Черната Златка развива благотворителност и извън Биг Брадър

Бялата страна на Черната Златка

Жълтите вестници умират да я описват като скандална. Ако човек си направи труда да се поинтересува повече, изпод “корицата” Мис Плеймейт може да надникне една сърдечна млада жена. В нейната фейсбук страница (с над 111 000 последователи!) можем да намерим много постове, с които призовава да се помогне на някое болно дете или човек, нуждаещ се от друг вид подкрепа. Обикновено там, където държавната администрация е безсилна.

Звездата на Златка изгря през 2009 г., когато спечели титлата “Мис Плеймейт България” и оттогава е винаги в центъра на вниманието. В началото на 2011 г. обаче след тежка битка с рака умира пастрокът й Димитър Янев. Някъде оттогава бургазлийката сериозно се заема с идеята да помага на хора в затруднено положение. Наскоро и биологичният  баща Димитър Димитров-Мутата почина след тежка борба с рака.

През юли 2012 г. Златка се захвана да популяризира българския Отбор на надеждата и призова всички да покрепим неговото участие на световното първенство за бездомни хора  в Мексико Сити през октомври същата година.

Една от кампаниите, която е взела присърце, е да помага с каквото може на 26-годишния Борис Христов, претърпял много тежка операция на таза. Сега на младия софиянец му предстои още една битка – сложна интервенция за отпушване на нервните окончания на гръбнака, за да могат да му влеят стволовите клетки.

В началото на месец октомври тази година Златка инициира среща с фенове пред сградата на Националния осигурителен институт, за да се съберат пари в помощ на възрастно семейство. Плеймейтката се трогнала, след като видяла репортаж по Нова тв. В него се разказвало за дядо Стоян, който продава гевреци именно пред НОИ, за да събере 2000 лв. за операция на сляпата си жена.

“Тя не го прави,за да спечели пари или слава, тя действително използва името си, за да може да помогне… Тя е състрадателен човек”, убеден е бизнесменът Орлин Енчев от София. Той пък е един от хората, които често подпомагат със средства или с така важните връзки нейни кампании (виж по-долу).

Запознават се на организирано от нея парти с благотворителна цел преди около година, когато тя вече била решила да се заеме сериозно да помага на хора в неравностойно положение. “Аз лично се възхищавам на хора, които имат времето, желанието и възможността да застанат зад такива каузи”, не крие уважението си бизнесменът.

Разговаряйки с Орлин, се запознаваш с една друга, непозната за широката публика Златка. Която просто използва името си, придобило публичност, в добри каузи. “Дори и това да се прави с цел рекламиране на себе си, кое е толкова лошо? Но това не е случаят на Злати”, убеден е той.

Фактите говорят, че вече няколко от кампаниите, чието лице става плеймейтката, са определено успешни.

Благодетелят Орлин

Орлин Енчев учреди фондация “Пресиана” на 24 юни т.г., година след като дъщеря му почина на 3 годинки от тежко генетично заболяване. Организацията си поставя като главни цели да помага на деца с тежки и генетични заболявания. Както и в най-кратки срокове съвместно с други неправителствени формирования да внесат предложения за законови промени, адресиращи нуждите на хората с редки болести.

“Проблемът действително е в това, че хората имат морален двоен стандарт за благотворителност и това отблъсква много хора да се афишират. А в последното не би имало нищо лошо, защото в крайна сметка благотворителността трябва да се стимулира”, казва бизнесменът.

Той не вижда нищо лошо и в тези, които използват различни самарянски кампании, за да популяризират себе си. “При положение, че ти ще помогнеш на някого, ще промениш света му, в това няма нищо лошо. Помагайки на едно дете или един човек, който е инвалид, ти не помагаш само на него, а на още 10 човека около него – цялото му семейство, променяш съдбите на мнозина.”