Чисто нови филми за Годар и Трюфо – гледай по Viasat History

Представителите на Новата вълна: Годар и Трюфо

Продуцирани във връзка с 50-ата годишнина, през 2009 г., от появата на френската Нова вълна, тези изключителни документални филми осветляват основни аспекти от живота, работата и идеите на двама корифеи на френското кино, стигнали до правенето на филми, след като първо са се занимавали с кинокритика, и разбили конвенционалните формули със своите дръзки и новаторски подходи по отношение на всяко нещо в киното.

Киното на Жан-Люк Годар
Ексклузивна европейска премиера – 23 януари

Този документален филм представлява хроника на живота и работата на иновативния и оказал силно влияние режисьор от френската Нова вълна, непредсказуемия и често непонятен Жан-Люк Годар, преобразил кинематографията на Франция и в целия свят.

Богато илюстрирана с откъси от негови филми, тази документална лента представя как Годар става прочут през 50-те години на ХХ век, като разглежда и по-радикалните му и експериментални, макар и не толкова популярни, негови по-късни творби.

Музата и първа съпруга на Годар, актрисата Анна Карина, разказва как са се запознали и влюбили, какво е било да работиш с Годар, както и за всички странности на съвместния живот с него.

Сред другите участници в този документален филм ще видим Жан-Мишел Фродо – главен редактор на списанието „Кайе дьо синема”, за което пишат и Годар, и Трюфо, през 50-те години, директора на лондонското филмово училище Бен Гибсън, номинирания за „Оскар“ английски кинотворец Майк Лий и британския филмов критик и историк Дерек Малкълм.

В търсене на Трюфо
Ексклузивна европейска премиера – 29 януари

Едно пътуване в търсене на истината за личността на известния режисьор от Новата вълна Франсоа Трюфо – от Пигал до Айфеловата кула.

Франсоа Трюфо е сред най-уважаваните режисьори в историята на киното. Недопуснат за участие на кинофестивала в Кан през 1958 г. заради суровата критика, която отправя срещу френската филмова индустрия, той печели там наградата за най-добър режисьор през следващата година за дебютния си филм „400 удара”. Животът и кариерата на Трюфо са не по-малко интригуващи и невероятни от филмите, които създава.

Интервюта със Серж Тубиана – директор на френската Синематека, Жан-Мишел Фродо – главен редактор на „Кайе дьо синема”, и с други знаменити личности.