„Българските събития на XX век” – огромното начинание на БНТ е факт

БНТ откри  кампанията „Българските събития на XX век”

Вчера, 3 декември, на живо от студио 3 стартира новата кампания на БНТ „Българските събития на 20-ти век”.

Водещият Георги Тенев сподели увереността на екипа, че това е „най-голямото предизвикателство, което обществената телевизия е отправяла към своите зрители”. Целта на кампанията е да направи преценка на историята чрез зрителските гласове. Кампанията се излъчи на живо по БНТ 1, БНТ САТ и онлайн на специалния сайт http://vek.bnt.bg .

За гости на първото предаване бяха поканени представители на историческата наука – проф. Андрей Пантев, чл. кор. академик Георги Марков, Георги Казаков и доц. Д-р Пламен Митев. Втората група гости бяха политиците Йорданка Фандъкова , Мартин Димитров, Георги Пирински, Соломон Паси. Кинорежисьорите Георги Дюлгеров, Евгени Михайлов, Иван Ничев и Светослав Овчаров бяха представители на третата група гости. На сайта vek.bnt.bg в секция ВИДЕО може да си види целия запис на предаването и коментарите на гостите в студиото.

„20 век е нашето все още живо зад гърба ни минало. Обикновено се смята, че най-трудно достъпна за анализ е онази история, която е много далеч, в древноста, със заличени паметници и исторически извори. Но още по-труден е, казват, анализът на съвсем близкото до нас време, от което не сме се откъснали като лична биография” – каза още Георги Тенев.

Бяха обявени и десетте номинации в категорията „Българските военни успехи на 20-ти век”. Това са:

Очакваме зрителите да се включат чрез гласуване за избор на номинацията. Следващият четвъртък ще е ясно кое е избраното военно събитие на България за 20-ти век.  Тогава ще бъдат обявени и номинациите в категорията „Българските научни постижения на ХХ век”