В Гърция е по-страшно, отколкото предполагате – виж по БНТ

„Познатите – непознати гърци“ в рубриката „В кадър” по БНТ

Тази събота – 15 май в 19:15 ч. публицистичната рубрика на БНТ „В кадър” представя документалния филм „Познатите – непознати гърци“.

Те са близо, те са горди, те са хора на живота. Днес са в криза. Те събраха европейските лидери в Брюксел и получиха обещание за финансова помощ. Накараха Европа да изтръпва пред опасността от ефекта на доминото. Те не спират да протестират. И накараха всички да се запитат: Какво искат Те – гърците – познатите – непознати?!

Филмът е откровен разговор за кризата в Гърция. Тя не е само икономическа, а е криза на гръцката политическа система и на гръцкото общество. Авторът на филма – Аделина Радева, споделя:

„След такъв тежък инцидент анархистите, които се смесват в тълпата при подобни протести, се отдръпват малко, защото не искат да оберат негативното обществено мнение. На улиците са хората. Дали протестът ще бъде организиран от някоя неправителствена организация, дали от синдикатите, това няма много голямо значение, защото практически опасността идва от анархисти от крайно леви организации, които се смесват в тълпата – познатите непознати, както ги наричат в Гърция. Наричат ги така, защото всички смятат, че са известни на полицията, на властите, но не могат да бъдат заловени.

В момента тези, което гърците наказват с поведението си, са гръцките политици. Те казват така: „Гръцките политици ни доведоха до състоянието, в което се намираме. Те си разпределиха едни пари, те ги откраднаха, те ги дадоха на своите близки и сега искат от нас, обикновените хора да платим тази цена. Не сме съгласни“. Още повече, че според мнозина мерките, които правителството налага, засягат ниските икономически слоеве на населението и са много щадящи към богатите“.

“В кадър”, БНТ  1, тази събота – от 19:15 ч.