Три премиерни поредици започват по History и History HD

History – Премиерите през май 2010 г.

Премиерна поредица: Изгубените военни филми
(WWII Lost Films)
От 11 май, всеки вторник, 21:00

„Изгубените военни филми“ е поредица от 10 части, която представя по оригинален начин, въз основа на разказите на очевидци и непоказвани досега невероятни цветни кадри, едно ново и всеобхватно разбиране и преживяване на войната. За създаването на тази поредица HISTORY издирва кадри по целия свят и в резултат на това в поредицата са включени над 3000 часа записи, изровени от архиви и частни колекции от различни страни.

Предаването проследява личните истории на 12 военнослужещи, военни репортери и медицински персонал по време на войната в Тихия океан, Африка и Европа. Техните разкази за това, на което са станали свидетели, подбрани от първоначалните източници, както и нови интервюта, са представени по изключително емоционален начин. Разтърсващата реалистичност на историите им е подкрепена от частни и непоказвани досега кадри и звуци от бойното поле, трансформиращи една война, представяна досега само в черно-бели кадри, в нещо действително, имащо отношение към нашата съвременност и съотносимо към всеки един от нас.

Премиерна поредица: Как е създадена Земята, 2-и сезон
(How the Earth was Made)
От 20 май, всеки четвъртък от 21:00

Тази забележителна документална поредица е отново на екран с нов сезон. В новите епизоди ще се върнем 4,5 млн. години назад в историята, пътувайки по света в проучване на изумителни геологични образувания, които разкриват по какъв начин е била създадена Земята. Ще бъдем редом с учените, които ще ни запознават с последните теории за това как са възникнали отделни явления, какви сили са издигнали планините и са формирали каньоните. Всеки от епизодите представя отделен исторически момент, конкретно интересно място или ключов процес, вследствие на които са се формирали впечатляващи геологически образувания, за които знаем или сме чували днес.

Hiastory HD – Премиерите през май 2010 г.

Премиерна поредица: Изгубените военни филми
(WWII Lost Films)
От 11 май, всеки вторник, 21:00

Инфо – виж по-горе.

Премиерна поредица: Сблъсъкът на боговете
(Clash of the Gods)
От 31 май, всеки понеделник, 21:00

Преди хиляди години митовете и легендите, в които доброто и злото са във вечен двубой, били използвани от древните хора за представяне на света и налагане на правилата за функционирането на тогавашните общества. Тези легенди и митове, обаче, били толкова въздействащи, че са останали преплетени в канавата на съвременния свят и до днес. Тази епична премиерна поредица изследва древните митове, създадени от легендарни народи, както и значението им в наши дни. Сред представените митове са: Лабиринтът на Минотавъра, Тор: Богът на гръмотевиците, легендите за Беоулф и Медуза.