„Уикеда“ свирят на фестивал в Холандия – награда от БНР!


Уикеда си спечелиха участие на Международния фестивал Евросоник в Холандия

За пета поредна година музикална формация, изпратена от БНР, ще участва в ежегодния фестивал за поп, рок и уърлд музика Евросоник в Гронинген, Холандия (14-16 януари 2010 г.).

Първата вечер от фестивала ще завърши с концерт на Уикеда, които ще пеят в полунощ на 14 срещу 15 януари. По големия брой на очакваните професионални посетители и на участниците – над 250 групи и солисти, разпределени между 41 концертни сцени, Евросоник 2010 отново утвърждава значимото си място в европейската музикална индустрия.

По традиция, една от специалните награди на ежегодния конкурс за нова българска поп и рок музика „Златна пролет” на програма „Хоризонт”, е участието в престижния фестивал.

„Благодарим на БНР за хубавата инициатива – ето така се популяризират български групи в Европа” – заяви за БНР китаристът на Уикеда Росен Григоров.

„Да излезем пред чуждестранна публика за нас е много полезен опит. Ще свирим единствено наши парчета на български език. Чувстваме се хора с мисия!” – каза още Росен.

Мястото на концерта – градският театър Stadsschouwburg, е една от представителните сцени на тазгодишния фестивал, построен още през 1800 г. Преди Уикеда на същата сцена ще се изявяват The XX (Великобритания), Pony The Pirate (Норвегия) и La Pegatina (Испания), а на втория ден там публиката ще се срещне с Wouter Hamel (Холандия), Choir Of Young Believers (Дания), Jasper Erkens (Белгия) и Sivert Hoyem (Норвегия).

Евросоник 2010 се организира от Холандското национално радио NPS/NOS 3 FM, фондация Noordeslag и Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в който членува и БНР.

По една песен на всеки от участващите състави е включена в традиционно издавания промоционален компактдиск на Евросоник. След приключването на фестивала парчетата от диска, както и част от концертите ще бъдат достъпни за слушателите на БНР.

Паралелно с изявите на поп и рок групите, в третия ден от събитието в Гронинген се провежда и ежегодният семинар, посветен на последните тенденции в международна жива музикална индустрия и медийното развитие.

Усети духа на отминалия Евросоник 2008:

 
По темата: ,