Васил Иванов шокира с разкритие за Съда – гледай в събота

Събота, 16 януари, 19:30 ч. в „Темата на Нова”:
Фрапиращ случай от съдебната система в Плевен…
автор: Васил Иванов

Защо съдебната ни система е мудна и често неефективна през последните 20 години? Една от най-коментираните причини, особено в наказателните дела, са непрекъснатите неявявания на делата на обвиняеми, свидетели и адвокати.

Най-често чрез процесуални аргументи те се оправдават, че не са редовно призовани или изведнъж се разболяват, а делото се отлага след представяне на болничен лист.

Репортерско проучване на отложени по тази причина дела – заради заболяване на някой от участниците в процеса, показва, че адвокатите боледуват средно 6 пъти повече от прокурорите.

От години обществото обвинява адвокати и техни клиенти, че по този начин запушват съдебната система. Всички знаем как се издават болнични, въпросът обаче е защо съдът, респективно съдиите, ги приемат дори, когато очевидно са фалшиви. Може ли един съдия да се справи с подобен случай? Очевидно – да.

Преди време една съдийка отиде, заедно с прокурора и свидетелите, на адреса на обвиняем, изпратил болничен. Завари го в цветущо здраве и делото продължи. Като цяло обаче съда, като че ли, не желае да спре порочната система. Дори има примери в обратната посока. Тази събота „Темата на Нова” представя един фрапиращ случай от Плевен…