„Глобусът” показва Йордания, Сирия, Ливан – ела в приказката!

„Глобусът” с предавания за Йордания, Сирия и Ливан

На 15, 22 и 29 май точно в 12:00 ч. на обяд „Глобусът” ще потопи зрителите на bTV в невероятната магия на три страни с богата култура, невероятна история, силна вяра и много контрасти – Йордания, Сирия и Ливан.

Екипът на предаването започва своето пътешествие от най-голямата забележителност в Йордания – обявеният за едно от чудесата на света скален град Петра. Преминаването през величествения каньон Сик е последвано от спиращата дъха гледка на съкровищницата Ел Казнех. ”Не можеш да се подготвиш за това. Когато пред очите ти се появи съкровищницата, изведнъж разбираш, че каквото и да гледаш на филм, то не може да предаде удивлението от това място”, споделят от екипа на „Глобусът”. Но това не е единственото магнетично място в Петра – всъщност в продължение на 12 километра могат да се видят напластявания от всякакъв вид култури, процъфтявали в продължение на повече от десет века – набатейска, римска, византийска, арабска.

Следва сафари в каменната пустиня Вади Рам. Това е една от най-красивите пустини в света, в която се намира и планината на Лорънс Арабски. Изкачвайки се на върха на един от хълмовете, за да снима залеза, режисьорът се натъква на младо семейство йорданци. Те, заедно с двегодишната си дъщеря, седят пред изумителната гледка и пият чай, приготвен от тях самите в малко очукано чайниче и донесено на мястото специално за случая. И независимо, че не говорят английски, те успяват да го поканят на чай. „Това беше едно много топло преживяване. Там, на края на света, насред пустинята, да срещнеш такива отворени хора… и да помълчиш заедно с тях пред красотата на света. Това може да се случи само по време на пътуване”, споделя той.

След тези емоции екипът на „Глобусът” се отправя към столицата на Йордания – Аман. И съвсем неочаквано съдбата поднася изненада на водещата. Точно преди да се отправи към стаята си за почивка, Карина решава да си провери електронната поща и сяда в лобито на хотела. И изневиделица от нищото се появява истински шейх с цялата си свита и сяда на нейната маса. Шейхът все още не бил покрил бройката от четири жени и се оглеждал за избраници. Точно тогава грижовните й колеги се появили и я измъкнали от ситуацията.