer

От 26 юни по Viasat Explorer
Супер наука
Оригинално заглавие: Super Science
Държава: Сингапур
Година: 2009

Дали следващата научна революция ще се зароди в Азия? Ще надникнем в научните лаборатории на различни места на този континент и ще научим за най-модерните насоки в научно-развойната дейност там. Бъдете първите, които ще се запознаят с вълнуващите нови възможности, които предлага регионът.

Епизод 1: В първия епизод от поредицата ще гостуваме в бляскавия и кичозен свят на бижутерството. Сингапурски професор е разработил тайна формула за оцветяване на злато в пурпурно. Несъмнено ще се влюбите в първите в света пурпурни златни бижута и ще научите историята за това изумително откритие в металургията.

Епизод 2: Знаете ли какво мислят сингапурските учени за човешкото безсмъртие? Какви методи използват в тази насока? Какви са идеите им относно бъдещето по въпроса? Вторият епизод дава отговор на тези въпроси, представяйки по какъв начин изследователите на стволови клетки използват мъничките клетки в човешкото тяло, за да се преборят с хемофилията, шизофренията и болестите на кръвоносната система, за които все още няма лек.

Епизод 3: В този епизод ще научим за една мини-технология, която обещава мащабни ползи. Република Корея е сред водещите държави в сферата на свързаната с нанотехнологиите научно-развойна дейност. Колко близо сме всъщност до създаването на перални машини, които ще могат да почистват дрехите ни без използване на прах за пране? И наистина ли всеки момент ще бъде разработено лекарство срещу рака?

Епизод 4: Дали става въпрос за недостиг на храна и епидемии по животните или се отнася до така наречената болест „ръка-крак-уста”, от която се страхуват всички – в този епизод ще научим как в Тайван използват биотехнологиите за решаване на тези съществуващи от столетия проблеми. Например, знаете ли, че с помощта на определена бактерия, яйчен жълтък и усъвършенствана лабораторна технология е възможно да се предотврати страховита епидемия от болестта „ръка-крак-уста”?

Епизод 5: В този епизод ще се запознаем със Снъпи – мъжка афганска хрътка от Националния университет на Сеул в Република Корея. След 120 неуспешни опита, един спонтанен аборт и една смърт се ражда първото клонирано куче в света. Как успяват корейските учени да постигнат подобен научен успех, смятан от останалите за невъзможен? И какви други чудеса на клонирането са създадени в тази страна?

Епизод 6: Те вършат задачи, които са твърде опасни или твърде досадни за хората, и най-често ги изпълняват далеч по-добре от нас. Днес роботите присъстват неизменно в живота ни, но остава един въпрос: дали тези създадени от нас прекрасни и интелигентни изобретения няма да ни изместят някой ден? Ще научим отговора в този епизод, посещавайки града на роботите – Осака, Япония.

Епизод 7: Поколения наред фойерверките осветяват небесата и повдигат духа на хората. Има обаче една конкретна държава, смятана за най-добрата по отношение както на древните, така и на модерните пиротехнически техники. В този епизод ще научим как китайците създават своите фойерверки, как са били усъвършенствани през годините и какво ще представляват в бъдеще.

Епизод 8: Вятърът е сред източниците на енергия, които се използват все по-мащабно в света, със способност да осигури електричество дори за големите градове и водещ до значителни промени в селскостопанските региони. Ще научим по какъв начин Китай овладява този екологичен естествен източник на енергия с помощта на най-съвременни технологии.