Тайните на Тутанкамон и още премиери по Viasat History

Viasat History – 12/2011

По стъпките на великите изследователи

През тази година отбелязваме 100 години от експедицията на Роалд Амундсен, достигнала Южния полюс, както и 109 години от неговото успешно изминаване на Северозападния проход. В чест на тези исторически открития Viasat History представя поредица от документални филми за Роалд Амундсен и други смели изследователи.

Премиера на 7 – 14 декември по Viasat History
В търсене на Северозападния проход
Оригинално заглавие: Search for The Northwest Passage
Държава: Великобритания
Година: 2004

Сред най-трудните и опасни експедиции в историята на научните изследвания са тези за откриването на свързващ Европа и Азия морски път през Полярния кръг – легендарния Северозападен проход. При първата такава експедиция, проведена през 1845 г. и предвождана от сър Джон Франклин, изчезват 128 души. И до днес, случилото се с хората на Франклин е сред най-големите арктически загадки. Едва през 1903 г., експедицията на норвежкия изследовател Роалд Амундсен най-после открива подходящ път през Полярния кръг. Този документален филм от две части разказва за двете прочути експедиции с помощта на драматически възстановки и компютърни изображения. Нови открития предоставят повече информация за случилото се с експедицията на Франклин и разкриват по какъв начин Амундсен успява там, където толкова много изследователи преди него се провалят.

Ексклузивна премиера на 21 декември по Viasat History
Загадката, свързана с полк. Пърси Фосет
Оригинално заглавие: Lost in the Amazon – The Enigma of Colonel Percy Fawcett
Държава: Канада
Година: 2011

Гледай видео анонс онлайн

Наследството, оставено ни от известния изследовател полковник Пърси Фосет е истинска легенда, свързана с впечатляващи истории за приключения, смърт, опит за спасяване и интрига, след изчезването му по време на експедиция в търсене на изгубения град З през 1925 г. Настоящата експедиция има за цел да установи истината за това какво всъщност се е случило, като същевременно разкрива по какъв начин новите археологически открития водят експертите до преосмисляне на представата за дивата Амазонка и туземците отпреди Колумб.

Премиера на 8 декември по Viasat History
Тутанкамон: тайните на момчето фараон
Оригинално заглавие: Tutankhamun: Secrets of the Boy King
Държава: Великобритания
Година: 2007

През 1922 г. лорд Карнарвън финансира разкопките на гробницата на фараона Тутанкамон, който впоследствие завладява въображението на хората по целия свят. 85 г. по-късно праправнукът на лорд Карнарвън се отправя към Египет, за да установи по какъв начин съвременните проучвания помагат за разкриването на истинския фараон зад маската. Лорд Карнарвън си сътрудничи с водещия египтолог д-р Захи Хавас и с други експерти. Заедно, те преглеждат отново артефактите, изложени в Музея на Кайро, както и много други, които никога не са били излагани пред посетители, търсейки отговор на редицата загадки, свързани с живота и управлението на момчето фараон, господствало над една от най-великите в световната история цивилизации, едва навършило 9 г.

Съкровищата на Тутанкамон привличат рекорден брой посетители на изложбите, в рамките на които са изложени, по целия свят. Въз основа на последни изследователски данни, видеозаписи на място, драматизации и компютърна графика документалният филм показва колко много неща от това, което си мислим, че знаем за Тутанкамон, подлежат на „ревизия”.

Ексклузивна премиера на 27 декември по Viasat History
Ла Хоя и воините в мъглата
Оригинално заглавие: La Joya And The Warriors In The Mist
Държава: Испания
Година: 2010

Гледай видео анонс онлайн

Културата на чачапояс процъфтява през 800 – 1500 г. пр.Хр. в северно Перу, на надморска височина от над 3000 м. Никой не знае със сигурност дали чачапояс се появяват от джунглите или от планините, но е известно, че се заселват на място, където животът изглежда безкрайно труден – планинските покрайнини на перуанската джунгла.

Екип от специалисти по високорискови филмови снимки, спелеолози, опитни планински спасители и археолози достигат най-вътрешната част от територията на чачапояс, за да изследват техните обичаи и навици. Тази група експерти вече е проучвала погребалните „чулпас” или гробници, намиращи се по стръмните склонове в същата област.

Изумителните постройки, енигматичните рисунки и издълбаните в скалите изображения, наред с мумиите, които сякаш крият шифровани съобщения, и загадъчните саркофази високо по каменните тераси – всички тези обекти са изследвани от археолозите в експедицията.

В търсене на отговори, документалният филм хвърля светлина върху множество необяснени загадки, скрити дълбоко в планините и каньоните, обитавани някога от народа чачапояс.

Ексклузивна европейска премиера на 29 декември – 9 февруари
Пътешествия от центъра на Земята
Оригинално заглавие: East to West
Държава: Великобритания
Година: 2011

Това е истинската история за раждането и разцвета на цивилизацията в Близкия и Среден изток и огромното й влияние върху Запада. Повечето от нещата, случили се на Запад, са само гранични спрямо истинския бум на творческа, религиозна и социална еволюция. Близкият изток заема централно място при всеки важен етап от световната история. Това е един забележителен регион, който в продължение на хилядолетия е политически, икономически и културен център на света, както и мост между континентите Азия, Африка и Европа.

Ако търсите основите на науката, правосъдието, монотеизма, търговията, гражданските права и художествения изказ – насочете поглед на изток. Истината, разбира се, е сложна; включва обширни империи, разкрива богати колекции от ръкописи, прави преоценка на епохата на завоеванията, Отоманската империя и Ренесанса, проследява Пътя на коприната и покрива три континента.