TVArt пристига от Лондон с горещи кадри: London Art Fair

Арт панаир в Лондон представи творби за десетки милиона евробългарски екип се завръща с ексклузивни кадри

За първи път в България ще бъдe показано модерно и класическо изкуство, чиято стойност възлиза на няколко милиона евро.

За повече от седмица престой в английската столица, режисьорът Стилиян Иванов и операторът Мирослав Евдосиев заснеха най-значимите експонати от най-големия панаир за изкуства, провеждащ се в Англия от 22 години – London Art Fair.

В продължение на една седмица над 120 от най-елитните британски и световни галерии и повече от 1 000 автора представиха на близо 30 000 посетители от цял свят своите експозиции и нови произведения.

Зарадии световната криза, отстъпките при закупуването на картини и инсталации достигна до 20%, като дневно се реализираха над 30 големи сделки.

По време на панаира се проведоха серии от форуми, в които чрез задълбочени дискусии с водещи експерти посетителите бяха насърчавани да споделят и обсъждат своите усещания за модерно изкуство.

Картини, фотографии, склуптори, колажи, инсталация и видео арт бяха показани в панаира за изкуства в Лондон, който е основан през 1988 г. и вече няколко десетилития впечатлява елита и артистичния  свят във Великобритания. Изложението има за цел да представи съвременното и модерно изкуство и да обедини работата на стартите творци и новите таланти.

Не само с емблематичните творби на тазгодишния London Art Fair ще бъдат запознати зрителите на tvart. Врати за младата българска телевизия за изкуство и туризъм отвори една от най-престижните галерии на острова – Националана портретна галерия.

Часове наред екипи на tvart имаха възможността не само да документират невероятната вътрешна архитектура и подредба на колекцията, но и да заснемат в близък план и висока резолюция 100 от най-добрите творби, жест който се прави за първи път за български филмов екип.

Стотици творби на още десет галерии ще могат да се видят на фона на специално композирана за телевизията музика.

От старта си преди 9 месеца, tvart илъчва най-доброто от българските и световни галерии и музеи, фотография и етнография, архитектура и дизайн, под формата на 100 секундни видео клипове без гласови коментари и дикторски текстове.

Освен в цифровите пакети на кабелните оператори, програмата може да бъде гледана и в интернет на адрес http://tvart.info .

На снимката горе: Sally Moore – ELEPHANT IN THE ROOM / 8,000 EN LIRA


На снимката: John Minton – TWO BULLFIGHTERS, 1949 / 65,000 EN LIRA