Чичек от „Любов и наказание“ почти българка – чувства ли се наказана?

Българска следа в „Любов и  наказание”

 

Семейството на турската актриса Фериде Четин, която изпълнява ролята на Чичек в излъчвания по „Диема фемили” сериал „Любов и наказание”, се е изселило преди години от България. Самата тя е родена в Истанбул през 1980 г.  Сравнява родителите си с Ромео и Жулиета. Те били от две враждуващи семейства, влюбили се, избягали  и се оженили, а след това дълго време не се виждали с близките си.

Търсейки корените си, Фериде пътувала из Балканите и страните от Източна Европа, но този район й се сторил чужд. Много повече се чувства като жена от Източна Турция, каквато е и героинята й Чичек.

Фериде обича много семейството си и

обожава баща си, бивш спортист

Казва, че е работохоличка като него и от 16-годишна, когато е започнала да работи, винаги върши по две работи.

Голямата страст на Фериде Четин е киното: „За мен киното е терапия, когато имам проблеми, гледам филм след филм или пиша сценарии”.

Според майка й професията на Фериде била предопределена, тъй като когато започнали родилните й болки, тя самата била на кино. Като малка Фериде искала да стане дипломат,

възхищавала се от Ганди

и искала да промени света. Но на 17 години в училище без да иска се поляла с вряла вода и два месеца била на легло, не могла да се подготви за тежките изпити, искала да следва международни отношения.

По-голямата й сестра добавила актьорското майсторство към специалностите, за които кандидатствала, и така, малко случайно,  Фериде се озовала в Истанбулския университет във факултета „Радио, телевизия, кино”. След това направила магистратура в университета Мармара и учила в театралното ателие на Айла Алган. Раните й се оправили без пластична операция, спасила я рецепта на близките й от родния им край – мазала ги със свинска мас.

Докато следвала, тя се занимавала и с журналистика. С първата си роля – в игралния филм „Две млади момичета” през 2006 г., Фериде спечелила три престижни филмови награди в Турция – за най-добра актриса и за

най-вдъхваща надежда млада актриса

Във филмографията й има вече пет филма и шест сериала.

Вместо да замине на почивка в Испания след уморителните два сезона на сериала „Любов и престъпление”, Фериде прекара и това лято на снимачната площадка на игралния филм „Ще видим добри дни”, в който партньор и е Бугра Гюлсой, познат на българските зрители като Толга от „Незабравима”.

Фериде знае английски, испански и немски език

и паралелно с киното и телевизията се занимава също с преводи и журналистика. Тя пише от време на време статии в литературната притурка на вестник „Радикал”,  режисирала е 12-13 късометражни филма, но голямата й мечта е да бъде режисьор на игрален филм. Написала е и две книги, но не ги е издала, защото смята, че още не са готови.

В началото на кариерата си изпълнявала стриктно изискванията на режисьора, но вече влага в ролите много от себе си, играе ги така, че зрителите да кажат „Тази роля само Фериде може да я изиграе”. Обикновено, когато се гледа на екрана, не се харесва, но не се огорчава и от критиките за работата си, а ги намира за много полезни.

Личният й живот не е така успешен

като професионалния. По нейните признания е имала все краткотрайни връзки, най-дългата продължила година и често е сама. Тя казва, че се страхува от обвързване, но силно иска и вярва, че ще стане майка.

По думите й до16–тата си година била доста грозно дете.  И сега не се намира красива, но смята, че е привлекателна. Не обича да пазарува, да избира дрехи, влиза в магазина и купува каквото й трябва.

Харесва екстремните спортове, обича да язди, плува.

Галерия със снимки на Фериде Четин:

feride_chetin