Светът е Коледа с bTV Репортерите

Пътешествие в България и по света в специалните издания bTV Репортерите

В последната седмица от изтичащата 2013 година и първите дни на 2014 година bTV Репортерите ще се погрижат за празничното настроение на зрителите със специални издания на авторски журналистически филми. Те ще предложат богата палитра от коледни теми и традиции, поглед към събитията от изминалите години и днес.

На 21 и 22 декември, веднага след централната емисия новини, Марина Евгениева и операторът Иван Филчев ще разкажат за непознатото ни Черно море. Как се отразява презастрояването на бреговете върху живота във водата, колко е замърсено Черно море и в какво състояние са обитателите му – това са част от въпросите, на които екипът търси отговори в първата серия от поредицата  – „От морето”. В нея ще станат ясни и резултатите от първото за страната мащабно изследване за чистотата и качествата на българската морска риба като храна. Зрителите на bTV ще видят и уникални подводни кадри, които разкриват красотата на най-големите обитатели на морето ни – делфините Афала. Екипът на bTV Репортерите прекара няколко дни на риболовен кораб и рибарска лодка, за да покаже как работят хората, които  изкарват прехраната си от морето, какви са проблемите им и имат ли надежда за решаването им. Вторият филм на Марина Евгениева и Иван Филчев – „В морето”, ще покаже как в една морска държава няма нито едно нормално рибарско пристанище и защо България губи огромна част от морската си територия.

Гледай видео запис от предаването онлайн – 21 декември

Гледай видео запис от предаването онлайн – 22 декември

На 23 и 24 декември от 19:30 часа зрителите ще видят две много вълшебни издания на bTV Репортерите – „Истински приказки”. Денислав Борисов ще тръгне по следите на най-интересните и мистични предания по българските земи – от Белоградчик до Смолян, от Варна до София. Двата филма разказват за строежа на страховития Дяволски мост край Ардино и легендата, че образът на Сатаната е вграден в него. Материалите ще представят непопулярните митове около образуването на най-известната природна забележителност у нас в последните години – Белоградчишките скали. И още – предания за Витоша и Люлин, за Орфей и Евридика, за вярванията, че демони-пазители закрилят водата и водоизточниците. Напълно в коледния дух  „Истински приказки” ще покажат невероятни и свръхестествени случки на границата между реалността и измислицата, истории, които са се превърнали в предания, но за които има доказателства, че наистина са се случили.

Гледай видео запис от предаването онлайн – 23 декември

Гледай видео запис от предаването онлайн – 24 декември

На Коледа, 25 декември, Борислав Лазаров ще разходи зрителите на bTV из градчета и села, където хората все още пазят едно изчезващо богатство: традиционните български продукти!

В тях няма ГМО, рецептите се предават от стари на млади, а вкусът им е уникален във всяка част на България. Някои продукти, вероятно, ще видим за първи път. Други сигурно ги има навсякъде, но всички те, с много любов, майсторлък и по стара традиция са… MADE IN вкъщи!

Гледай видео запис от предаването онлайн – 25 декември

На 26 декември Мариана Векилска ще предложи поглед към празничните традиции в различни точки на Европа. Тя тръгва от родината на Дядо Коледа – мразовитата Лапландия, за да покаже как финландците посрещат Коледа и Нова година, какви са специфичните им традиции, какво слагат на празничната трапеза. Финландски дипломати ще посрещнат у дома си екип на bTV и ще представят своята рецепта за уютни празници. Втората спирка на bTV Репортерите е в противоположния „ъгъл” на Европа – пищна Испания. Страната се слави с богата и здравословна кухня, но каква е символиката на зимните празници и какво е общото с България ще разкаже лично испанският посланик. И от сърцето на Европа – мощната машина Германия – празнични светлини, цветове, вкусове и истории от прословутите коледни базари. Какво е най-впечатляващото от традициите в сърцето на най-богатата германска област – Бавария, зрителите на bTV ще видят на втория коледен ден, веднага след централната емисия новини.

Гледай видео запис от предаването онлайн – 26 декември

На 28 декември Габриела Наплатанова и операторът Иван Филчев ще припомнят драматичните разкази и архивни кадри от терористичната атака срещу българската база в Кербала. „Спомени за Кербала” сблъсква гледните точки на близките на загиналите при нападението и всички звена по веригата на командването, отговорни за изпращането, подготовката и ръководството на първия българския пехотен батальон в Ирак, чиято мисия бе белязана от кървавия атентат на 27 декември преди 10 години. Дали терористичният акт е бил неизбежен или е успял заради нечия грешка? Екипът на bTV Репортерите ще се опита да събере пъзела от разкази, за да пресъздаде пълната картина на случилото се. 10 години след като вина не беше доказана участниците в събитията разказват своите спомени, въпреки че разследването е прекратено и засекретено.

Гледай видео запис от предаването онлайн – 28 декември

В последната неделя на годината, на 29 декември, Петя Дикова ще подари на зрителите на bTV среща с едно свято изкуство – театъра. Каква беше годината за българския театър ще коментират четирима от най-влиятелните мъже на сцената и зад кулисите. Всеки със своя неповторим и извънреден стил поглежда към отминаващата година. Целта на екипа – репортерът Петя Дикова и операторът Борис Пинтев, не е обобщителна, отсъства и претенцията за изчерпателност. Просто ще покажат момента снимка на българския театър – така, както го видяха първите й мъже. Неизкушените от това изкуство ще разберат колко посетители са имали салоните през изминалата година, кои са най-гледаните представления и има ли „чалга” в театъра.

Гледай видео запис от предаването онлайн – 29 декември

На 31 декември Петя Дикова и  операторът Даниел Драганов ще припомнят кои холивудски звезди посетиха страната ни през последните месеци. Филмът „Холивуд в България” на bTV Репортерите ще покаже в 15 минути 7 доказателства за верността на заглавието. Сред тях са ексклузивните интервюта с Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Антонио Бандерас и Мел Гибсън, който за първи път говори пред българска медия. Освен крайно любопитните (и на моменти патриотични) изказвания от тяхна страна, екипът на предаването ще заведе зрителите на снимачната площадка в митичния Киноцентър и ще разкрие неразказвани подробности около престоят, хобитата и капризите на холивудските ни любимци.

Гледай видео запис от предаването онлайн – 31 декември

На 1 януари в bTV Репортерите Мария Савкова ще представи първото по рода си изследване – при какви условия живеят източноевропейците в Лондон? От първия ден на 2014 година Великобритания е в очакване на голяма вълна. Но не цунами, а мигранти от бедните членки на Европейския съюз – България и Румъния, които трябва да получат пълен достъп по пазара на труда в съюза. Непосредствено преди отпадането на трудовите ограничения британската преса не пропуска и ден без да поддържа дебата. Обсъждат се екстравагантни идеи как да бъдат спрени мигрантите. Правителството заяви, че затяга коланите при отпускането на помощи и ще следи стриктно за измами. Какъв е официалният отговор на Великобритания – падат ли трудовите ограничения за българи на Острова след 1-ви януари и живеят ли българите на социални помощи, зрителите на bTV ще видят на 1 януари от 19:30 часа.

Гледай видео запис от предаването онлайн – 1 януари

На 4 януари bTV Репортерите ще представят един по-различен поглед към образованието в България във филма „Лидер в час”. Кристина Баксанова и операторът Борис  Пинтев влизат в час заедно с млади лидери, които загърбват големия град и кариера и се посвещават на една кауза – по-добро образование в училище. Зрителите ще видят историята на гимназист, който преди година е пред изключване от училище,  но преобръща поведението си и се отдава на благотворителност.  Деца от ромски произход в отдалечени села се надпреварват за по-добри резултати по математика и чужд език. Как учебният процес изгражда лидери и мотивира учениците, определяни като „проблемни”-  отговорите в bTV Репортерите на 4 януари от 19:30 часа.

Гледай видео запис от предаването онлайн – 4 януари

На 5 януари Борислав Лазаров ще постави финала на празничната поредицата на bTV Репортерите като събере най-смешните и забавни моменти от bTV Новините в едно специално предаване. Зрителите ще видят уникални клипове и изненади, които ще гарантират доброто настроение в началото на 2014 година.

Гледай видео запис от предаването онлайн – 5 януари