Удивителни документални филми – януари по Viasat Explorer

Акценти в програмата на Viasat Explorer за януари 2010

ЕКСКЛУЗИВНО – Премиера на 2-9 януари по Viasat Explorer
Тялото – тази чудна машина
Оригинално заглавие: The Body Machine
Категория: МИНИСЕРИАЛИ
Държава: Великобритания
Година: 2009
Жанр: документален филм

От мига на раждането ни всеки от нас преминава през редица невероятни трансформации, докато телата ни се изменят. Мислили ли сте си обаче за това какво вършат телата ни във всяка една секунда, всеки миг, за да бъдем живи? Как се справя нашият организъм, докато се развиваме от оплоден ембрион до новородено? Как се променяме толкова бързо през първите години от живота ни? По какъв начин храненето, поемането на течности, спортът и сексът трансформират физиологията ни? Какво различава мъжете от жените? За първи път този единствен по рода си филм ще ви покаже всичко това. С помощта на визуални събития, графика и действие на живо документалната лента разкрива по удивителен начин какво ни прави такива, каквито сме, както и последствията от ежедневните ни действия, докато телата ни реагират и се адаптират. С помощта на изумителни факти и изчисления филмът изследва нещата, свързани с нашето тяло, които приемаме за даденост – чрез статистика научаваме неща за организма ни, които ще ни удивят, разсмеят и изумят.

ЕКСКЛУЗИВНО – Премиера на 3 януари – 6 януари по Viasat Explorer
Невъзможната наука
Оригинално заглавие: Science Impossible
Категория: МИНИСЕРИАЛИ
Държава: Великобритания
Година: 2009
Жанр: документален филм

Представете си да можете да погълнете пневматичен чук или да вкарате 12-сантиметрова отвертка в пъпа си. От десетки години гледаме такива чудатости по телевизията или четем за тях в бестселъри като Книгата на Гинес за световните рекорди. Но така и не получаваме отговор на най-интригуващия ни въпрос: как е възможно това? „Невъзможната наука” представя постижения, които са невероятни, необясними и на пръв поглед невъзможни, а след това прави научен анализ на това как всъщност тези изключителни прояви са постижими. Във всеки от епизодите се разглежда един от четири случая с помощта на водещи доктори и физици, новаторска компютърна графика и наблюдаеми експерименти с цел да се разнищят, анализират и дешифрират загадките, свързани с тези уникални феномени.

Епизод 1: Как е възможно човек да забие с чук 10-сантиметров пирон в носа си, без да нарани мозъка си? Какво позволява на една жена да престои повече от шест минути под вода само с едно поемане на дъх, без да се удави? Как успява изпълнител на силови номера да спре мощен състезателен автомобил, развил максимална скорост? Какво предпазва краката на ходещ по огнена жарава да не изгорят? Ще научите отговорите на всички тези въпроси с помощта на екип от доктори, учени и други експерти, които се опитват да установят научната истина, свързана с тези необичайни каскади.

Епизод 2: Една жена виси, провисена на куки, забити в кожата на гърба й, като дори изпитва удоволствие от това. Акробатка се превива на две, увесена на прът, който държи в устатата си, без да се парализира. Състезател по бързо хранене поглъща двадесет хамбургера само за пет минути, без да продупчи стомаха си. Гълтач на саби вкарва цял работещ пневматичен чук в гърлото и хранопровода си, без да се задави или да разпори вътрешностите си. Тези невероятни постижения не изглеждат по човешките възможности, но така ли е наистина? С помощта на научни тестове и свръхмодерна медицинска технология нашите експерти разкриват тайните, свързани с тези изумителни дела.

ЕКСКЛУЗИВНО – Премиера на 4 януари по Viasat Explorer
Убиецът на сектата
Оригинално заглавие: Cult Killer
Категория: НОВИНИ/ТЕКУЩИ СЪБИТИЯ
Държава: Великобритания
Година: 2006
Жанр: документален филм

На 7 януари 2005 г. Рик Родригес прерязва гърлото на бившата си бавачка и след това се самоубива. Няколко часа преди това прави видеозапис – разтърсващо свидетелство за живот, белязан от времето, прекарано с „Децата на Бога” – секта, известна с това, че отвежда до крайност културата на свободната любов от 60-те години. Още от дете Рик Родригес е подготвян да стане следващият водач на Семейството. За това се грижат майка му и основателят на култа – Дейвид Берг, който осиновява Рик. Но момчето не желае това и след като успява да избяга от Семейството, застава начело на групата бивши членове на сектата, страдали подобно на него.

ЕКСКЛУЗИВНО – Премиера на 21 януари по Viasat Explorer
Вълни убиец
Оригинално заглавие: Rogue Wave
Държава: САЩ
Година: 2006

Вълните убиец не са цунами, нито приливни вълни, нито земетресения или свличания. Тези гигантски, извисяващи се стени от вода се издигат от океана без предупреждение и векове наред са всявали смут сред учените, причинявайки някои от най-страшните морски бедствия. Документалният филм съчетава драматичните истории за свързаните с вълните убиец трагедии в историята посредством настоящи научни изследвания и новаторска технология, с чиято помощ можем да ги разберем. Използвайки и разтърсващи кадри с компютърна графика от игралния филм „Посейдон“ на Волфганг Петерсен, режисьор и на „Перфектната буря”, „Вълни убиец” разкрива изумителната мощ на тази морска заплаха – такава, каквато е – чудовище, издигащо се от дълбините!

ЕКСКЛУЗИВНО – Премиера на 31 януари по Viasat Explorer
Смъртоносен сблъсък
Оригинално заглавие: Deadliest Crash
Държава: Великобритания
Година: 2009
Жанр: документален филм

На 11 юни 1955 г. светът на автомобилните състезатели плейбои и техните екзотични коли експлодира в огромно огнено кълбо. На финалната права в началото на 24-часовото автомобилно състезание „Ле Манс” бъдещият световен шампион Майк Хотърн извършва грешка, довела до масова смърт. „Мерцедес” 300 SLR на френския състезател Пиер Левей се врязва в тълпата, убивайки 83-ма и ранявайки други 120 души. Случилото се е скоро свързано с идеи за конспирация, обвинения и скандал. Сред целия ужас обаче един мъж заслужава достойна прослава. Джон Фич, водещ американски състезател на „Мерцедес“, поема след време кормилото на съдбоносния автомобил. Неговите изобретения, които разработва вследствие на трагедията, по-късно спасяват живота на хиляди шофьори и зрители.

С помощта на богат архивен материал и нови кадри документалният филм разглежда подробно последователността от събития по време на състезанието „Ле Ман”, за да установи точно какво се случва тогава, защо загиват толкова много хора и коя е била технологията, причинила катастрофата. Филмът включва интервюта с очевидци и оцелели, пространен разговор с Джон Фич, предоставил и достъп до личния си архив, както и ексклузивни цветни кадри и цветни снимки от трагедията от два различни ъгъла.