„В търсене на нацистите“ – всичко за новата поредица на Viasat History

В търсене на нацистите

Оригинално заглавие: Nazi Hunters

Категория: СЕРИАЛИ

Държава: Великобритания

Година: 2009

Жанр: документален филм

ЕКСКЛУЗИВНА ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРАот 27 януари по Viasat History

„В търсене на нацистите” представя преследването на някои от най-омразните и проклинани хора на света. В някои случаи тези преследвания са с най-чисти мотиви, а друг път се извършват по начин, който, ако бъде узнат, ще ужаси техните поддръжници. Тези хора се опитват да издирят личности, чиито престъпления са били наистина ужасяващи и изискват възмездие. Не са малко готовите да търсят извършителите на тези деяния, докато не бъде постигната справедливост – от Чърчил, през Специалната авиационна служба на Великобритания, стратезите, планирали десантите в Нормандия, до Мосад. Това са изпълнени с драматизъм и трагичност истории за преследвания и за търсенето на справедливост.

Епизод 1: Талантливи германски учени работят за нацисткия режим през 30-те и 40-те години, като разработват балистичната ракета V2. След края на войната американците отчаяно се опитват да вербуват същите тези учени и да използват експертните им умения, тъй като необходимостта от военно превъзходство е по-важна от изискването тези престъпници да бъдат подведени под отговорност. Дейността на нацистките учени през войната обаче крие и друга мрачна тайна: стотици работници роби умират при производството на ракетата V2.

Епизод 2: Мартин Борман е бил изключително важен за Хитлер. Той прави Хитлер и Третия райх богати посредством не особено добре прикрити схеми за изнудване като Дарителския фонд на Хитлер за подкрепа на германската индустрия. Негова е и идеята Хитлер да получава хонорари за използването на образа му върху пощенските марки, което прави Фюрера значително богат. Борман е толкова близък с Хитлер и верен поддръжник на провежданата от него война, че Хитлер веднъж се провиква: „За да спечеля тази война, ми е нужен Борман!”. Още по-зловещо е участието на Борман в осъществяването на Окончателното решение. Химлер е трябвало да му докладва за това как върви изтреблението на евреите. Борман, докторът на Хитлер Щумпфегер и Артур Аксман (ръководителят на Хитлеровата младеж) напускат заедно бункера на Хитлер в Берлин, след като Фюрерът се самоубива на 30 април 1945 г. След като Аксман ги оставя на гара „Лехтер”, Борман и Щумпфегер изчезват. Следва едно от най-дългите преследвания на нацисти в историята.

Епизод 3: Цели: бившите офицери от Гестапо в Източна Франция Ханс-Дитрих Ернст и Хайнрих Нюхтшвангер, които убиват 31 войника от Специалната авиационна служба, заловени по време на секретната мисия Операция „Лойтън”. Друга цел е злият д-р Рохде, екзекутирал четири жени шпионки със смъртоносна инжекция. Екипът за разследване на военни престъпления към Специалната авиационна служба, под ръководството на майор Ерик Алистър Баркуърт, наричан Бил, тайно се опитва да открие тези офицери от Гестапо. Говори се, че САС винаги предпочитат „да преследват лисицата си тайно“ и именно това правят и в този случай.

Епизод 4: През януари 1945 г. Йоахим Пайпер и безмилостната му банда от злодеи есесовци откарват в строй целия 285-и американски полеви артилерийски разузнавателен батальон на едно поле край Малмеди и ги разстрелват. Пайпер се смята виновен и за още няколко убийства на американски войници. Той и останалите нацисти са изправени пред съда в една объркана процедура. Разследващите са били обвинени, че са извършили побой над обвиняемите и по този начин са извлекли фалшиви признания. Макар че всички нацисти са признати за виновни, негодуванието срещу методите на разследване в САЩ било толкова голямо, че нито един от тях не е осъден на смърт. Вместо това са пратени в затвора. Пайпер излежава присъдата си и е освободен през 1956 г.

Епизод 5: Франц Щангл е комендант на лагерите на смъртта Треблинка и Собибор в Полша. Отговорен е за изтребването на близо 900 000 мъже, жени и деца. След края на войната избягва в Италия, където се присъединява към „линията за бягство”, организирана от служители във Ватикана, и изчезва.

Оцелелият от холокоста Симон Визентал използва собствени средства, за да открие Щангл. Визентал успява да го открие в Бразилия, откъдето впоследствие е екстрадиран в Западна Германия и осъден за смъртта на 900 000 души. Бившият нацистки ръководител признава за убийствата, но твърди, че просто е изпълнявал дълга си.

Епизод 6: Алберт Шпеер е главният архитект на Хитлер и престъпленията му включват използването и организирането на робски труд в лагерите на смъртта, както и поддръжка на войната чрез фанатичната си работа за непрестанно развитие на нацистката военна машина. Той е търсен от американското Разследване на стратегическите обекти за удар, което е упълномощено от най-високо ръководно ниво да измъкне Шпеер от ръцете на криминалните следователи на ООН. Шпеер е подробно разпитан и предоставя на американците детайлна информация за ефективността на американските бомбардировки. След това е предаден на ООН и там извършва нещо, което шокира останалите обвиняеми нацисти – признава повечето от престъпленията си. Този очевиден акт на разкаяние води до присъда зад решетките, а не смъртно наказание. След като е освободен от затвора през 1966 г., Шпеер се опитва да се само-популяризира като „Добрия нацист” – единствения, признал грешките си. На по-късен етап от живота си обаче се хвали, че е бил сред ръководните кадри на нацистите.

Епизод 7: След войната германският офицер от СС и лекар Йозеф Менгеле, експериментирал с възрастни и деца в лагерите на смъртта в Аушвиц, е сред най-търсените нацистки военнопрестъпници. Симон Визентал, Комисията за военни престъпления на ООН и дори Мосад полагат усилия да го открият. Никой обаче не успява. На Визентал му липсват средства и възможности, официалните разследващи допускат грешки, като два пъти оставят Менгеле да им се измъкне, а Мосад по онова време са основно фокусирани върху залавянето на Адолф Айхман.

Епизод 8: След войната еврейска групировка, наречена „Отмъстителите“, е ужасена от броя известни нацисти, оцапали ръцете си с кръв, които просто са оставени да си продължат живота необезпокоявани. „Отмъстителите” решават да открият тези нацисти. Сред тях са адвокатът Вилхелм Щукарт, автор на Нюрнбергските закони, чиято работа била да предоставя правните основания за изпълнението на Окончателното решение; Александър Лаак, отговорен за убийството на 100 000 евреи в Естония; и Ото Абец – бивш посланик на Германия във Франция, депортирал множество френски евреи в концентрационните лагери. В един момент „Отмъстителите” дори взимат на прицел шест милиона германци само за това, че са германци.

Епизод 9: Райнхард Хайдрих е сред главните архитекти на холокоста, директно подчинен на Хитлер. Хайдрих е председател на прословутата конференция във Ванзее, по време на която се решава евреите да бъдат депортирани в лагери за изтребление. На по-късен етап е виновен и за това, че организира безследното изчезване на всяко лице, осмелило се да критикува Райха – политика, известна като „Нощ и мъгла”. После става „Протектор” за окупираните чешки територии в Моравия и Бохемия и упражнява властта си с желязна ръка. Чешкото правителство в изгнание в Лондон е подбуждано от английското правителство да организира заговор за убийството на Райнхард Хайдрих. Чехите и англичаните си дават сметка, че това само ще доведе до ответни мерки, но решават, че си заслужава. За тази задача са избрани двама души – Ян Кубиш и Йозеф Габчик, и са обучени от британската служба за специални операции.

Епизод 10: Адолф Айхман е есесовецът, отговорен за транспортирането на евреите в нацистките лагери за изтребление. Върши работата си усърдно и ефективно. През август 1944 г. Айхман докладва пред Хитлер, че в лагерите на смъртта до момента са били унищожени четири милиона евреи, а други два милиона – разстреляни или убити в мобилни газови камери. През 1945 г. Айхман е арестуван от Съюзниците, но през следващата година – все още неразпознат – избягва и изчезва. И до днес е неясно по какъв начин и защо успява да се измъкне. Агентите на Мосад го търсят упорито, проверявайки всяка следа, докато в края на 1959 г. не откриват, че Айхман живее в Буенос Айрес и е променил името си на Рикардо Клемент. Преследването на Айхман предизвиква сериозни спорове, тъй като цялата операция по издирването му е напълно нелегална. През 1961 г. Айхман е изправен пред съд в Израел, като процесът е излъчван директно по телевизиите в целия свят, намерен е за виновен за престъпления срещу човечеството и е обесен.

Епизод 11: Цел №1: Клаус Барби, началник на Гестапо в Лион, Франция, през Втората световна война. Работата му е да сломи френската съпротива. Неговата жестокост му спечелва прозвището „Месаря от Лион”. Цел №2: Иван Марченко, известен като Иван Ужасния, изумително брутален украинец – пазач в лагера на смъртта „Треблинка”. Любопитното е, че и двамата престъпници са търсени от хора, които не са били директно засегнати от войната. Чудовището и Месаря са изправени пред съда по едно и също време и процесите срещу тях повдигат редица сходни въпроси.

Епизод 12: Тъй като не било възможно Хитлер да бъде съден за престъпления срещу човечеството в Нюрнберг, прокурорите насочват вниманието си към неговия помощник Херман Гьоринг. Колкото и да е странно, Гьоринг е първо заловен от СС, които получават заповед от Хитлер да го убият. Това се случва, защото Гьоринг има глупостта да намекне пред Фюрера, че тъй като Хитлер е с намалени способности, той самият, Гьоринг, трябва да поеме контрола върху Райха. Есесовците обаче не убиват Гьоринг, а се придвижват из Бавария, опитвайки се да се измъкнат от Съюзниците. Американците започват да ги търсят и в рамките на две седмици ги откриват. Колкото и да е невероятно, най-голямото преследване е по време на Нюрнбергския процес, където в началото Гьоринг изглежда, че печели, като установява противоречия във веществените доказателства от страна на Съюзниците и се присмива на прокурорите.

Епизод 13: Хайнрих Химлер е уличен боец, който поема управлението на една от най-страховитите машини за насилие на Хитлер – оперативните групи, натоварени със задачата да освободят Източна Европа от населението й, за да могат там да се заселят „чисти” арийци. Преследвачите на нацисти още от самото начало на войната се целят в Химлер, тъй като той провежда систематични гонения на евреи и не-арийци. Ефективността му и пълният контрол, който упражнява върху този процес, са установени от британските дешифровчици, които информират Чърчил. Запазени са протоколи от срещи на кабинета на Чърчил, по време на които той настоява за убийството на Химлер. В началото Съюзниците имат за задача да заловят Хайнрих Химлер и преследването започва още преди края на войната. При все това се смята, че съюзническите командири са били добре запознати с указанията, че трябва да бъде убит, затова самоубийството му с цианид се приема скептично от редица анализатори. Говори се, че е имало специално звено, натоварено със задачата да убие Хайнрих Химлер, което го открива в Люнеберг – мястото, където Химлер умира в плен.