Техно в кръвта: машината Адам Байер събаря нощна София!

Седмица ни дели от последното за 2009 г. титанично парти на Метрополис

Феновете на Метрополис броят със затаен дъх дните до поредния мега проект на движението и световната марка бира Bеck’s, които обединяват сили в организирането на най-запомнящото се парти за 2009 – Beck’sperience the music – Sound Fabrik.

На 12 декемеври 5-та палата на столичния Интер Експо Център ще се превърне в мощна притегателна за хилядите български почитатели на съвременното техно, виновник за което е едно от най-известните имена на глобалната музикална сцена Адам Байер.

Носещ славата на най-техничен виртуоз сред майсторите зад пулта и отдавна доказал се като топ продуцент на пазара, eдин от най-активните диджеи в бизнеса е станал синоним на шведският техно саунд и си остава един от най-големите и вдъхновяващи ди джеи-продуценти на планетатa.

Метеоричното му изгряване на световната алея на славата е в началото на 90-те, когато категорично поставя родната си Швеция на техно картата на Земята.

Главна движеща сила зад топ лейбълите Drumcode, Truesoul, Code Red и Mad Eye и възторжено приетите от критиците и публиката албуми Decodec (Planet Rhythm 1996), Protection (Drumcode 1999) и Ignition Key (Truesoul 2002) днес шведът e намерил комфорт в новият си еволюирал звук, за което сам разказва в официално интервю за култовото немско DVD списание Slices.

«Винаги съм бил разнообразен, в това което харесвам като музика, определено голямото ми вдъхновение през 90- те беше Джеф Милс и детройтското техно – това е, което ме насочи тогава към така нареченото лууп техно с перкусии, започнах да миксирам на 3 грамофона и така сe роди лейбълът ми Drumcode.

Когато нещата започнаха да се променят – за мен това беше около 2002 – отидох до Ибиса, където срещнах Рикардо (Вилалобос) и Ричи (Хоутин), които пускаха доста различен саунд от това, с което бях свикнал и това оказа голямо въздействие върху мен, начина, по който слушах техно и на начина, по които гледах на техно партитата.

Аз събрах вдъхновение от Ибиса и други места като Маями и се опитах да създам свой стил – нещо ново, не просто да копирам момчетата от Германия.

Drumcode забави темпо за няколко години – просто се почувствах задължен с оглед на всички промени, които се случваха на сцената и звука да се отдръпна за малко встрани и да наблюдавам накъде се развива индустрията.

Скоро усетих, че на пазара има отново място за лейбъла – техното ми липсваше – не съвсем твърдите, но малко по-енергични и по пълни звуци.

Започнах да подписвам с нови артисти – стила на Drumcode стана малко по разширен – естествено той винаги ще си остане техно, но сега варира от минимал до по-твърди продукции.

Един артист винаги може да остане и да залага на сигурното през цялaта си кариера – от ден първи до края, но за мен и музикантите, които познавам, е невъзможно просто да стоим на едно място.

Ако искаш да прогресираш и се вдъхновяваш от различни неща, защо да не се опиташ да ги подобриш и да направиш своя версия.

Ако се отегча от нещата, които правя най вероятно просто ще спра, вместо това аз и много артисти поехме риска да надскочим лимитите си, експериментирайки и отивайки нататък с новите си вдъхновения – забавлявайки се!»

В началото на 2009 Байер зарадва феновете си с ремиксирането на някои класически творби от историята на Drumcode, a почитaтелите му бяха отнесени от хитовете му Circuits (Truesoul), Forming Dies, London (Drumcode), Something Good To Die For (Mad Eye).

Двуметровият швед стартира и собствена поредица от партита Drumcode night, които взривиха Лондон, Ибица, Маями и фестивала Awakenings – тази събота силата на отбора му ще изпитат и берлинчани в култовият Berghain клуб…ние сме следващите!!!

Промоционалните билети за Beck’sperience Sound Fabrik бяха разграбени за броени дни, съобщиха от щаба на Метрополис. В момента в продажба до 12-ти декември са билети на предпродажна цена от 25 лв, a на официалната страница на бира Beck’s все още може да пробвате късмета си и да спечелите пропуск-награда.