Тайните на Медичите разгадани в премиера по Viasat History

Премиери през декември по Viasat History

Настанете се удобно пред телевизора, тъй като този декември Viasat History ще ви представи нови, спиращи дъха поредици.

В „Архивите на Медичите“ ще видите как водещи експерти и членове на фамилията Медичи проследяват кръвната линия на семейството и хвърлят нов поглед върху драматичните интриги и мистериозните убийства в този фатално известен род. Нищо не ни свързва така, както моментите на раждането, брака и смъртта. Заедно с историка Хелън Кастор научаваме как хората са преминавали през тези емоционални и наситени с различни чувства моменти през Средновековието в изцяло новата поредица „Раждането, сватбата и смъртта през Средновековието“. Следва „Тайните на миналото“, в която оживяват древни цивилизации, като тези на маите, Египет, Индия и Троя, и която разказва за големите стъпки напред в разбирането на нашата история и миналото.

Архивите на Медичите
Премиера
25 и 26 декември по Viasat History

Кланът на Медичите е династия от политици, банкери, а по-късно и кралски особи, която в края на 14-ти век печели известност във Флорентинската република, а през 15-ти век завзема и политическата власт. Сега екип от утвърдени учени решава да открие истината за противоречивата история на Медичите.

През последните 10 години екип от европейски учени се заема с най-широкомащабния проект в областта на съдебната медицина за всички времена – да ексхумира останките на 28 души от тази могъща италианска династия, които са погребани в семейната крипта на Медичите във Флоренция.

Филмът се фокусира върху двата забележителни периода през 16-ти век – времето, когато потомците на Козимо Старши и Лоренцо Великолепни поемат юздите на властта в Тоскана и чрез бракове се сродяват с европейските управляващи династии. Историци, специалисти по съдебна медицина и биоархеолози ни разказват увлекателни истории за тези динамични времена, като обръщат повече внимание на братята Франческо и Фердинандо Медичи и тяхната сестра Изабела, както и на метресата на Франческо – Бианка Капело.

Ще чуем истории за опасните връзки, предателствата, алчността и неутолимата жажда за власт. Жаждата за власт завладява всички членове от династията Медичи и умира с последния от тях – Ана-Мария Луиза през 1743 г. Реалистичните портрети на членовете от фамилията хвърлят нова светлина върху техните съдби и съживяват тази отдавна изгубена епоха.

Не пропускайте тази поредица, която представя поразителните находки чрез комбинация от документални елементи, съвременна компютърна графика и 3-D ефекти, и разкрива три случая на убийства, които не са изяснени и до наши дни. Кои случаи будят съмнение? И каква е точно истината за династията на Медичите? Ще научите всичко това през месец декември по Viasat History.

Раждането, сватбата и смъртта през Средновековието
Премиера
16 – 30 декември по Viasat History

Историчката и писателка Хелън Кастор проучва как през Средновековието хората са се справяли с най-важните моменти в живота: раждането, сватбата и смъртта. Тя разкрива какво са мислили и в какво са вярвали хората през тази епоха. През Средновековието догмите на Католическата църква са определяли мисленето и вярванията на хората в цяла Европа. Но към края на тази епоха Църквата претърпява важна промяна и раждането, сватбата и смъртта никога вече няма да бъдат същите.

Тайните на миналото
1 декември – 5 януари по Viasat History

Историята на археологията е точно толкова драматична, колкото и историята на древните цивилизации и конфликтите, които тя помага да разкрие. Тази поредица разказва за невероятния прогрес в нашето познаване на човешката история – чрез работата на мъжете и жените, които поемат голям риск в най-трудни условия, противопоставят се на яростни врагове и жестока конкуренция, за да променят гледната ни точка за миналото, а в резултат на това, и разбирането ни за настоящето.