Васа, пишеш похвали срещу парички? Уволнена си! (+видео)


Медийни експерти: Поведението на Васа Ганчева е корупционно, но законът не я лови

Иван Бакалов и Петьо Блъсков взаимо се обвиниха в поръчкова журналистика

Поведението на Васа Ганчева, която си поиска 1000 лв. хонорар, за да напише хубава статия в седмичник за тв рубриката „Съдебен спор” по „Станция Нова”, е корупционно и осъдително. Но законът не я лови, тъй като не е длъжностно лице, а работи на свободна практика. Около това мнение се обединиха медийни експерти и журналисти, които в неделя коментираха казуса с видната тв критичка и режисьорка в ефира на „Съдебен спор”.

Част от скандално видео с участието на Васа Ганчева бе показана преди дни в „Шоуто на Иван и Андрей”, а днес зрителите станаха свидетели и на продължението. На скритата камера се вижда как маститата режисьорка иска 1000 лева, за да похвали “Съдебен спор” на авторската страница, която списва всяка седмица във вестник “Уикенд”.

От видеото става ясно как Ганчева обещава на главния редактор на рубриката Жоро Игнатов срещу уговорената сума да даде своята подкрепа за предаването. Деловият разговор се провежда в столично заведение, докато режисьорката обядва. Хранейки се, тя професионално предлага текст, заглавие на цялата си страница и бъдеща защита към продукцията на Иван и Андрей, които от години нарича „хлебарки”.

В излъченото в неделя продължение на скритата камера Ганчева казва, че взимането на пари за статии е практика. „Няма нищо нечисто. Това е моята камбанария”, обяснява тя на Жоро Игнатов. Зрителите видяха как медийната критичка получава в дома си сумата от 500 лв. От своя страна главният редактор на „Съдебен спор” иска от Ганчева да напише на лист, че е получила тази сума. Тя самата не се възпротивява и написва собственоръчно „Получих сумата от 500 лв.” и се подписва.

Водещата на „Съдебен спор” Нана каза, че скандалното видео не трябва да се възприема като разчистване на сметки от страна на продуцентите на „Станция Нова” Иван и Андрей, които често са обект на язвителни критики от Васа Ганчева, тъй като те не са знаели за скритата камера. Но в последствие са дали своята пълна подкрепа за това.

В ефира на „Съдебен спор” водещата Нана прочете позиция на ръководството на в. „Уикенд”, което категорично се разграничава от поведението на своя външен автор и преустановява сътрудничеството си с Васа Ганчева. Не ни се иска да е вярно, казват от медията, коментирайки скандалното видео. Нямахме индикации, че Васа Ганчева е хонорувана и от друго място, заявяват от седмичника. Според ръководството на „Уикенд” е тъжно, когато професионалист като Васа Ганчева изгаря по такъв начин. Още в петък „Всеки ден“ писа, че отношенията между нея и вестника приключват.

Васа Ганчева наивно и глуповато се е набутала, смята журналистката Маргарита Михнева. Тя попита какви данъци плаща известната режисьорка и медийна анализаторка, след като за една и съща статия получава пари от две места – от вестника, за когото пише, и в случая – от частна фирма.

Скритата камера не е доказателство в съда, обясни Михнева, която има и юридическо образование. Според нея и в това се крие абсурдът, че законът преследва за корупция длъжностни лица, а в случая с Ганчева това не е така, тъй като тя работи на свободна практика и не е обвързана с трудов договор. Михнева отбеляза, че главният редактор на „Съдебен спор” Жоро Игнатов не е уведомил МВР за разследването, не е работил с белязани пари. Но ако беше уведомил МВР, те пък щяха да предупредят Васа Ганчева, убедена е тв журналистката. Васа Ганчева не е лицето на корупцията у нас, повтори обаче на няколко пъти Михнева и поиска да се погледне по-широко на казуса.

Това е очеваден случай на поръчковост и на корупционно поведение, е мнението на преподавателя по журналистика доц. Весела Табакова. Според нея Васа Ганчева си позволява да говори като упълномощена от Бога. Медийният експерт категорично защити използването на скрита камера при разкриването на корупция.

Председателят на Комисията за журналистическа етика в печатните медии юристът Радомир Чолаков смята, че Комисията няма смисъл да се събира, тъй като моралната присъда вече е произнесена. Според него в случая с Васа Ганчева има нарушение на Етичния кодекс на българските медии, в който се казва, че журналистът не приема каквито и да било финансови стимули, които могат да повлияят на способността му да предоставя на обществото точна информация и че няма да отразява събития или теми, в които има пряк личен интерес. Човекът, който прави това, не е журналист, отсече Чолаков. Той също обясни, че поведението на медийната критичка не е наказуемо според Наказателния кодекс, тъй като според закона корупцията се извършва от държавно лице. Тук обаче има злоупотреба с доверие, смята юристът.

Психологът Диана Бузева анализира, че от видеото с Ганчева става ясно, че взимането на пари за такава дейност при нея е практика.

Не е добре, че осъждаме един човек в негово отсъствие, каза Петьо Блъсков и призова да се осъди самият факт, а разговорът да не се концентрира върху човека. Фактът е ужасяващ. Добре, че Васа Ганчева не е журналист и това нейно поведение не може да се прилепва на цялата гилдия, смята той. Според него тя се е самопровъзгласила за медиен критик. Такива практики съществуват във всяка журналистика, каза Петьо Блъсков и каза, че не е хубаво вниманието да се насочва само върху българската журналистика. Като пример за поръчков материал той даде книгата на американската журналистка Клеър Стърлинг „Българската следа”. Според него в случая тя е взела парите от българи. По-страшното е, че се компрометира една сфера като медийната критика, тъй като се излиза от законите на занаята, обясни издателят.

Разгорещеният спор между участниците повдигна още повече градуса в студиото, когато Иван Бакалов реши да илюстрира с пример какво според него означава поръчкова журналистика и посочи стоящия наблизо Петьо Блъсков, който публикувал във в. „24 часа” фалшивата партийна книжка на Стефан Софиянски в навечерието на местните избори през 1995 г. Преди около 15 години работех във вестник „24 часа.“ Тогава Блъсков публикува фалшива партийна книжка на Стефан Софиянски преди местните избори. Според мен този ход бе изтъргуван. Ние работим като луди, а той буквално ни плю в сурата, заяви Бакалов. И укори колегата си, че сега раздава морални оценки.

Петьо Блъсков пък върна топката, като контрира, че Бакалов е писал поръчкови материали в защита на голяма автомобилна компания. „Иване, по-добре не ми отваряй устата, защото ще кажа какви поръчкови статии си писал за БМВ заводите, да хвалиш една линия от 1954 година“, разлюти се Блъсков.

Иван не е в час. Ще те съдя за лъжи, каза бившият шеф на „Пресгрупа „168 часа“ във връзка с публикуването на партийната книжка на Софиянски. Блъсков обясни, че тогава е бил главен редактор на „168 часа”, а не на „24 часа”, чийто шеф през 1995 г. е бил Валери Найденов. А иначе факсът с въпросната книжка е дошъл в редакцията от „Позитано” 20. Петьо Блъсков обаче защити публикацията, като каза, че по онова време в „168 часа” е излязло голямо журналистическо разследване за партийната книжка на Софиянски, в което е имало различни гледни точки.

Накрая съдия Искра Онцова прочете и своята присъда. Според юриста поведението на Васа Ганчева не е подсъдно и не става дума за корупция и в случая няма престъпление и тя не подлежи на санкция. Има обаче морално-етичен казус. Онцова също отбеляза, че журналистката не е длъжностно лице, работи на свободна практика. Нейното мнение може да бъде манипулирано и може да се променя, коментира съдията, визирайки скандалното видео. Искра Онцова обясни, че използването на скрита камера е незаконно. Но след това разясни, че Васа Ганчева е обществена личност и има по-нисък праг на защита на личното пространство и в случая скритата камера не засяга личния й живот, а обществения й.

Новините на Нова замълчаха за Васа Ганчева

Това си е разследване на “Междинна станция”, защо да се занимаваме, обясниха от медията

Една тема беше новина №1 през почивните дни и това е скандалът с Васа Ганчева. Всички печатни, онлайн и електронни медии се заеха с отразяването на случката, опитвайки се да вникнат в мотивите на маститата режисьорка да поиска пари, за да напише добри думи за една тв рубрика, или пък просто, за да разнищят казуса “има ли корупция в българската журналистика”. Направи го дори конкурентната bTV в централната си емисия. Само „Календар“ на Нова и вестник “Труд” запазиха мълчание и не дадоха гласност на скандала.

“Достатъчно място отделихме на темата чрез авторекламите на “Станция Нова” и рубриката “Съдебен спор”, където скандалът имаше своето продължение вчера. Това си е разследване на предаването и ние нищо повече не можем да направим, дори в новините”, заявиха пред “Всеки ден”от пиар отдела на телевизията.

Светла Иванова, която е изпълнителен продуцент на “Шоуто на Иван и Андрей”, обясни, че не са имали никакви договорки с новините на Нова за предоставяне на видеоматериал от скритата камера, но въпреки това също намира за леко странно това, че телевизията не е разработила темата в новините си.

“Ние си работим индивидуално и не сме предлагали на никого нищо, но не знам защо те сами не проявиха интерес”, бе краткият й коментар.

Тези, които забелязаха отсъствието на материал в “Труд” пък си го обясняват с факта, че преди години Васа Ганчева правеше своите медийни анализи в изданието, подобно на рубриката си в „Уикенд“ и това е повлияло върху решението да не се пусне нито ред по темата в съботния и неделен брой на националния ежедневник.

Инфо: VsekiDen.com

Васа Ганчева иска подкуп – Съдебен спор 29.05.11 (част 1)

Васа Ганчева иска подкуп – Съдебен спор 29.05.11 (част 2)

Васа Ганчева иска подкуп – Съдебен спор 29.05.2011 – Станция Нoва (част 3)