„В Кавракирово с песен… на зурни“ – премиера по ТВТ

Акценти и анотации на филми от програмата на ТВТ – 5 – 11 декември 2011 г.

В Кавракирово с песен… на зурни (филм за културно-исторически туризъм)
– премиера по ТВТ в събота, 10 декември, от 14:00 ч., и в неделя, 11 декември, от 10:00 ч.

На няколко километра от Петрич се намира село Кавракирово – съхранило по-добре от всяко друго зурнаджийската традиция в България. В него от край време живеят най-добрите изпълнители и майстори на този инструмент. Традицията на зурните се предава от поколение на поколение.

Един от известните майстори днес е Селим Георгиев, който е предал традицията и на своя син Георги. Филмът „В Кавракирово с песен… на зурни” ви прави част от тази атрактивна атмосфера с оригинален звук и HDV картина.

Както в миналото, така и днес зурнаджийски формации огласят сватби, хора, курбани, еснафски тържества, селски събори и градски панаири. Заедно с кларинет, цигулка и тъпан, зурните са неизменна част от градските чалгии, все още съпровождат сватби, всевъзможни тържества и кръчмарски веселия. Нещо повече – тъкмо кавракирските зурнаджии са атракцията на фолклорните събори от Огражден до Странджа, че даже и в цяла България.

Често сме били свидетели как старото постепенно се забравя, а новото е нещо неясно. Но в Кавракирово хората именно чрез музиката, чрез звука на този наистина странен за България инструмент – зурната, пазят традицията ревностно. Тя се е превърнала в крайъгълен камък на живота им. Ще ви се прииска да запеете, да потанцувате… Гледайте „В Кавракирово с песен… на зурни” през декември само по Телевизия Туризъм.

По следите на легендите (филм за културно-исторически туризъм)
– премиера по ТВТ в неделя, 11 декември, от 14:00 ч. и от 19:00 ч.

Във времената, когато боговете живеели заедно с хората, Язон бил пратен да търси Златното руно… През 1973-та година един инжинер открива край брега на българското северно Черноморие доказателство. То показва колко на север са могли да достигнат преди четири хилядолетия егейските мореплаватели… Какво още свързва тези две истории – това разказва филмът „По следите на легендите” на Телевизия Туризъм от поредицата за културно-исторически туризъм. Но в него не е пропусната и природата на Северния бряг, чиито настръхнали червеникави скали около нос Калиакра, Яйлата и Камен бряг крият толкова тайни. И които Черно море дълбае от векове, без да успее да заличи следите, останли от нашите древни предшественици. А може би не е и искало да го направи.

Един филм за легендите и смисъла на всяко пътешествие. Тук истинското съкровище не е Златното руно, а невероятната прелест на този привидно безплоден и суров бряг, който покорява със своята първична хубост.

Филмът е носител на голямата награда от фестивала за туристически филм „На източния бряг на Европа” във Велико Търново. Гледайте „По следите на легендите” само по Телевизия Туризъм.

„Филм на месеца” – Едно пътуване до Възраждането по ТВТ

Всеки народ притежава своите основания за национална гордост. Възраждането е „най-българското време” – както го нарича Захари Стоянов. Закъснелият, но състоял се български Ренесанс. Времето, когато народът на България получава струите на своя нов живот. Време на личности като Паисий, Левски, Ботев и Бенковски. И както пише Симеон Радев в своя знаменит труд „Строителите на Съвременна България”, именно във Възраждането „трябва да се търсят добродетелите на духа и на волята, чрез които българският народ възмогва над трудностите на една малка държава и над рисковете на една бурна история…”

Филмът „Пътуване към оживялото Възраждане” е именно едно такова вълнуващо пътешествие в миналото и търсене на неговите послания. Той търси истинските впечатления за миналото на българската нация, обхождайки градовете, където са нейните корени… Копривщица, Панагюрище, Мелник, Златоград, Елена, Търново, Габрово…

Гледайте го само по Телевизия Туризъм в новата рубрика „Филм на месеца” – на 10 декември от 16:00 и от 22:00 ч.