В „лудниците“ се живее по-зле от затворите! – bTV Репортерите


Психиатричните болници като постоянен дом за измамени и изоставени – тази събота в bTV Репортерите от 19.30 часа

В съботното издание на bTV Репортерите от 19.30 часа Кристина Баксанова и операторът Валентин Николов ще покажат на зрителите на bTV как психиатрични лечебни заведения стават постоянен дом за измамени и изоставени хора.

Екипът на bTV Репортерите влиза в психиатрията в Нови Искър, където след лечение в нея остават да живеят 45 души.

Зрителите ще чуят разказите на двама от тях – мъж, изгубил дома си от имотната мафия и момиче, изоставено от родителите си заради психичното му заболяване.

Камерата запечатва условията в най-голямата психиатрична болница за София, където лекарите се грижат за най-ранимото – човешката душа.

Предаването търси отговори на въпросите защо „далече от очите“ тези лечебни заведения не попадат в дневния ред на институциите, защо условията в много от тях са по-ужасни от местата за лишаване от свобода и защо няма достатъчно социални услуги в общността.

Зрителите ще видят и как може да изглежда една такава болница, преместена в нов дом в областен град и променя ли това обществените стереотипи към душевноболните. Ще научат и преживяванията на пациенти – жертви на домашно насилие, които търсят подслон и защита в психиатрията – само в bTV Репортерите на 14 май веднага след централната емисия на bTV Новините.