Ученици на Памбос отлитат за световно първенство по салса в Маями

Танцьори от школата на Памбос ще представят България на Световното првенство по салса в Маями

Най-добрите салса танцьори у нас бяха отличени на 6-ия Коледен Салса Бал, който се проведе в зала „Универсиада” през уикенда.

На сцената на Бала сред древноримски декори, пресъздаващи гладиаторските арени, се качиха повече от 150 танцьори, за да покажат майсторството си в хореографиите и движенията. Гладиаторски одежди, пищни костюми, хладни оржия, огньове и императорски стил бяха показани по време на грандиозния спектакъл на холандеца Ерик Лалта – „Нощта на гладиаторите”.

За да оценявят българските салсьори специално от Америка пристигнаха главните съдии от Световното по салса – Били Фахардо и Кайти Марлоу. Организаторите от BG Salsa Fiesta Team осигуриха награден фонд от 20 000 лева за „Купа България – национално състезание по салса”. Той беше разпределен между първите три места в категориите „Професионални двойки” и „Отбори”.

Кипарецът Кики Скакулис и нашето момиче Елина Костова ще представят страната ни в края на тази седмица на Световното първенство по салса в Маями. Те са победителите при професионалистите за 2009-а, а освен това са печелили различни салса състезанията у нас през последните години.

Кики и Ели са бивши ученици от школата на Памбос Агапиу и в момента живеят в Атина. Танцьори на Памбос са и победителите в категорията „Отбори”. Формацията Los Pambos Dance Company грабна първото място на „Купа България” и доказа, че кипърският танцьор е и най-добрият треньор у нас за тази година.

Победителите в националното състезание по салса ще вземат участие в надпреварвата за голямата награда в Маями, като им бъдат покрити всички разходи по пътуването, а подгласниците им ще могат да участват в най-големите салса фестивали в Европа. Световното по салса е най-престижното първенство сред салсьорите и е с награден фонд от $200 000.