Цифровизацията нахлува – БНР организира международна среща!

БНР е домакин на Международна среща за цифровите технологии

Над 100 представители на радио, телевизионни и телекомуникационни организации и водещи производители на техника за радиоразпръскване се събират на форума във Варна

В периода 12-14 май БНР ще бъде домакин на международен форум за новите цифрови технологии в областта на радиото и телевизията. Над 100 представители от радио, телевизионни и телекомуникационни организации и компании от 16 европейски държави пристигат в България, за да представят свои проекти и да дискутират предизвикателствата на цифровата ера.  В срещата ще вземат участие и едни от най-големите производители на техника за радиоразпръскване с инвеститорски интерес в България и региона.

Подобен форум се провежда за пръв път в България по инициатива на БНР и дава възможност да се състои професионална дискусия за цифровизацията във всичките й аспекти – от производството на медийни продукти, през цифровите технологии за пренос и радиоразпръскване до радио и телевизионните приемници. В работните срещи ще участват също представители на Комисията за регулиране на съобщенията, парламентарната медийна комисия, експерти от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Основни теми в рамките на форума ще бъдат: цифровизацията на студийните и предавателни комплекси и мрежите за радиоразпръскване, студийни и предавателни цифрови комплекси, цифровизация на мрежите за радиоразпръскване и симулкаст, DVB-T по региони,  HDTV, SAT TV и IPTV.

Престижната международна среща се провежда за осми пореден път. Началото на инициативата е поставено през 2003 г. от Македонската телекомуникационна компания, която  кани колегите си от страните на бивша Югославия да споделят опит и идеи за  цифровизацията и новите технологии. След това срещата започва да се провежда всяка година и към нея се присъединяват все повече организации и компании от различни европейски държави.

Технологичното обновление и ускореното внедряване на цифрови технологии е един от приоритетите на БНР през последните години. Радиото вече използва два цифрови формата и поставя силен акцент върху присъствието си в интернет. БНР първо стартира цифровизацията и активно участва в подготвянето на законодателните промени, които този процес изисква. Така БНР се очерта като технологичен лидер с амбицията да запази водещата си позиция на пазара и успешно да използва новите технологии, мрежи за разпространение и радиоразпръскване.

Преходът от аналогово към цифрово излъчване освен модернизация на технологично равнище, означава нови възможности за електронните медии. Цифровизацията позволява  по-ефективна употреба на радиочестотния спектър /който по принцип е ограничен ресурс/, повече и по-качествени програми, допълнителни удобства и услуги за хората с увреждания и възрастните хора.

Срещата ще се състои в курорта Златни пясъци, хотел Мелиа Гранд Ермитаж.

Пресконференция на ръководството на БНР ще се проведе на 12 май /сряда/, от 11:00 ч. в Радио Варна.

 
По темата: