„Диолинда” пеят музикалната приказка на Португалия в София

„Диолинда” – повече от фадо

Групата ще пее на 11 юни в зала „България”

Най-популярната група в Португалия – „Диолинда” ще зарадва любителите на португалската музика  у нас на 11 юни в зала „България”. Концертът се прави с подкрепата на посолството на Португалия и е първият от поредицата на фестивала „Meet the word”, организиран от „БГ Саунд Стейдж”  за трета поредна година.

Диолинда” е нов музикален феномен, който превзема Европа като буря. Само преди седмица престижното музикално списание “Songlines” я удостои  с наградата за най-добра изгряваща група. Тя представя традицонното фадо с елегантност, чувство за хумор и проникновение. Наричат я още свежото лице на фадото.

Още първият албум на „Диолинда” е с рекордни продажби и платинен статус. В края на април излезе и новият албум „Dois selos e um carimbo”. Освен с прекрасното си звучене, песните се отличават с поетични текстове, разказващи истории за обикновени хора, за истинска любов и интересни случки.

Квартетът е създаден през 2006 г. от четирима млади музиканти с различен опит и преживявания (класическа музика, джаз, етно и традиционна музика).  Вокалистката  Ана Бакаляу, например, работи като джаз певица. Следват Хосе Маринес – класическа китара, Педро Мартинес – класическа китара, вокал и автор на тестове, Хосе Литао – контрабас и  вокал. Обединени от идеята да създадат нов звук с корени в народната музика, като  преминат през различни музикални езици, четиримата повеждат слушателите си в интересно музикално приключение. Техният стил донякъде може да се опише като свежо фадо. За разлика от класката на този жанр, те не просто акомпанират на фадо певец, а свирят и пеят като група. Съставът не изпозва португалска китара, както е класическото фадо. Текстовете на песните не са така сериозни и фаталистични, а използват ирония, хумор, бързо темпо. Докато класическото фадо, символизиращо болката и тъгата се пее от забулени в черно жени, „Диолинда” пее облечена в цветни и весели тонове, грабва с португалския си ритъм и задвижва публиката с шеметно шоу.

Китаръстът Педро да Силва Мартинес първоначално написва две песни за героинята Диолинда  и нейния свят. Феновете веднага харесват историята на нарисуваното момиче, което пее по домашни чехли, загърнато в червен шал и искат още! Така се появяват общо 14 музикални винетки, влизащи в албума Canção а Ladoедна наистина интересна концепция. Диолинда е млада жена, която живее с котки и златни рибки в един апартамент в периферията на Лисабон, често стои на прозореца и наблюдава живота. Тя слуша старите грамофонни плочи на баба си и през дантелените пердета вижда всички подробности за съседите си и така разказва истории. Песните са представени от динамичната и харизматична певица  Ана Бакаляу.

Имало едно момиче, което се влюбило в музикант от филхармонията, който свирел на туба. Момичето изпитвало неудбство, защото нейните приятелки слушали само хип-хоп. Но сърцето на момичето биело в ритъма Фон! Фон! Фон! Фон! И в този момент  от музикалния разказ цялата аудитория започва да танцува. Музиката на „Диолинда” е само акустична и наистина връща любовта на публиката към нея.

Групата представя  албума Canção а Lado „на живо“ в серия от диво пищни концерти в Европа и навсякъде печели любовта на публиката. Зрителите са на възраст  от 25 и 30-години до баби, дядовци и малки деца. Тайната на популярността на „Диолинда” е в буйните, често комични изпълнения, сладки и закачливите мелодии и текстове  и използването не само на фадо, но и на други по-малко известните португалски музикални традиции като морна от Кабо Верде и бразилска самба.

Билети се продават в системата на www.eventim.bg, www.ticketsbg.com,  мрежите на Германос, магазини Пикадили, Ориндж и  на касата на зала България.

Deolinda – „Fado Toninho“

 
По темата: