„Таборът отива към небето“ и „Коледна песен“ от Евроком

Акценти от филмовата програма на Евроком за 23 – 29 декември 2013 г.

КОЛЕДНА ПЕСЕН
25 декември /сряда/ 21.00 ч.
Драма, Великобритания, 2000 г., 73 мин
Режисьор : Кетрин Морсхед
В гл. роли : Рос Кемп, Аджелин Бол, Лиз Смит, Майкъл Малоуни

Гледай филма онлайн

Един блестящ съвременен прочит на класическата коледна приказка от Чарлз Дикенс, със задължителните за нея призраци и магьосници.

Собственикът на западнала сграда Еди Скрудж е решил да използва тържествената Коледна вечер, когато всички са си у дома, за да събере дълговете от своите наематели. Всички се боят от стария Еди, никой не го обича.

Призракът на покойния Марли, бивш съдружник на Еди, посещава приятеля си в Рождественската нощ. С негова помощ Скрудж се изправя лице в лице срещу истината за своя живот, ала вече е твърде късно за покаяние….

Руска киновечер : ТАБОРЪТ ОТИВА КЪМ НЕБЕТО
27 декември /петък/, 21.00 ч.
Драма, Русия, 1976, 95 мин
Режисьор Емил Лотяну
В гл. роли: Светлана Тома, Григоре Григориу, Павел Андрейченко

Гледай филма онлайн

Екранизация по мотиви от разказа на Максим Горки “Макар Чудра”.

Началото на ХХ век в Закарпатието. Гордата и красива циганка Рада отхвърля любовта на местния дворянин Антол, за да даде сърцето и душата си на авантюриста и конекрадец Лойко Зобар.

Помешчикът осъжда Лойко на смърт, ала циганинът успява да избяга и да се върне в табора. Ако иска да спечели Рада, Лойко ще трябва да се подложи на крайното унижение за циганина – да застане на колене пред нея ….

Героите на филма символизират един различен начин на живот, в който духът е по-силен от битието, свободата – от правилата, страстта – от компромиса.

Филмът е получил наградата „Златна раковина“ на Международния фестивал в Сан Себастиян.