„Трафик радио“ на Мартин Захариев погубва „Дарик 18“

Ново радио на Мартин Захариев тръгва на мястото на „Дарик 18“

Проект на дневен ред за заседание на СЕМ на 30 октомври 2012 г. издава, че нещо ще се случи с Радио Дарик 18. „Медията“ стартира на 20 юни 2011 г. в София. От тогава до този момент, 2 ноември 2012 г., Дарик 18 напомни на странните години през 90-те. По това радио, подобно например на Практика ФМ, звучи само и единствено музика. За цялото съществуване на Дарик 18 не бе излъчена нито една реклама, освен коледен поздрав от фирмата „Дарик имоти“.

Всеки ден в ефира на радиото се състояха „0 day“ премиери – които очевидно бяха сваляни понякога от YouTube, но важното е, че радиото беше с най-актуалната и разнообразна, добре подбрана и подредена музика. Други радиа за хитове като „Фреш“ и „Сити“ редовно завъртаха парчета, прозвучали за първи път преди месец-два на 90 FM. „Битуването“ на Дарик 18 бе гарнирано с липса на интернет излъчване и отвратителен ефирен звук – нисък и без никаква плътност… още един спомен за 90-те. Единствено за ефирното покритие бихме дали оценка 10 от 10.

Е, 90-те години безвъзвратно отминават в края на 2012 г., поне в софийския радиоефир.

Чакахме СЕМ да благоволят да качат в интернет решенията, които са взели на 30 октомври, но това към 2 ноември (петък) така и не се случи… Затова решихме да потърсим повече информация по данните, дадени на тази страница – публичен регистър на местни радиооператори.

Колко бяхме учудени, че когато потърсихме в Агенция по вписванията на адрес brra.bg информация за фирма Сигнал плюс ЕООД, такава не бе открита. Да, чалга споменът за радио „Сигнал плюс“, който бе вплетен в „ДНК“-то на Дарик 18 също вече е история. Наложи се да потърсим информация по ЕИК 831399203, за да узнаем истината. Фирма Сигнал плюс ЕООД вече няма. Има фирма Трафик радио ЕООД, а управител е Мартин Захариев! Припомняме – Ретро радио, списание Егоист и много други начинания. Собственик на капитала обаче остава Дарик радио АД.

Очакваме още подробности, естествено, ако от Дарик радио и сродните му са се научили да разпространяват прес съобщения! Това остава единствената голяма ефирна медия, която не борави с този канал за комуникация. А ако нищо повече не бъде обявено – то ще се чуе съвсем скоро на 90 FM София. Няма как СЕМ да не са приели заявеното от Сигнал плюс ЕООД, което, 99,99% сигурно, е молба за промяна на името от „Дарик 18“ на „Трафик радио“.

Може би популярното българско интернет „Трафик радио“, излъчващо хаус музика, е време да се замисли за промяна на името си, за да не се случи, да го кажем, „насилствено“. Името „Трафик радио“ е патентовано от фирмата на Мартин Захариев и рано или късно ще изникне проблем за дългогодишната русенска интернет станция, стартирала още в началото на 2005 г. Какво да се прави, „кофти късмет“.

Колкото до новото радио на 90 FM – със сигурност Мартин Захариев ще стартира „на чисто“ и не вярваме да приеме музикалния формат на Дарик 18. Така че столичният ефир казва „сбогом“ на горещите премиери. За първи път в България, без значение дали по интернет или ефирно, съществуваше станция, която изгражда богата плейлиста от чисто нови хитове. Всички радиа от сорта на „Фреш“, „Сити“, „Дъ войс“ или не смеят да налагат нова музика (песни, видели бял свят преди ден-два), или я смесват с обилно количество хитове излезли преди години.

Вече е регистриран домейн trafficradio.bg – там ще можем да слушаме новото радио. Като регистратор е посочен Мартин Захариев, а имейлът към домейна води към eyevision.bg. Това е продуцентска компания на Робин Кафалиев и Мартин Захариев, произвеждала „Аламинут“, „Форт Бояр“ и други предавания за bTV.