Талантливата София вдъхнови фотографска изложба – извън клишето

Нели Гаврилова и Художествената галерия в Перник стоят зад „Проект 003”

Изпълнителката на „Син талисман” София превъплащава себе си в образа на загадъчна жена в изложбата на популярната фотографка Нели Гаврилова.

Събитието е част от „Проект 003”, който се организира за 3-та поредна година по инициатива на Художествената галерия в град Перник. Идеята на проекта е да показва чрез поредица от фотопортрети предимно в черно-бели нюанси представители на различни области на изкуството.

„Интересното е, че творецът и фотографът предварително не се познават, което само по себе си дава възможност за творчески експеримент и нова форма на контакт, в която се преоткриват характерите, eмоциите и дори визията по необременен от предишни контакти начин», коментира Нели Гаврилова. «Създаването на подобна фотосесия е почти изцяло в ръцете (и очите) на фотографа, отразявaща неговия усет и естетика по отношение на модела», допълва фотографката.

За модела: София. Поп певица. “Син талисман“, “Кристалнa тишина“, “За теб“ и редица други песни я превръщат в едно от емблематичните лица на съвременната поп сцена. Песните й, които често оглавяват радио и телевизионните класации, са лесно разпознаваеми с мелодичния си саунд и дълбок текст, пресъждаващ личните емоции и усещания на изпълнителката.

Още през 2006 г. певицата даде заявка за активна гражданска позиция, когато с парчето «Сестра на вятъра» постави началото на кампанията за възстановяване на изгорелия пернишки театър «Боян Дановски». Впоследствие активно се включи в подпомагането на децата в Дома за медико-социални грижи в Перник.

За фотографа: Нели Гаврилова. 100% фотограф, антипод на комерсиалното снимане и фотография. Винаги ръководена от интуицията си. Независима и безкомпромисна в работата си. Носителка на редица престижни награди в България и чужбина. За повече информация: www.nellygv.kulturserver.de.

Изложбата ще бъде открита на 16 март 2010 (вторник) от 17:30 ч. в галерия „Кракра” в Перник.

Припомни си вечния хит на София – „Син талисман“: