Туризъм, фолклор и литургии на живо по БНТ 2

Три нови предавания стартират в ефира на БНТ 2:

 „Пътувай с БНТ 2” – туристическо предаване

„Пътувай с БНТ2” е новото туристическо предаване в програмната схема на телевизията. Всяка неделя от 16:20 ч. в рамките на 30 минути зрителите ще се запознаят с ритуали и рецепти, странни обичаи и празници, позабравени легенди и суеверия. Автори на туристическите експедиции ще са различни журналисти от четирите регионални центрове в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе.

Предаването ще  показва популярни за туристите места, а също и по-непознати, но привлекателни кътчета в България. В първото си предаване миналата неделя   варненският екип вече отскочи до село Аспарухово в Стара планина, известно със запазените традиции и автентичен фолклор. В това пътешествие зрителите посетиха природния феномен „Чудните скали“, язовир Цонево и научиха маршрутите за туризъм в околността.

В следващите си издания „Пътувай с БНТ 2“ ще отведе зрителите до единствения карстов извор у нас – Вълшебният извор край Девня, а след това до Белинташ и крепостите на река Арда. В пътната карта на БНТ 2 ще попаднат и планините, и морето.

Готов ли си за пътешествия? – „Пътувай с БНТ 2”, всяка неделя от 16:20 ч. по БНТ 2.

 „Неделна литургия” – на църква в неделя с БНТ 2

Всяка неделя от 9:00 до 10:30 часа БНТ 2 ще излъчва директно светата божествена литургия. Първото пряко предаване е на 22 април – Томина неделя – от катедралния храм “Свето Успение Богородично” във Варна. Песнопенията и словото- проповед на свещеника ще бъдат коментирани и разяснявани в ефир от Борислав Аврамов. Той е известен в града с активната си просветна и мисионерска дейност, със своите ежеседмични беседи върху православието. С негова помощ зрителите ще могат по-добре да опознаят православните традиции и ритуали.

Предаването „Неделна литургия“ ще подпомогне усилията за приобщаване на повече хора към православието – вярата, която е съхранила българския народ през вековете.

„Ай да идем” – фолклорно предаване на БНТ2 Благоевград

Новото предаване на БНТ2 „Ай да идем” вече е в ефир и ще се излъчва всяка събота от 11.30 ч. То ще представя българските традиции и фолклор, ще търси позабравени обичаи и ритуали, ще запознава зрителите с характерни за областта инструменти, с майсторите, които ги създават и с виртуозите, които ги използват. Ще има песни, танци и настроение, а всяко предаване ще има своя музикален гост. Водещ на предаването е Стоян Веселински.

 
По темата: