ТВ топ 50: най-гледаните ТВ продукции през октомври /рейтинг/

В месеца на най-важните политически събития за 2011 г. новините и актуалните предавания на bTV затвърдиха позицията си на информационен лидер в ТВ ефира, съобщават от медията. Централната, късната, обедната и следобедната емисии на bTV Новините отново са най-предпочитания източник на информация, като заемат челните позиции в класацията.

Близо 60% от цялата ТВ аудитория (средно 1.3 милиона зрители) през октомври са се информирали от централната емисия на bTV в 19.00 часа. bTV Новините в 17.00 часа, които са на 5-та позиция, изпреварват най-гледаните вечерни емисии на Нова ТВ и БНТ1 съответно с 50 000 и 70 000 зрители.

И четирите основни емисии на bTV Новините намират място в Топ 50 за месеца, за разлика от новините на Нова ТВ и БНТ1, които не попадат в класацията. В първата десетка традиционно е и предаването bTV Репортерите.

Президентският дебат по bTV също e сред десетте най-гледани програми за октомври. В челните 20 попадат още и изборните студия от 23 и 30 октомври с водещи Ани Цолова и Виктор Николаев.

Дискусиите в „Тази сутрин” през октомври отново са привлекли най-много зрители – близо 450 000, като предаването е единственият сутрешен блок, който попада в общата класация Топ 50. За сравнение, „Здравей, България” и „Денят започва” привличат петкратно по-малка аудитория със съответно 90 000 и 83 000 зрители. Сутрешният блок на четвъртата национална ТВ7 отчита рейтинг близо до нулата – 0,39% (23 000 зрители). В Топ 50 за октомври влизат също актуалните предавания „Тази събота” и „Тази неделя” с Лора Крумова.

Сред развлекателните програми с най-висок среден дял за октомври отново е хитът на bTV „Столичани в повече”. Челните позиции в Топ 50 заемат още „Листопад”, „Гласът на България”, „Стъклен дом”, „Комиците”, „Седем часа разлика”, „Пълна лудница” и хитови филмови заглавия. В класацията попадат и сутрешни развлекателни предавания на bTV, като „Търси се…” и „Кухнята на Звездев”, за разлика от почти всички локални праймтаймови проекти на Нова ТВ (X Factor, Фермер търси жена и други), които са извън 50-те най-гледани програми за месеца.

През октомври предаването „Преди обед” по bTV запазва лидерството си спрямо предиобедните блокове по конкурентните канали.

bTV заема общо 39 позиции в класацията, Нова ТВ – 6, а БНТ1 – 5, съобщават още от bTV.