„Аларма Пънк Джаз” – 5 дни брилянтно некомерсиална музика в БНР

„Аларма Пънк Джаз” напук на свинския грип и рецесията!

23-27 ноември 2009г., БНР, бул. „Драган Цанков” 4, Първо студио. Вход свободен!

Сега му е времето! В музиката няма „неподходящи моменти”, както при фондовата борса и епидемиите. След близо 30 банди от по-неконвенционалните жанрове, представени на живо по програма „Христо Ботев” в рамките на една година от създаването си, „Аларма пънк джаз” реши да сдържи обещанието си, дадено през пролетта, и да организира втори едноседмичен фестивал в Първо студио на „Драган Цанков” 4.

Фестът ще се проведе в последната седмица на ноември (от 23 до 27), като в програмата ще вземат участие общо 10 групи от София, Скопие и Солун – градовете не са подбрани случайно: досега на „Аларма пънк джаз” са участвали и банди и музиканти от Франция, Канада, Русия и Сърбия, но този път идеята е да се акцентира върху ъндърграунда на Южните Балкани като сфера на общуване без предразсъдъци.

Всичките фестивални вечери започват точно в 21,30 (началния час на „Аларма” по програма „Христо Ботев”), като на двата главни дни – 26 и 27 ноември – инициативата ще се разпростре и из други ефирни ширини – „Фалшименто” по Радио София (19,00-21,00ч. в четвъртък) и „Заедно след полунощ” в петък срещу събота, в малките часове на 28 ноември, когато фестивалът ще бъде закрит от култовата гаражна фрийк-ембиънт дружинка „Орангутаните бият лошо”.

Останалите имена в програмата са не по-малко атрактивни за публиката с вкус към авторското и оригиналното – Ambient Anarchist (които ще открият фестивала на 23 и които през последната година имаха много плодотворно сътрудничество с Радиотеатъра на програма „Христо Ботев”); гърците No Sin, инди-рок проект на Лиа Йока, преподавател към катедра „Изкуствознание” на Солунския университет и активист за граждански права; „Ша-Ша” – все по-нашумяващия китарно-вокален дует на Светослав Колев-Цвъри и Гергана Добрева (специално unplugged шоу в сряда вечер); македонските пънк-рокабили-кабаре ветерани „Културно-уметнички работници” (нещо средно между „Джендема” и Франк Запа); Георги Дончев, Арабел Караян и Росен Захариев с музиката към филма Moon Lake на Иван Станев; 4х4 със специален трибют-проект за рождения ден на Джими Хендрикс (27 ноември); „Наркооп” с психеделичен рокендрол от Бразилия до Хладилника, мултимедия и рисуване на живо (или „филми по радиото”) с екипа на Спартак Йорданов… И някои изненади, защото без изненади не е интересно!

И не забравяйте: в Първо студио, най-доброто звукозаписно радио студио на Балканите, не се влиза с цигари, бутилки и шумолящи вафли. Музиката не е ресторантско забавление, а преди всичко изкуство.

Снимка: „Наркооп” на „Аларма Пънк Джаз” в Първо студио на БНР. Във фестивала от 23 до 27 ноември ще вземат участие още 9 групи, сред които „Културно-уметнички работници” (Скопие), No Sin (Солун), Ambient Anarchist, 4х4 с авторски композиции и музика на Хендрикс, Георги Дончев, Арабел Караян и Росен Захариев с музиката към филма Moon Lake и др. Входът е свободен, а концертите могат да се слушат още на 92,9 FM и на честотите на програма „Христо Ботев” из цялата страна, както и на обновения сайт на БНР www.bnr.bg.