ТВ рейтинг на Hell’s Kitchen срещу MasterChef

Стартът на „Откраднат живот: Критична точка“ и премиерата на „Hell’s Kitchen България“ безапелационно затвърждават лидерството на NOVA в праймтайма

Hell’s Kitchen България привлече над два пъти повече зрители от конкурентния кулинарен формат сред активното градско население, а „Откраднат живот“ отново доминира над турския сериал по втората по гледаемост телевизия сред същата аудиторна група, твърдят от Нова телевизия:

Във втория ден от пролетния сезон и след уникалното начало на култовото шоу „Като две капки вода“ в понеделник, привлякло към екраните близо 1,5 млн. зрители, аудиторията в България имаше възможност да наблюдава още два впечатляващи старта в ефира на NOVA – премиерата на пети сезон на най-успешния български медицински сериал „Откраднат живот“ и дебюта на световноизвестния кулинарен формат Hell’s Kitchen България.

Първи епизод на пети сезон на „Откраднат живот: Критична точка“ привлече пред екраните почти една трета от активното население (18-49 г.), което е с 18% повече от резултата на втората по гледаемост телевизия по същото време. Най-висок дял сериалът постига сред активното градско население (18-49 г.) 39,3%, а преднината на NOVA сред тази аудиторна група пред излъчвания по бТВ турски сериал, е 68%.

Разтърсващи събития, лекарски протести, екшън сцени и нови герои бяха част от успеха на първи епизод на „Откраднат живот: Критична точка“. След затварянето на МБАЛ „СВ. Кирил“ от съдия изпълнител, д-р Марио Ковачев (Велислав Павлов) се оказа главно действащо лице в спасяването на човешки живот, заедно с д-р Огнянова. Любимите лекари д-р Стилянова, доцент Мазов, доцент Захариев и доктор Романова се изправиха пред медицински казус в операционната. Малко по-късно прага на болницата прекрачи бизнесменът Иво Фотев, в чиято роля влиза Васил Бинев. Именно интересите му и тези на съпругата му – Ина Фотева (Ирина Митева) ще се изправят срещу разбиранията на лекарите. Дали ще стигнат до консенсус за бъдещето на „Св. Кирил“ и дали желанието на Тони (Димитър Захариев) да работи в болницата ще задържи и брат му Марио – зрителите ще разберат в новите епизоди на „Откраднат живот: Критична точка“ по NOVA.

За първи път в България снощи своята премиера имаше и най-голямото кулинарно шоу за професионални готвачи Hell’s Kitchen България. NOVA отново демонстрира своето лидерство, в директна конкуренция с кулинарния формат на бТВ. В битката за превъзходство, Виктор Ангелов и неговите отбори бяха предпочетени от 37,7% от активното население в България (18-49 г.), което е с 86% повече от дела на MasterChef по същото време.

Над два пъти повече зрители от MasterChef привлече Hell’s Kitchen България сред активното градско население (18-49 г.), както и сред зрителите на възраст 18-34 години, като делът и при двете аудиторни групи е около 40%.

Първият епизод на Hell’s Kitchen България изправи 18-те професионални готвачи пред неочаквано изпитание още с прекрачването на прага на „адската кухня“. След като мъжете – в синьо, грабнаха първата победа, наградата за тях бе закуска в леглото, приготвена специално от загубилия червен отбор – на жените. Сините започнаха уверено и своята първа вечерна резервация и, за разлика от червените, успяха да издадат предястията на няколко маси. При основните обаче нещата коренно се обърнаха и след поредица от груби грешки, шеф Ангелов бе принуден да изгони мъжкия отбор. В края на епизода Виктор Ангелов избра Божидар да остане номиниран през седмицата, а срещу кого ще се изправи в четвъртък в битка за оставане, ще разберем по NOVA.

MasterChef е най-гледаното кулинарно шоу в България

Предаването на bTV спечели зрителите в конкуренция с новото риалити шоу на втората по гледаемост медия, твърдят от Би Ти Ви:

MasterChef България затвърди успешния си старт в понеделник и с втория си епизод, излъчен на 27 февруари, като привлече 31.6% от всички ТВ зрители в часовия пояс 21,00 – 22,30. Това е с 32.2% повече от премиерата на новия риалити продукт на втората по гледаемост телевизия. За сравнение, Шоуто на Нова е гледано от 23,9% от всички зрители.

Пикът в зрителския интерес към MasterChef България, когато близо милион зрители са гледали bTV, е по време на двубоя между двете успешни маркетинг мениджърки които кръстосаха ножове, за да получат шанса да променят живота си.

Първите стъпки на любителите-готвачи по пътя към титлата, голямата награда от 100 000 лв. и курс в престижната академия Le Cordon Bleu в Лондон спечелиха както най-широката аудитория, така и младите зрители на възраст 18-34. Според данните на GARB близо 36% от тях предпочетоха да проследят постиженията в кухнята на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки и във вторник, с 32% повече в сравнение с младите, които избраха риалити проекта по Нова ТВ (27,2%).

33,2% от зрителите между 18-49 години гледаха MasterChef България, а формата на Нова проследиха 27,4%.

Строгото и справедливо жури в лицето на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки даваше препоръки и отправяше градивни критики към претендентите за престилката на MasterChef. Те бяха безкомпромисни към непознаването на основни продукти и техники, а в същото време бяха впечатлени от нивото на ястията на хоби-готвачите, неочаквано дори за професионалисти.