„Учени чудаци“ плъзват из Viasat History – възхищавай им се!

Премиера на 14 септември – 5 октомври по Viasat History
Учени чудаци
Оригинално заглавие: Medical Mavericks
Държава: Великобритания
Година: 2006

През последните 100 години медицинското познание се развива по-бързо отколкото през която и да е друга епоха в историята. Значителна част от този напредък се дължи на смелостта на няколко научни изследователи новатори, използвали самите себе си за опитни мишки. Това са едни нетипични герои, решили, че единственото нещо, което могат да направят и което е наистина етично, е да извършат първите експерименти върху себе си.

Страховита на моменти, въздействаща, с изненадващи разкрития, документалната поредица представя историите на тези авто-експерименти и как са допринесли за най-великите медицински открития.

Ще научим историята на упойката, авто-експериментирането със заразни болести, понякога отчаяните мерки в търсене на ваксина и откритието на връзката между храната и здравето.

Епизод 1: Ще научим как безболезнената хирургия става реалност благодарение на експериментите върху самите тях на учени като Хъмфри Дейви и Зигмунд Фройд. Медицинският журналист и водещ д-р Майкъл Моусли също преживява някои от нещата, на които те някога се подлагат, и наблюдава един съвременен авто-експериментатор в действие.

Епизод 2: Д-р Майкъл Моусли се среща с изследователи, заразяващи сами себе си с анкилостома в нов опит за установяване на контрол над алергиите. Той представя драматичните и понякога трагични истории за учените, разработили лек срещу някои от най-страховитите болести убийци – беса, коремния тиф и детския паралич.

Епизод 3: Епизодът представя номинирания пет пъти за Нобелова награда доктор Джоузеф Голдбергер, известен с това, че открива връзка между хранителния режим и болестите.

Епизод 4: Този епизод показва как, заразявайки сами себе си със сифилис, жълта треска и холера, различни доктори преобразяват нашето разбиране за болестта.