Човешката кожа е най-големият сетивен орган! – Da Vinci Learning

Вторник, 7-ми юни, 22.00 ч.
Светът на сетивата – Осезанието </em>

НАЧАЛО НА СЕРИАЛА – ВСЕКИ ВТОРНИК В 22.00 ч.

Площта на човешката кожа е два квадратни метра, което я прави най-големият сетивен орган. Кожните рецептори се задействат от усещането за налягане, температура и болка. В мозъка тези три стимула се обединяват в едно общо “усещане”. Благодарение на кожата си ние получаваме усещането за допир, налягане, напрежение и разлика в температурата. Ние усещаме стимулите на допир с цялата повърхност на тялото си. Датчици регистрират промените в температурата и усещането за болка, като ни карат да изпитваме удоволствие или дискомфорт. Ето защо нашето усещане за допир се смята за реално усещане за контакт, с помощта на което можем да изследваме околната среда. Новият сериал, който ще излъчим на 7-ми юни по Da Vinci Learning, ще ни запознае със сетивата и ще ни покаже как в мозъка зрителните възприятия се превръщат в двигателни.

Неговият живот се крепи на върха на пръстите му. Когато се хваща за скалата, той трябва да може да разчита на усещането си за допир на 100 процента. Екстремният атлет Алекс Хубер се катери нагоре по скалата, търсейки опора. Той е свободен самотен катерач, презрял всяка осигуровка. Физик по образование, от детството си той търси предизвикателствата на планините. Той подлага на върховно изпитание психическата и физическата си сила всеки път, когато тръгва на нова експедиция. Когато се намира в пещера, той разчита на усещането си за допир, вместо на зрението си. Опипва пътя си като слепец. Стъпва внимателно върху скалите и камъните. След време пръстите поемат функцията на зрението. Сега те трябва да изследват терена, за да осигурят безопасното му изкачване.

Когато се опитваме да се ориентираме в тъмното, нашият мозък няма проблем да замени визуалните възприятия с докосване и усещане. Ученият-геолог и еволюционен биолог Герат Вермеж е търсил вкаменелости и черупки по бреговете на седем морета. Острото му чувство за допир заменя зрението му, след като ослепява на петгодишна възраст. Черупките могат да се разпознаят по зърнестата им структура. Те се различават по текстурата и размерите си. Колекцията на Вермеж съдържа стотици редки екземпляри, които той е събрал по целия свят и е изследвал в лабораторията. Той е развил усещането си за допир до степента на научен инструмент, за да използва черупките, проследявайки зараждането на живота. Визуалният образ, породен в мозъка му, е напълно заместен от тактилен образ. Изследванията сочат, че разделителната способност и точността на усещането ни за допир могат да се подобрят чрез интензивно обучение. Нашият мозък доказано се адаптира към специалните изисквания по отношение на това сетиво. От детството си той разчита на усещането си за звук, допир и мирис. Усещането му за допир му помага да се ориентира бързо в непозната среда. Усещането за допир е първото от петте сетива, които се развиват в майчината утроба.