Свирят рок на гайда, Милена пее – „Надиграй ме“ по БНТ

„НАДИГРАЙ МЕ” тръгва на 13-ти ноември по БНТ 2 и БНТ Свят

Вторият сезон на най-успешното танцово състезание за любители на народните танци „НАДИГРАЙ МЕ“ стартира на 13-ти ноември. Кастингите в страната вече започнаха, а първата битка в ефира ще бъде между отборите на Смолян и Златоград. Зрителите на БНТ Свят и БНТ 2 ще могат да я проследят на живо тази неделя от 21:45 ч. Кой ще победи в оспорваната надпревара ще решават професионалното жури и зрителите.

Водещи на „Надиграй ме” отново ще бъдат култовата рокаджийка Милена Славова и хореографът Асен Павлов. Тричленното жури в състав: професионалните хореографи доц. Красимир Петров- бивш директор на Националното училище за танцово изкуство, Петя Александрова- настоящ преподавател в НУТИ, както и актьорът Тончо Токмакчиев ще оценява изпълненията на любителските състави.

В този сезон продуцентите на предаването са подготвили специална изненада за зрителите. Във всяко едно издание на предаването рок -певицата Милена ще пее на живо по едно парче от световната музикална сцена, в акомпанимент на формация „Дива река” – с изцяло акустично фолклорно звучене. Зрителите ще чуят известните световни хитове „I feel good” на Джеймс Браун, „Knocking on the heavens door” на „Гънс анд роузес”, “Don’t speak” на „Ноу даут” в изпълнение на гайда, тъпан, кавал и други народни инструменти.

В хореографска битка на екрана и през втория сезон ще излязат непрофесионални отбори от танцьори по народни танци от български градове-съперници. В 7 поредни неделни вечери зрителите ще видят 14 отбора. Изпълненията на различни хора и задължителната ръченица ще бъдат подлагани на оценка от зрителите и от журито. Според регламента гласуват зрителите чрез sms-и и журито. Крайният резултат се формира от сбора на зрителския вот и оценката на журито. В осмата последна вечер ще бъде финалът на шоуто, когато победителите от 7-те недели ще се надиграват за първото място.

„Надиграй ме“ е авторски проект на екип от БНТ Свят и БНТ 2. През миналия телевизионен сезон предаването постигна изключително висок рейтинг и предизвика интереса не само на  зрителите в България, но и на тези в чужбина.

Визитки на журито:

 

Петя Александрова

Завършила е Националното училище за танцово изкуство, след това е приета в новосъздадената специалност „Хореографска режисура” към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Година и половина работи и в ГИТИЗ „Луначарски” – Москва под ръководството на голямата Тамара Степанна Ткаченко. След това става преподавател в Националното училище за танцово изкуство и така цели 25 години. Ръководила е множество танцови колективи и е организирала премиерни спектакли. Създател е на танцов състав при Ел депо „Никола Коларов”. Заедно с тях получава „Златен медал” на фестивал на художествената самодейност; 1-ва награда на фестивала „Златен Трендафил”; „Сребърна лира” за цялостна творческа дейност на Съюза на музикалните и танцови дейци и „Златна лира” за принос в развитието на танцовото изкуство на Съюза на българските учители.

Доц. Красимир Петров

Завършва отдел „Български танци” на Националното училище за танцово изкуство в класа на Иван Тодоров. Работи като преподавател по български танци,  от 1988 г.- 1992 г. е зам. директор и художествен ръководител на отдел „Български танци”, а от 1993 – 2000 г. е директор на училището за танцово изкуство. За четири учебни години – 2005 г. – 2009 г. е командирован в Болградската гимназия „Георги Ст. Раковски”, Украйна като преподавател по български народни танци. Автор е на пет учебника за български народни танци и танцови произведения. Ръководи самодейни колективи и реализира множество танцови постановки. През 1991 г. на ХІІІ извънреден конгрес на Съюза на българските музикални и танцови дейци е избран за негов зам. председател, а по-късно е председател на сдружение „Танцово изкуство”. През 1996 г. е  награден със „Златна лира. Бил е член  на журито на „Коледно надиграване”, Международния балетен конкурс в Осака, Япония, на конкурса за камерни танци в Горна Оряховица. В момента е преподавател в Нов български университет по „Хореографска композиция”.

Тончо Токмакчиев

Роден е в Бургас на 2 май 1963 г. Син е на известния художник Ненко Токмакчиев. Като дете свири на пиано и рисува. Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Николина Георгиева. Тончо Токмакчиев е сред основателите на Федерацията на независимите студентски дружества. Той е в трупата на Първи частен театър ”Ла Страда” 1992 г., участва в шоу спектакъла Улицата. Телевизионните зрители го познават от студентското предаване Ку-ку”, а по-късно и от Каналето”. Днес го гледаме на екран всяка събота в емблематичното предаване на БНТ „Шоуто на канала”.

Шоуто ще се излъчва всяка неделя на живо по БНТ Свят и БНТ 2 от 21:45 ч. 

Гледай видео запис от предаването онлайн