„Татко снима мръсни филми“ и Коледа по БНТ – видео

Акценти от филмовата програма на БНТ от 23.12.  до 29.12.2012 г.

 

ПОНЕДЕЛНИК – 23.12.2013

 

06.20 – ЧУЙ ЗВЕЗДИТЕ /България, 2003 г/

Сценарист: Невелина Попова, Михаил Мелтев. Режисьор: Михаил Мелтев. Оператор: Иван Тонев. Музика: Божидар Петков.В ролите: Деян Донков, Иван Иванов, Светослав Кацарски, Волен Милчев, Златина Тодева, Евгения Калканджиева и др.

Гледай филма онлайн

По разказа на А.Каралийчев „Слепият музикант”.

Пет години един сляп музикант раздава душата си на хората от едно село, като им свири. Но една лятна градушка отприщва жестокост и неблагодарност.

 

07.05 –  ДИНОФРОЗИ /Италия, 2012 г/ – 26 х 25 мин. – сериен анимационен филм

DINOFROZ

Сценарист: Фабио ди Рано, Валерия Джази, Рикардо Маца. Режисьор: Орландо Коради

Гледай видео запис от сериала онлайн

1 еп – Началото: Четирима приятели попадат на стара игра с макети. Всеки си взема по една пионка и по една карта. И изведнъж се пренасят в праисторически времена. Единият е Саблезъб тигър, другият – птеродактил, Боб е с трицератопс, а Том – с тиранозавър рекс.

2 еп – Шаманът: Четиримата са изумени – това е повече от три де игра, това е битка на живот и смърт. Битка, в която те са изправени пред злите дракони. Том, Боб, Джон и Ерик се запознават със стария шаман, който им разкрива, че Динофрозите са за да защитават селата от злите дракони.

 

13.25 – ИИСУС ОТ НАЗАРЕТ /Великобритания, Италия, 1977 г./ – 4 х 90 мин.

JESUS OF NAZARETH

Сценарист: Антъни бърджес, Сузо Чеки Д`Амико, Франко дзефирели. Режисьор: Франко Дзефирели. Оператор: Армандо Нануци, Дейвид Уоткин. Музика: Морис Жар. В ролите: Робърт Пауъл, Ан Банкрофт, Ърнест Боргнайн, Клаудия Кардинале, Валентина Кортезе, Джеймс Фарентино, Джеймс Ърл Джоунс, Стейси Кийч, Тони Ло Бианко, Джеймс Мейсън и др.

Гледай филма онлайн

1 част: Това е историята на Иисус Христос. Показани са историческите условия, при които се появява Божият син. Римската империя по времето на Тиберий. Данъците са тежки, юдейските бирници ограбват населението. В Галилея има бунтове и разбойнически банди. Цар Ирод не може да управлява и властта е в ръцете на първосвещеника Каяфа. Мария и Йосиф са сгодени, когато тя научава, че е бременна от Светия Дух. Елисавета ражда Пророка Йоан. Йосиф приема божията воля и се жени за Мария. Показано е раждането и детството на Иисус.

Дублаж

 

17.05 – КОЛЕДНИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ /Германия, 2007г/

MESSY CHRISTMAS

Реж. Ванеса Йоп, В ролите – Роланд Визенекер,  Мартина Гедек, Хайно Ферх, Ясмин Табатабай

Сара организира голямо коледно парти за цялата фамилия. Възниква  реална опасност празникът да се превърне в истинска катастрофа, но накрая  страстите утихват и се възцарява мир.

 

20.30 –  ДЖЕЙН ЕЪР /Великобритания, САЩ, 2011 г/

JANE EYER

Режисьор: Кери Фукунага. В ролите: Мия Васиковска, Джейми Бел, Майкъл Фасбендер, Сю Елиът и др.

Гледай видео анонс онлайн

Филмът е създаден по едноименния роман на Шарлот Бронте.

Малката Джейн е сираче и живее в семейството на вуйчо си Рийд.

Вуйна й Сара се държи жестоко с нея и решава да изпрати в лондонско девическо училище, известно със строгите си порядки.

След осем години Джейн става гувернантка в Торнфийлд – изолирано и мрачно имение. Тя започва да проявява интерес към господаря му Едуард Рочестър.  Но имението крие мрачна тайна, с която младата жена се сблъсква.

Този филм е чудесен пример за успешно превръщане на една класическа творба във филм, показвайки проницателен усет към емоционалните детйли. Това е английски прочит на един любим роман.

 

ВТОРНИК – 24.12.2013

 

05.45 –  РИЦАРЯТ НА БЯЛАТА ДАМА /България, 1982 г/ – 3-сериен тв филм

Сценарист: Хаим Оливер. Режисьор: Петър Каишев. Оператор: Барух Лазаров. Музика: Петър Ступел, Атанас Бояджиев.

Гледай филма онлайн

1 серия: 80-те години на ХХ век. В училищен интернат пристига от София нов ученик – Валери, силен математик и шахматист. Първата нощ момчетата от отбора по борба го подлагат на „кращение”. Изнасят го вързан навън, но Елка – красиво момиче от отбора по художествена гимнастика го спасява… /74,39/

 

07.05 –  ДИНОФРОЗИ /Италия, 2012 г/ – 26 х 25 мин. – сериен анимационен филм

3 еп – Рокфрозът:  Четиримата приятели отново са в древни времена. Оказва се, че рокфроз е кристал със специални свойства и дракони са завладели света с негова помощ. Динофрозите трябва да си го върнат.

4 еп – Нов враг: Четиримата приятели отново са в древни времена. Те се сблъскват с нов враг – дракони вампири.

 

13.25 – ИИСУС ОТ НАЗАРЕТ /Великобритания, Италия, 1977 г./ – 4 х 90 мин.

2 част: Тази част разказва за живота на младия Иисус, който тръгва да изпълнява мисията си. След смъртта на Йосиф, Мария остава сама. Показани са чудесата, които твори Спасителят и как убеждава невярващи в истината. Среща се с учениците си Андрей, Петър, Матей, Тома, Юда и други, които тръгват с него да проповядват христовата вяра.

 

16.30 – ИСТИНСКИЯТ ДЯДО КОЛЕДА” /САЩ, 2012г./

REAL ST.NICK, THE

Реж. Пенелъпи Сфийрис, В ролите – Тори Девито, Кенет Чой, Рома Мафия, Калард Харис

Красивата психиатърка Кейт е спасена от злополука от мъж, който след като удря главата си, се мисли за Дядо Коледа. Кейт го настанява в болницата в която работи. Непознатият „заразява” цялото болнично отделение с веселият си коледен дух. Кейт се влюбва в него преди да разбере истинската му самоличност.

 

22.40 –  БИБЛИЯТА – EСТИР /Германия, Италия, САЩ, 1999г./

BIBLE: ESTHER, THE

Реж. Рафаеле Мертес,  В ролите – Луиз Ломбар, Юрген Прохонов, Фредерик Мъри Ейбрахам, Томас Крешман, Орнела Мути и др.

Кралят на персите, чиято империя се протира от Индия до Египет, след победата си над вавилонците, дава угощение за хората си и за да покаже силата и блясъка си. На пира той кани красивата си съпруга да се появи сред гостите, гордата кралица му отказва. Кралят бързо я прокужда и нарежда да му бъдат доведени най-красивите девици на царството. Младата еврейка Естер, осиновена дъщеря на чичо си Мордекай, е сред избраниците. Наредено им е да се нагласят и да се готвят да прекарат нощта с краля. Естер успява да омае краля и той я прави кралица…

 

СРЯДА – 25.12.2013

 

06.00 –  РИЦАРЯТ НА БЯЛАТА ДАМА /България, 1982 г/ – 3-сериен тв филм

2 серия: Децата от отбора по борба получават задача да помагат на Детската педагогическа стая в града. Обявен е турнир по шах и борба. Децата започват усилена подготовка… /59,45/

07.05 –  ДИНОФРОЗИ /Италия, 2012 г/ – 26 х 25 мин. – сериен анимационен филм

5 еп – Изненадваща атака: Четиримата приятели отново са в древни времена. Този път са за второто парче от Рокфроз.търсят го в земята на Унищожителните лиани.

6 еп – В земята на унищожителните лиани: Четиримата приятели отново са в древни времена. Те намират часовника на бащата на том, археологът, в чийто кабинет намират играта. Том е изчел дневниците на бащаси и разказва на приятелите си, че в древни времена дракони и динозаври са живели в мир. Те създали кристала Рокфроз, който да пази познанията и уменията им. Но с времето кристалът ставал все по-силен и дракони и динозаври решили да го счупят.

 

13.30 – ИИСУС ОТ НАЗАРЕТ /Великобритания, Италия, 1977 г./ – 4 х 90 мин.

3 част: Иисус продължава да проповядва християнската вяра, да убеждава учениците си и обикновените хора, че трябва да променят живота си. Мария Магдалена отива при него. Отново се случва Божие благоволение и тя приема вярата. Съдбата й е променена. Иисус влиза в Йерусалим. Започват гоненията му.

 

16.40 – КОЛЕДНА РАЗМЯНА”/САЩ, Канада, 2011г./

TRADING CHRISTMAS

Реж. Майкъл Скот, В ролите – Том Кавана, Фейт Форд, Джил Белоуз, Гейбриъл Милър

Гледай видео анонс онлайн

Емили е вдовица от доста години, но починалият й съпруг присътва много често в мислите й. На Коледа тя се обажда на най-добрата си приятелка Файт и я кани у дома си, за да не бъде сама, защото дъщеря й Хедър не смята да се връща в Орегон. Файт е разведена и живее в далечен град. Емили решава да размени дома си за Коледа с този на професор Чарлз, който се нуждае от тишина, за да довърши романа си.  Емили отива в Бостън, където учи Хедър и открива, че тя тайно е заминала  да прекара коледните празници с гаджето си във Финикс. Гневна и разочарована Емили забравя да изключи алармата на къщата и братът на Чарлз, Рей се появява заедно с полицията…

 

20.30 –  КОНЦЕРТЪТ /Франция, Русия, Италия, Румъния, Белгия, 2009 г/

Сценарист: Раду Михайлеану, Матю Робинс, Ален-Мишел Блан. Режисьор: Раду Михайлеану. В ролите: Мелани Лоран, Миу-Миу, Алексей Гушков, Дмитрий Назаров, Валерий Баринов, Франсоа Берлеан

Преди 30 години уважаваният диригент на оркестъра на Болшой театър Андрей Симонович Филипов е уволнен, защото е назначил евреи музиканти. Сега той е прост чистач в театъра, когато случайно научава, че театър Шателе в Париж кани оркестъра на Болшой театър да изнесе концерт там. Филипов решава да събере бившите си колеги и да свирят във френската столица вместо истинския оркестър. Той иска за солистка пред своите стари музиканти – евреи и роми – младата виртуозна цигуларка Ан-Мари Жаке. Ако всички успеят да преодолеят  трудностите, които ги очакват, последният им концерт може да се превърне в истински триумф.

 

ЧЕТВЪРТЪК –  26.12.2013

 

06.00 –  РИЦАРЯТ НА БЯЛАТА ДАМА /България, 1982 г/ – 3-сериен тв филм

3 серия: Идва денят на турнира. Отборите завършват неравно. Елка е разочарована. Класният Гърбатко се е загубил и децата напускат турнира, като оставят само Пепи да се състезава и в двете дисциплини. Децата спасяват учителя си, а Пепи печели състезанието… /65,32/

 

07.05 –  ДИНОФРОЗИ /Италия, 2012 г/ – 26 х 25 мин. – сериен анимационен филм

7 еп – Безмилостният Несерон: Четиримата приятели отново са в древни времена. Между тях започват да се появяват разногласия. Може би това е работа на Несерон.

8 еп – Храмът на смъртта: Четиримата приятели отново са в древни времена. Парчетата рокфроз са разпръснати на недостъпни места. Едно от тях е Храмът на смъртта. Който го е приближил, не се е върнал.

 

13.25 ИИСУС ОТ НАЗАРЕТ /Великобритания, Италия, 1977 г./ – 4 х 90 мин.

4 част: Иисус е подложен на жестоко гонение, страдание и унижение. Хванат и разпнат, той поема греховете на хората. Някои от християните споделят мъките на Иисес и се опитват да му помагат. Той умира, но възкресението му е показано по изключително въздействащ начин. Мъката и надеждата на човеците са свързани с Иисус Спасителя.

 

16.00 – ЩАСТЛИВА КОЛЕДА /Канада, САЩ, 2011г./

LUCKY CHRISTMAS

Реж. Гари Йетс, В ролите – Елизабет Бейкърли, Джейсън Грей-Станфорд,  Майк Бел и др.

Гледай видео анонс онлайн

Холи е самотна майка и добра готвачка. Нужен й само малко повече късмет. Тя мечтае за по-добър дом, за баща за сина си Макс и собствен ресторант. Коледа наближава и Холи си купува билет от лотарията. Оставя билета си в жабката на колата, която по-късно същата вечер е открадната. На другия ден Холи научава, че билетът й печели един милион долара. Мъжете, откраднали колата решават да изпратят един от тях – Майк – да се запознае с Холи и да й вземе дял от печелбата. Майк подготвя срещата им, но в последствие се влюбва в Холи, а се разбира добре и с Макс. Но Холи разбира за машинациите и скъсва с него. Но Коледа е време за чудеса…

 

20.30 – ЛУДИ ПАРИ /САЩ, 2008 г/

MAD MONEY

Режисьор: Кейли Кори. В ролите: Елизабет Бейкърли, Джейсън Грей-Станфорд, Майк Бел

Гледай видео анонс онлайн

Бриджит Кардиган/Даян Кийтън/ изпада в шок, когато разбира, че е на косъм да загуби дома си и прекрасния си живот, след като съкращават мъжа й Дон/Тед Дансън/. Тя се принуждава да излезе на трудовата борса без каквито и да е умения. Започва работа като чистачка в банка от Федералния резерв.Сприятелява се с Нина/Куин Латифа/ и Джаки/Кейти Холмс/ и трите предприемат невероятно хитри действия, за да присвоят парите, които са за унищожаване. Планът им успява и дори когато ги разкриват, не могат да ги осъдят, защото де юре и де факто  парите не съществуват. Тази забавна комедия за пореден път доказва по-голямата предприемчивост и умения на нежната половина от човечеството.

субтитри

 

00.00 – БОБЪРА /САЩ, 2010 г/ 

THE BEAVER

Сценарист: Кайл Килън. Режисьор: Джоуди Фостър. Оператор: Хейгън Богдански. Музика: Марсело Зарвос. В ролите: Мел Гибсън, Джоуди Фостър, Антон Йелчин, Дженифър Лорънс, Чери Джоунс и др.

Гледай видео анонс онлайн

Уолтър Блак е в депресия и нищо не може да му помогне. Хенри, малкият му син, се е изолирал от децата. Големият син, Портър, е ужасен да не стане като баща си. Жена му, мерледит, се крие зад работата си на инженер. След неуспешен опит за самоубийство Уолтър намира кукла – бобър. С помощта на Бобъра той започва нов живот, връща се в семейството, в западналата компания за играчки. Всички знаят, че това е нов вид терапия, назначена от д-р Мейси. Всичко е сякаш прекрасно. Мередит се обажда на д-р Мейси за срока на терапията и…

Субтитри

 

ПЕТЪК –  27.12.2013

 

14.00 – КОАЛА В КУХНЯТА”/Германия, 2005г. /

KOALA IN THE KITCHEN

Реж. Уве Янсен, В ролите – Ян Йозеф Лиферс, Морис Мак, Ана Лоос, Гюнтер Мария Халмер

Самотно момченце внася тайно в Германия коала от Австралия. Но коалата се развихря , предизвиква тотален хаос и се озовава в зоологическата градина. С помощта на новите си приятели момчето освобождава коалата и я връща вкъщи.

 

22.30 – ХОТЕЛ „ВАВИЛОН” /Великобритания, 2009 г/ – IV сезон, 8 х 52 мин.

4 еп: В хотела се организира турнир по покер и всички по един или друг начин взимат участие в него. Но се оказва, че един от участниците – Деймиън Ръшби е баща на пиарката Емили, с когото тя не общува от години. Той се опитва да купи хотела, а след като не успява – да го спечели на карти. В хотела отсяда и двойник на Тони – писателят Боби Дик.

 

СЪБОТА – 28.12.2013

 

08.00 – НОВИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА ГОРМИТИТЕ /Италия, 2013 г. / – анимационен филм,

26 епизода,

10 еп – Въртоп: Има празник на горските гормити и принцовете се присъединяват. Но изненадващо нападение разваля плановете им за веселба. Нападат ги Вомика – диво морско племе, което обаче си тръгва. Опасността идва от огромна приливна вълна, която ще залее всичко.

 

14. 40СЕМЕЙНА ВАКАНЦИЯ /САЩ, 2007г/

FAMILY HOLIDAY, THE

Реж. Крейг Клайд, В ролите –  Дейв Кулиър, Кристина Пикълс, Алекса Фишър и др.

Гледай видео анонс онлайн

Романтична комедия за 30-годишен очарователен мошеник и комарджия, който ще получи наследство от 10 милиона долара, ако успее да докаже, че е влязъл в правия път и е започнал да води порядъчен семеен живот. Той представя на бавачката две хлапета, избягали  от сиропиталище, за свои деца . Ако успее да укрие децата от полицията, ако не допусне бавачката да разкрие измамата, и ако убеди дядо си, че всичко е такова, каквото изглежда,  той ще бъде богат човек.

 

20.45 – ГРАФ МОНТЕ КРИСТО /Франция, Германия, Италия/ – 4 х 110 мин.

3 еп: Прокурор Вилфор подготвя сватбата на дъщеря си с Франц Депине. По този повод пристига бившата му тъща, която умира в навечерието на сватбата при странни обстоятелства. Следващата жертва е слугата Бароа. Монте Кристо изпраща Бертучо в дома на Валантин, чийто живот е в опасност. Дядото на Валантин осуетява сватбата, като признава, че е убил бащата на лейтенант Депине. Монте Кристо открива документи, уличаващи Ферна дьо Морсерф в предателство

 

22.50 – ТАТКО СНИМА МРЪСНИ ФИЛМИ /България, 2011 г/ – документален филм

Режисьор: Йордан Тодоров. Оператор: Борис Мисирков и Георги Богданов.

Гледай видео анонс онлайн

Носител на наградата на Българската филмова академия за 2012 г. за телевизионен документален филм.

Филмът е за мистериозната одисея на българин, постигнал американската мечта като продуцент и режисьор на еротични филми. Стефан Апостолов постига слава в Холивуд като Ей Си Стивън с нискобюджетни филми, фокусирани върху голи женски тела, еротични сцени и ужаси. Популярен е като Стивън С. Апостолоф. За него разказва семейството му и участници във филмите му.

 

01.15 – СЪЗДАВАНЕТО НА „ПЛЮС ЕДИН”  /САЩ, 2010 г/

THE MAKING OF PLUS ONE

Сценарист и режисьор: Мери Макгъкиан. В ролите: Лотер Блюто, Джералдин Чаплин, Дона Д Ерико, Майкъл Еклънд, Джорди Молла, Дженифър Тили и др.

Гледай видео анонс онлайн

Филмът разкрива как протича един фестивал в Кан през очите на неизвестната двойка Дейв Далас и Скай. Те са решили да заснемат филм по измислен от тях сценарий. Търсят си актьори, пари и всичко останало. Показани са капризите на звездите, фалша и истерията. Партита и блясък, които не са достъпни за всеки.

Субтитри

 

НЕДЕЛЯ – 29.12.2013

 

07.55 – НОВИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА ГОРМИТИТЕ /Италия, 2013 г. / – анимационен филм,

26 епизода,

11 еп – Битка за силата: Принцовете тренират, за да овладеят силите. Пърон обаче се радва на природата и оставя камъка без надзор. Севен, слуга на Магор, се възползва и го взема. Севен подтиква горските и земните гермити да воюват помежду си. Принцовете трябва да ги спрат.

 

20.45 – ЦВЕТЪТ НА ХАМЕЛЕОНА /България, 2012 г/

Режисьор: Емил Христов. В ролите: Самуел Ицхак Финци, Руши Видинлиев, Михаил Билалов, Деян Донков, Ирена Милянкова, Христо Гърбов, Руси чанев, Касиел Ноа Ашер, Михаил Мутафов, Светлана Янчева, Йорданка Йовева

Гледай видео анонс онлайн

Режисьорският дебют на изявения наш оператор Емил Христов е българското предложение за участие на „Оскар”. Критиците го определят като трилър – пародия на шпионски филм, мрачна политическа комедия.

В основата на сценария е книгата на Владислав Тодоров „Цинкограф”.