The Reactable – уникална музикална играчка идва в България!


Музика в бъдеще време

Проектът Carles Lopez Plays The Reactable Live! (Испания) – част от международната програма на Mellow Music Festival 2011, ще представи за първи път в България футуристична  технология за композиране на електронна музика в реално време.

The Reactable е машина – нов музикален инструмент. Представлява цилиндрична кутия с чувствителен плот, върху който с помощта на приставки в различни форми, цветове и размери DJ-ят (в България – Carles Lopez) композира сет на живо (с променливи ритъм, темпо, звуци, мелодия, тоналност, динамика).

Разработката на Reactable започва през 2003-а от екип инженери в един от най-добрите научно-технологични университети в света – Pompeu Fabra University в Барселона. Първата версия е представена с концерт на International Computer Music Conference през 2005-а. След успешната си премиера пред научната общност, създателите му го популяризират със серия клипчета в YouTube през 2006, гледани от над 4 милиона потребители.

Björk го интегрира в световното си турне Volta (80 концерта в цял свят), на което на Reactable свири Damian Taylor.

Следват 150 презентации и концерти в над 30 страни, стотици телевизии, бурна реакция в блогосферата и статус на един от най-популярните и признати в глобален мащаб нови музикални инструменти на 21 век.

Сега революционната технология ще бъде показана и у нас с ексклузивна премиера на Mellow Music Festival 2011!

Българската публика ще се наслади на The Reactable Live! – последната демонстрационна версия на инструмента, с футуристични графики и приставки и многократно подобрена звукова карта. На него ще свири Carles Lopez – диджей, гостувал в над 30 страни по света, с участия на множество престижни фестивали (Sonar, Electrosonic, Electrowave Firenze, Sziget, Microwave Festival в Хонг Конг , Ars Electronica и др).  Композирал е музика и е работил с имена, като Алехандро Гонсалес Иняриту („Кучката любов“, “21 грама”, “Вавилон”, “Бютифул”), танцовата компания Sol Picó и един от най-известните испански съвременни артисти – Marcel.li Antúnez.

Carles Lopez е част от екипа на Reactable Systems, които развиват технологията, създават следващите й демо версии и я представят с концерти по света.

Още видео: