В Darik News се появиха хипотези кои звезди дължат милиони

Азис е декларирал над 1 000 000 лв.

Според източници на Дарик Васил Найденов не е декларирал никакви приходи в последните 5 години.

Оказва се, че голяма част от развлекателния бизнес на певците е в сивата икономика.

„По-голямата част от национално известните поп-фолк, естрадни, рок и поп изпълнители получават едни значителни по размер хонорари. Има изпълнители, които получават без особени проблеми петцифрени възнаграждения за едно изпълнение, постигат доход от 800 000 лв. или повече годишно и като правило за съжаление установихме, че много малка част от тях ги декларират.

Ще ви дам конкретен пример една от много известните фолк певици в България е обявила за миналата година доход от 86 000 лв. Ние знаем, че нейният минимален хонорар е 6500 лв. на участие, което автоматично значи, че тя е спестила може би 10 пъти от реалното си възнаграждение в данъчната декларация. Това значи, че за последните няколко години може да се стигне до задължение от порядъка на над 2 млн. лв.“, каза говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

По информация на Дарик данъчните проверяват фолк изпълнителките Преслава, Камелия и Десислава. Най-фрапиращият случай обаче е за укриване на доходи от голяма българска естрадна звезда. Ето какво каза Росен Бъчваров:

Една от естрадните ни звезди всъщност никога не е подавала данъчна декларация, което е меко казано странно.

Никога?

Никога.

Колко време тя е изпълнител, за да не е подавала никога?

Ами предпочитам да не коментирам откога е звезда въпросният изпълнител, но само ще ви кажа, че в последните пет години няма подадена нито една данъчна декларация и респективно не е деклариран нито един лев доход, а този човек получава едни много сериозни хонорари.

Според източници на Дарик този изпълнител е естрадният певец Васил Найденов. От данъчните посочиха и добър пример за изряден данъкоплатец сред фолк звездите. Една от световно известните или може би национално известните фолк зведи пък декларира официални доходи от над 1 млн. лв. годишно, каза Бъчваров.

Горчив опит с данъчните има и гласовитата фолк певица Кали, която нашумя с хита „4:4:2“. Само преди няколко години тя беше разследвана от данъчните. Последва запор на всичките и сметки и плащане на големи глоби. Кали е убедена, че фолк певците няма как да узаконяват доходите си, защото този проблем по принцип не е уреден от държавата.

От данъчните посочиха добър пример за изряден данъкоплатец сред фолк звездите. Една от световно известните или може би национално известните фолк зведи пък декларира официални доходи от над 1 млн. лв. годишно. Източниците на Дарик потвърдиха, че този изряден данъкоплатец е звездата на фолк жанра Васил Боянов – Азис.

Справката показва, че хонорарите на някои от по-известните му колеги фолк изпълнителки е между 6 и 7000 лева. Хонорарът на наложени имена като Глория и Ивана не пада под 6000 лева, а участията на Преслава са дори още по-скъпи. За това колко лоши могат да бъдат данъчните в своите проверки знае най-добре композиторът и бивш данъчен инспектор Дани Милев, който през 1998 година дори лежа в затвора по обвинение за незаконно източване на ДДС. В последствие обаче той бе оправдан и освободен, след което влезе и в големия шоубизнес. Според Милев основният проблем е, че голяма част от музикантите не знаят как и по какъв начин да узаконяват доходите си.

Информация на Dariknews.bg, цитирана в Signal.bg

 
По темата: