Световен ден на НЛО по Da Vinci Learning

DA VINCI LEARNING – програмни акценти юли 2017

Премиери

Изглежда супер – сезон 2 (За деца)

29ти юли 2017 в 11:50 ч.

Как ще измерите котка, която не обича да я къпят? Колко време ще ви трябва, за да преброите до един милиард? Колко пъти можете да сгънете едно парче хартия? Ще разберете това на 29-ти юли! Хамза и неговият приличащ на тостер Кулкат решават математически загадки като тези във всеки епизод с помощта на надеждни изследователи, щури експерименти и странни гости, които неочаквано започват да пеят. С чудати фрактали в букет от броколи и странни форми с още по-странни наименования, сезон 2 на „Изглежда супер“ е пълен с главоблъсканици, с които ще се забавлявате страхотно!

Преливащият от енергия водещ Хамза използва песни, скечове и щури предизвикателства, за да покаже геометрията във всичко, което ни заобикаля. Това шоу е толкова добро, че беше номинирано за Международната награда „Еми“ през 2016 година в категорията „Забавления за деца без сценарий“. Сега това е… супер!

 

На фокус

На фокус: Електричеството
15 юли 2017 в 19:15 до 22:00

16 юли 2017 в 19:10 до 22:00

Електричеството е навсякъде! То кара нещата да се движат, осветява света, в който живеем, приготвя храната ни и облекчава живота ни. Но, какво представлява то и откъде идва? Включете Da Vinci Learning, за да разберете. Разберете как земята произвежда собствено електричество – светкавицата. Срещнете се с Фарадей, Едисон и Тесла – велики учени, благодарение на които сме достигнали днешното си ниво на развитие. И вижте как можете да си направите свои експерименти – да направите батерия от лимон, да получите светлина с помощта на захар и да построите електрически мотор. Всичко това на 15-ти и 16-ти юли.

От простите експерименти до най-модерните изследвания – открийте историята на електричеството в един разказ за въображение и изследвания този месец в „На фокус“.

15.07

19:15 Доказано от опит – Статично електричество

19:30 Доказано от опит – Електричество

19:45 Фактология – Електричеството

20:06 Малкият Айнщайн – Електричество от светлина

20:10 Уголемена наука – Магнитна левитация

20:35 Уголемена наука – Генериране на електричество

21:00 Историята на електричеството – Искрата

22:00 Историята на електричеството – Ерата на изобретенията

16.07

19:10 Уголемена наука – Електромагнит

19:35 Уголемена наука – Мълния

20:00 Изумителни постижения – Томас Алва Едисон срещу Никола Тесла

20:30 Имало едно време…Откривателите – Фарадей и електричеството

21:00 Велики мечтатели – Свободната енергия на Тесла

22:00 Историята на електричеството – Разкрития и революции

 

Специални дни

Неделя, 02.07.2017 – Световен ден на НЛО

Какво ви идва на ум, когато си помислите за НЛО? Малки зелени човечета? Извънземни? Летящи чинии? НЛО означава просто ‘неидентифициран летящ обект’. Повечето от тези обекти имат научно обяснение. Но не всички. Дали имаме съседи в нашата вселена? Нашата планета – Земята е миньонче в сравнение със Слънцето. Нашето Слънце е само една от милиардите звезди в Галактиката на Млечния път. А нашата Галактика на Млечния път е само една от милиардите галактики в нашата Вселена. Уау! Толкова е необятно! Така че, кой знае? Може би там някъде има интелигентен живот…

За да се обърне внимание на тази възможност през 2001 година беше създаден първият Световен ден на НЛО. Чествайте го заедно с нас по Da Vinci Learning. Открийте НЛО с „Тайната лаборатория на Томас Едисон“ и „Въпросите на Мили“. Разберете как да си направите сами летяща чиния с „Артзука“. Или си организирайте извънземно парти за вашите приятели – почерпете някои страхотни идеи от „Сръчни пръсти“ като извънземни бургери, ектоплазмени напитки и игра на извънземен риск, с която можете да станете шампион на Галактиката. Страхотно! Гледайте Da Vinci Learning в неделя, 2-ри юли.

02.07

19:10 Тайната лаборатория на Томас Едисон – Тревога в Ант-урбия/Неидентифициран летящ чудомобил

19:35 Въпросите на Мили – НЛО

19:45 Сръчни пръсти – Извънземно парти

20:05 Артзука – Карта на съкровище

20:30 Артзука – Летяща чиния

 

Сряда, 19.07.1834 – Рожденият ден на Едгар Дега

Честит рожден ден, Едгар Дега! Този френски художник получава признание още приживе. Той е такъв перфекционист, че продължава да работи върху картините си, дори след като ги продаде. Въпреки че е известен като импресионист – един от групата художници, променили света завинаги с техните сцени от ежедневния живот – той не харесва този етикет и предпочита да бъде определян като реалист. Дега смятал другите за луди, защото рисували на открито! Освен художник, той е талантлив фотограф и скулптор. Най-известна е картината му с балерините. Запознайте се с Дега на рождения му ден по Da Vinci Learning и разберете защо го смятат за малко неприветлив. Потопете се в света на картините му с „Урок по танци“ в „Изкуство с Мати и Дада“ и гледайте „История на изкуството“, за да разберете защо е било толкова вълнуващо да си художник. Всичко това в сряда, 19 –ти юли.

19.07

18:05 Да опознаем най-известните творци в света – Едгар Дега

18:30 Изкуство с Мати и Дада – Едгар Дега

18:40 История на изкуството – Свят от светлина и цвят

 

Петък, 28.07.1858 – Снемане на първия пръстов отпечатък

Макар да сте само един от милиардите хора на мъничката ни планета, заобиколна от милиарди звезди и милиарди галактики, във Вселената няма друг също като вас. Вашите пръстови отпечатъци са неповторими. Страхотно, нали? Гледайте Da Vinci Learning, за да се запознаете с извивките, спиралите, дъгите и издатините, които ни правят уникални и помагат на полицията да разкрива престъпления. Създайте уникална художествена творба с „Артзука“, запознайте се с историята на пръстовите отпечатъци с „На лов за култура с г-н Видра“ и разберете кой отхапа парче от сандвича на Харисън! Гледайте ни, за да чествате заедно с нас 28-ми юли 1858 година – денят, в който сър Уилям Хершел използва за първи път пръстовите отпечатъци за идентификация в Джунгипур, Индия. Оттогава пръстовите отпечатъци са претърпели огромно развитие – вижте какво с „Въпроси от науката“ – „Как науката разкрива престъпления“, с информация за последните разкрити престъпления. Всичко това и още много по Da Vinci Learning.

18:25 Артзука – Рисуване с пръсти

18:50 Въпроси от науката – Как науката разкрива престъпления?

19:20 Фактология – Разследване

19:42 На лов за култура с г-н Видра – Пръстови отпечатъци