В bTV отново са отличници – говорят правилно и книжовно

Български медии и медийки да вземат пример от Анна Цолова, Виктория Петрова, Венелин Петков и Светла Петрова

Българските политици масово говорят на диалект и допускат елементарни езикови грешки. Мнението е на езиковеди, проучвали речта на политиците и журналистите. Като пример за журналисти, които говорят правилно български език, езиковедите наградиха Анна Цолова и Виктория Петрова от bTV.

„Благодаря ви, защото така ставам по-чувствителна към грешките, които правя ежедневно”, каза водещата на „Тази сутрин”.

„За първи път получавам такава награда и искам най-сърдечно да ви благодаря, защото аз допускам грешки и въпреки това я получавам”, призна Виктория Петрова.

Кой да бъде награден решава жури. Членовете му повече от година внимателно наблюдават речта на телевизионните журналисти.

„Нашият форум ще се пази и ще съществува, докато журналисти от много телевизии продължават да говорят за „тиории, ежидневници, да ва замола, тъз, да вземеме, повтарам, да напраиме и много, много други”, обяви д-р Надежда Сталянова.

Освен Ани Цолова и Виктория Петрова, бяха отличени Венелин Петков и Светла Петрова, като за Светла това е шестата поредна година, в която получава награда за правилен български език.

Тревожното за мен е, че от младите хора, които идват, малко са бисерите, малко са тези, които носят в себе си искрата. Говоря не само за умението да структурираш правилно изречението си според правилата на българския език. Говоря за вид публицистичен талант, за образно мислене и говорене”, каза Светла Петрова.

„За съжаление с колегите и с всички вас, на моменти аз се чувствам като участник в една много тежка битка и, за съжаление, на губещата страна в тази битка. Надявам се, че всички вие и всички ние не сме на обречената страна и се надявам, че това не е една обречена кауза”, коментира Венелин Петков.

Сред наградените за хубава журналистическа реч са и колеги от БНТ, Нова телевизия и PRO.BG.

Видео репортаж: