Чалгата остава музикален стил Номер 1!

НЦИОМ: 13% по-малко българи слушат чалга, но тя е твърд лидер!

13% по-малко българи слушат чалга в сравнение отпреди 8 години. Това сочат резултатите от проучване „Българската младеж 2013″, направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Преди осем години чалга са харесвали 54%, днес „само“ 41 на сто. Въпреки това поп-фолкът продължава и днес да е най-слушаната музика от младежта.

Разлика има и в цялата класация на младежки музикални предпочитания. 35% през 2005 г. посочват, че слушат на второ място българска поп музика, а днес на второ място 25% от младите декларират, че слушат рок. Аудиторията на тежката музиката за последните осем години е нараснала с 5% и сега възлиза на една четвърт от младите хора между 15 и 35 години.

Като негативна тенденция в младежките музикални предпочитания може да се определи свиването на дела на младите, които слушат българска народна музика – от 19 на сто през 2005 г. на 6% през 2013г.

Сред българите между 15 и 18 години най-популярен жанр е поп-фолкът (слушат го общо 47,5% от тях). Тази възрастова група се слуша още рап – 18,4% и рок – 17,7%.

Поп-фолкът е предпочитаната музика и от младите хора на възраст 19-25 години – слушат я 45% от младежите.

На второ място в предпочитанията на тези младежи се нарежда рок музиката (посочена от 25,3%). Поп музиката е на трето място в предпочитанията на тази възрастова група, тя събира 16,4% от феновете.

40% от младите между 25 и 30 години посочват, че тяхната музика е поп-фолкът. На второ място и тези младежи поставят рок-музиката (21% от тях я слушат редовно). На трето място с 18% са поп жанровете.

При „най-възрастните млади хора“ на възраст над 30 години поп-фолкът отново е фаворит, посочван като предпочитана музика от 33%. Подредбата на музикалните предпочитания в тази възрастова група не се различава съществено от горните две групи. Рок се слуша от 29,3%, а поп – от 18%.

Докато през 2005 г. младите българи посочват около 20 музикални жанра, които те слушат, в момента предпочитанията им се свеждат до около 40 жанра. Това означава, че младите търсят и намират нови музикални жанрове, разнообразяват музикалния си вкус и обогатяват музикалната си култура.

Липсата на дебати с негативен оценъчен привкус по темата каква музика да слуша младежта, също способства за изграждане на по-широка музикална култура у младите хора.

Инфо: VsekiDen.com

 
По темата: ,